Cele mai citite
 


Bacău: Criza de contraceptive, subminează un program naţional de sănătate
joi, 20 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Contraceptivele gratuite au dispărut de trei luni din cabinetele de medicină de familie şi din centrele de planificare familială din judeţul Bacău.
Printr-un program naţional de sănătate în domeniu, demarat în urmă cu 17 ani, au dreptul la contraceptive gratuite persoanele având vârsta cuprinsă între 18 şi 49 de ani. Au prioritate persoanele din mediul rural, elevii, studenţii şi cazurile sociale.
'Nu mai distribuim de câteva luni contraceptive, a precizat pentru AGERPRES medicul Cecilia Lucaci, şef serviciu Programe de sănătate la Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Bacău. Am primit, pe 26 martie, ultimele materiale în cadrul programului, dar numai 30 de dispozitive intrauterine, 250 de fiole injectabile şi 7.500 de prezervative, epuizate rapid, dar deloc pilule contraceptive', a precizat oficialul DSP Bacău.
Cea mai gravă situaţie, avertizează medicii ginecologi, este în mediul rural, unde femeile cu posibilităţi financiare reduse nu îşi permit să cumpere pilule contraceptive.
'Familiile sărace nu au bani de cheltuit pe metode de contracepţie, numai o folie cu pilule costând în jur de 15 lei. Femeile îmi reproşează că nu aduc pilule contraceptive, lapte praf, vaccinuri. Este o comună săracă. Mulţi trăiesc din alocaţia copiilor. Apar pe lume copii care aduc o alocaţie în plus în casă, dar care nu au niciun viitor. Natalitatea creşte, dar odată cu ea şi presiunea pe bugetul familiei', a declarat pentru AGERPRES Cristina Loghina, medic de familie în comuna Secuieni. Ea este doar unul dintre specialiştii ale căror solicitări de contraceptive făcute la DSP Bacău nu au avut ecou.
Situaţia este aceeaşi în cvasitotalitatea satelor băcăuane, iar în cele cinci centre de planificare familială din oraşe sunt pe cale de a epuiza stocul.
'Nu ştiu dacă ne va ajunge până la sfârşitul acestei luni, spune medicul Irina Frunză, coordonatoarea centrelor de planificare familială. Până în acest an, am avut tot timpul. Acum, însă, nu s-a organizat licitaţie şi nici nu cred că se vor mai aloca fonduri, dată fiind criza', a adăugat aceasta pentru AGERPRES.
Medicii de planificare familială au tot sperat că Ministerul Sănătăţii va desfăşura licitaţia în primele două sau trei luni, aşa cum s-a procedat în fiecare an. Întârzierea ei este 'un semnal că pentru prima dată nu se va mai acorda gratuitate la anticoncepţionale', spun aceştia. Pe de altă parte, ei spun că, în urmă cu 17 ani, când a fost demarat, acest program naţional de sănătate a fost conceput, în primul rând, pentru a face educaţie sanitară populaţiei.
'S-a dorit formarea deprinderii de a recurge la metode contraceptive pentru a evita o sarcină nedorită ori din cauza unor probleme apărute în familie', spune medicul Cecilia Lucaci.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Contraceptivele orale - influenteaza sau nu greutatea Pastilele contraceptive sunt de mai multi ani cele mai „populare” metode de contraceptie, si cu toate acestea printre cele mai controversate. Pastilele anticonceptionale au fost introduse pentru prima oara pe piata in anul 1960, de atunci si pana in prezent calitatea acestora s-a imbunatatit simtitor...
Raport: Cele mai multe metode de planificare familială sunt cunoscute incorect în mediul rural Cele mai multe metode de planificare familială sunt cunoscute, dar incomplet şi incorect în mediul rural, arată raportul "Bariere şi factori favorizanţi în utilizarea serviciilor de planificare familială şi asistenţă prenatală", dat publicităţii luni de Fundaţia World Vision România.
Studiu: Jumătate dintre românce riscă o sarcină nedorită folosind metode contraceptive cu eficienţă limitată Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) a lansat joi campania 'Planifică Neprevăzutul!', care vizează o mai bună informare a publicului în ceea ce priveşte contracepţia de urgenţă.
IPP: Fondurile alocate de stat pentru contracepţie sunt insuficiente Fondurile alocate de statul român pentru programele de achiziţie de mijloace contraceptive sunt insuficiente şi neadecvat stabilite, relevă studiul naţional "Fenomenul întreruperilor sarcinilor nedorite în România - Radiografie şi soluţii" realizat de Institutul pentru Politici Publice cu ocazia Zilei...
Cabinetul Croitoru se prezintă miercuri în Parlament pentru învestitură Primul-ministru desemnat Lucian Croitoru se va prezenta, miercuri, în plenul Parlamentului pentru a prezenta programul de guvernare al Cabinetului pe care l-a format, senatorii şi deputaţii urmând să se pronunţe asupra învestirii acestuia.
Comunicat de presă - Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 Dezbatere în Senat: Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naţionale de imunizare în lumea întreagă