Cele mai citite
 


Prof. dr. Dan Tulbure: Controlul infecţiilor din spital este un proces complex - interviu
joi, 20 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 20 mai /Agerpres/ - Microbii convieţuiesc de milioane de ani cu celelalte organsime, dar pe parcursul timpului, atât microbii, cât şi celelalte organisme s-au modificat prin dezvoltarea unor mecanisme adaptative de apărare, care să le asigure fiecăruia supravieţuirea, a explicat, într-un interviu acordat AGERPRES, prof. dr. Dan Tulbure, şeful Departamentului de Terapie Intensivă de la Institutul Fundeni.
El s-a referit, în interviu, la 'microbii de spital', la rezistenţa bacteriană care a evoluat foarte mult, dar şi la programele de control al infecţiilor şi programele de utilizare adecvată a antibioticelor.

AGERPRES: Domnule profesor, cum trăieşte omul cu atâţia microbi în jur?
Prof. dr. Dan Tulbure: Organismul uman nu trăieşte şi nici nu poate trăi în mediu steril. Organismul uman convieţuieşte cu o floră microbiană, obişnuită, ''indigenă'', în tubul digestiv, pe piele. Mai mult, prezenţa microbilor la nivelul intestinului este vitală, fiind indispensabilă realizării funcţiei complexe a acestuia. Această floră indigenă intestinală nu poate trece de barierele de apărare ale organismului uman şi are o anumită compoziţie de microbi care nu permite, în condiţii normale, dezvoltarea unor alţi microbi agresivi.
Pe lângă aceşti microbi indigeni, omul trăieşte înconjurat de o multitudine de alţi germeni, denumiţi microbi comunitari, care nu produc în mod obişnuit boala, dar pot deveni agresivi în anumite condiţii, când mecanismele de apărare ale organismului sunt deficitare. Povestea cu detergenţii minunaţi care ucid toţi microbii din jurul nostru este doar un exerciţiu de marketing, nu are nicio legatură cu realitatea. O a treia categorie de microbi o reprezintă ''microbii de spital'' sau flora microbiană nosocomială. Aceştia sunt cei mai periculoşi, pentru că au un potenţial crescut de a produce boala.
În fine, o a patra categorie este cea a microorganismelor epidemice, care produc îmbolnăviri în întreaga comunitate prin agresivitate proprie crescută.

AGERPRES: Cum au apărut microorganismele de spital?
Prof. dr. Dan Tulbure: Deşi o să vi se pară ciudat. ''microbii de spital'' au apărut din cauza utilizării antibioticelor.
Antibioticele, considerate ''medicamentele minune'' ale secolului XX, au salvat cu adevărat numeroase vieţi şi au permis dezvoltarea unor tehnici de investigaţie sau tratament, altădată imposibil de efectuat din cauza infecţiilor. Din nefericire, antibioticele au şi un defect unic între medicamente: îşi pierd, în timp, calitatea pentru care au fost create, din cauza gradului de adaptabilitate inepuizabil al microbilor. Acest fenomen, denumit rezistenţă bacteriană, a căpătat o amploare şi o gravitate extraordinare.
În ultimele două decenii, au apărut tot mai frecvent, în toată lumea, tipuri de microbi - cum ar fi piocianicul, acinetobacterul, stafilococul meticilinirezistent, enterococul etc. - care au devenit rezistenţi la toate antibioticele. Mai mult, este unanim recunoscut faptul că în prezent, descoperirea de noi antibiotice nu ţine pasul cu acest fenomen de rezistenţă microbiană. Pe bună dreptate, mai multe voci autorizate consideră că am intrat în era postantibiotică.

AGERPRES: De ce reprezintă o problemă rezistenţa la antibiotice?
Prof.dr. Dan Tulbure: Utilizarea pe scară largă şi inadecvată a antibioticelor, atât în medicina umană, cât şi în zootehnie şi agricultură este cea care a provocat creşterea compensatorie a varietăţii şi numărului germenilor care fac antibioticele inofensive. Răspândirea microbilor rezistenţi la antibiotice s-a produs cu o rapiditate extraordinară, atât prin contaminarea pânzei freatice de apă şi a solului cu antibiotice şi microbi rezistenţi prin dejecţiile omului şi animalelor, cât şi prin persoanele şi animalele care pot purta microbii fără să facă boala. În acest sens, pot să vă dau un exemplu. La un moment dat, în Islanda a apărut un anumit tip de germen care a produs infecţii pulmonare severe. Ancheta epidemiologică a demonstrat că microbul re spectiv a fost adus de turiştii care îşi petreceau în număr mare vacanţa în Portugalia.
Rezistenţa la antibiotice a microbilor a devenit o problemă globală, care afectează atât ţările dezvoltate, cât şi ţările mai puţin dezvoltate, deşi s-au investit şi se investesc resurse enorme pentru contracararea acestui fenomen. Aceşti microbi rezistenţi nu produc obligatoriu boala, datorită faptului că organismul uman dispune de mecanisme de apărare complexe grupate sub denumirea de imunitate. Reacţia de apărare normală a omului se manifestă clinic prin starea denumită în ultimele decenii stare de sepsis.
Sepsisul este util şi, în cele mai multe situaţii, această reacţie conduce la vindecare. În toate condiţiile în care imunitatea individului este deficitară, reacţia de apărare se dereglează, devine autoagresivă şi produce stările grave de sepsis sever şi şoc septic. Care sunt cauzele care produc scăderea capacităţii de apărare a organismului? Acestea sunt multiple: vârstele extreme, traumatismele grave, operaţiile de mare amploare, bolile canceroase, tratamentele cu medicamente imunosupresoare etc. Stările de sepsis sever şi şoc septic omoară zilnic circa 1.500 de oameni în lume. Tratamentul acestor stări grave este, în bună parte, suportiv şi face obiectul de activitate al terapiei intensive: suport respirator, suport hemodinamic, suport renal etc. Nu există încă un medicament minune care s 9; rezolve aceste stări grave care sunt cu adevărat declanşate de o infecţie, dar a căror evoluţie este condiţionată de răspunsul organismului la infecţie, căruia i s-a descris în ultimii ani şi o componentă de predispoziţie genetică.
Asistenţa medicală este acordată, în prezent, pe scară largă şi în afara spitalului, în cabinetele de consultaţie, la domiciliu sau în casele de îngrijire a persoanelor în vârstă. Atât pentru a scădea incidenţa infecţiilor contactate în spital, cât şi pentru a scădea costurile, exista o tendinţă ca tot mai multe procedee medicale să fie efectuate în ambulator.
În acest context au apărut deja în toată lumea aşa numitele infecţii în legătură cu îngrijirea medicală în afara spitalului. Microbii care le produc se deosebesc atât de cei comunitari, cât şi de cei de spital, dar pot fi la fel de periculoşi ca germenii ''de spital''. Infecţiile care se produc în spital şi cele care apar în legătură cu îngrijirea medicală în afara spitalului sunt grupate în prezent sub denumirea de infecţii nosocomiale.
În Statele Unite, ca să luăm un exemplu, sunt înregistrate anual circa 1,7 milioane de infecţii în spitale, 4,5 la o sută de internări şi în jur de 100.000 de decese asociate cu infecţiile nosocomiale.

AGERPRES: Cum apar infecţiile în spital?
Prof. dr. Dan Tulbure: Este o mare eroare să se considere că infecţiile grave apar în spital din cauza erorilor medicale. Prezenţa microbilor fiind ubiquitară, în spital se concentrează în mod firesc cei mai mulţi microbi rezistenţi la antibiotice. Relaţia cauzală dintre aceştia şi stările grave de sepsis sever şi şoc septic nu este atât de simplă.
Cele mai multe infecţii în spital apar în terapie intensivă, locul unde sunt concentraţi cei mai gravi pacienţi, care sunt cei mai susceptibili să prezinte manifestări de sepsis sever şi şoc septic din cauza deficienţelor mecanismelor de apărare. Sursa de infecţie este diferită.
Infecţia se poate produce din cauza utilizării unor mijloace tehnice care desfiinţează barierele naturale de apărare ale organismului uman, cum ar fi sondele de intubaţie traheală, cateterele venoase centrale, sondele urinare etc. Toate aceste tehnologii sunt însă salvatoare de viaţă, folosirea lor fiind indispensabilă supravieţuirii. Medicul trebuie să evalueze în permanenţă raportul între beneficiul utilizării acestei tehnologii şi riscul de a contacta o infecţie.
O altă sursă este tubul digestiv colonizat cu germeni de spital în cazul pacienţilor care au o durată lungă de internare în spital şi necesită folosirea unor mijloace tehnice agresive pentru supravieţuire. În fine, o altă sursă o reprezintă microbii purtaţi de pacient la internare, care devin agresivi în momentul în care mijloacele de apărare ale gazdei sunt afectate de boală.
Infecţiile nosocomiale sunt considerate un tribut plătit pentru progresele realizate de medicină. Avem de-a face cu pacienţi mai în vârstă, cu pacienţi tineri cu traumatisme severe, care altădată nu supravieţuiau, nu ajungeau în spital, avem de-a face cu intervenţii chirurgicale de mare amploare efectuate pe pacienţi cu suferinţe canceroase sau alte boli care afectează stare de imunitate, avem de-a face cu pacienţi de toate vârstele cu afecţiuni canceroase, care sunt trataţi cu medicamente imunosupresoare etc.
Obsesia de găsire a vinovaţilor şi în general de culpabilizare a întregului personal medical ar putea acredita ideea la fel de greşită că bolnavul este de vină. Ambele abordări sunt eronate şi vulgarizează o situaţie complexă, care trebuie cunoscută, acceptată şi abordată realist pentru a putea adopta măsuri care să îi scadă efectele.

AGERPRES: Cum se poate lupta împotriva infecţiilor nosocomiale ? Prin ce mijloace?
Prof. dr. Dan Tulbure: Acestea sunt foarte simplu de expus, dar mult mai dificil de realizat. În principiu, sunt cuprinse în programele de control al infecţiilor şi programele de utilizare adecvată a antibioticelor. Implementarea acestor programe include, pe lângă cunoştinţele necesare, o mulţime de alte lucruri, cum ar fi: o infrastructură adecvată, care să permită izolarea pacienţilor gravi în spaţii adecvate, număr adecvat de personal medical, mijloace adecvate de curăţenie şi dezinfecţie, mijloace adecvate de sterilizare a materialelor reutilizabile, materiale de unică folosinţă, mijloace de protecţie ale personalului medical, laboratoare de bacteriologie care să dispună de tehnici moderne de identificare rapidă a microbilor, servicii de epidemiologie care să identifice sursele şi calitatea microbilor din unitatea spitalicească, antibiotice adecvate pentru tratamentul precoce al oricărei infecţii depistate etc.
Este evident faptul că toate aceste mijloace presupun consumul unor resurse semnificative. Numeroase studii atestă faptul că infecţiile nosocomiale sunt prezente în spitalele din toată lumea, dar incidenţa lor este mai mică în ţările dezvoltate, care investesc mai mult în mijloacele de control.

AGERPRES: Care este incidenţa acestor infecţii?
Prof. dr.Dan Tulbure: Deşi, datorită răspândirii extrem de rapide, microbii sunt aceiaşi, rata şi incidenţa infecţiilor este diferită de la regiune la regiune, de la ţară la ţară, de la spital la spital şi de la secţie la secţie în cadrul aceluiaşi spital.
Absenţa infecţiilor nosocomiale este imposibilă şi nu semnifică altceva decât lipsa de activitate, fiind bine documentat faptul că în spitalele sau secţiile de spital în care se tratează bolnavi mai mulţi şi mai gravi, incidenţa infecţiilor nosocomiale este mai mare. Incidenţa infecţiilor nosocomiale cu diverşi microbi este evaluată în numeroase studii. În terapie intensivă, variază între 10% şi 60%.
Un studiu internaţional publicat anul acesta a evaluat 1.400 de unităţi de terapie intensivă din 26 de ţări, inclusiv România, şi a constatat că 51% dintre pacienţii internaţi aveau infecţie, germenii implicaţi fiind în ordine gram negativi, gram pozitivi şi fungi (ciuperci). Studiul confirmă că cei mai susceptibili la contractarea infecţiilor sunt pacienţii care necesită o internare de lungă durată în terapie intensivă.

AGERPRES: În România se raportează infecţiile nosocomiale?
Prof. dr. Dan Tulbure: Din cauza înţelegerii greşite a fenomenului grav, dar real, creat de rezistenţa microbiană şi infecţiile nosocomiale, în România s-a creat impresia că toate infecţiile nosocomiale sunt urmarea unei proaste îngrijiri medicale. Această premisă greşită a încurajat neraportarea infecţiilor nosocomiale.
Înregistrarea infecţiilor nosocomiale nu este un proces birocratic şi nu are ca scop principal aspectul punitiv. Urmărirea şi controlul infecţiilor nosocomiale este un proces complex, care presupune, în primul rând, existenţa unui organism specializat şi nu a câtorva persoane care să înregistreze raportările, iar în al doilea rând, existenţa unor resurse materiale corespunzătoare. Astfel de organisme există în toate ţările dezvoltate şi au ca obiect de activitate depistarea microbilor, evaluarea sensibilităţii lor la diverse antibiotice, precum şi asigurarea adoptării unor măsuri care să limiteze incidenţa infecţiilor nosocomiale. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.
Dr. Roxana Şerban: În România, infecţiile nosocomiale sunt subraportate În România, numărul infecţiilor nosocomiale este subraportat, în condiţiile în care rata de incidenţă semnalată la nivel naţional este de 1%, iar la nivelul Uniunii Europene, valorile sunt cuprinse între 5-15%, a declarat, joi, dr. Roxana Şerban, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul...
Rezistenţa la antibiotice - o problemă urgentă la nivel mondial Ziua Mondială a Sănătăţii, care se marchează pe 7 aprilie, atrage atenţia, în acest an, asupra consumului exagerat de antibiotice.
O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte din Asia O bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele a fost descoperită în unele spitale britanice, aceasta fiind adusă din Asia de Sud de persoane care fac turism medical, dezvăluie un studiu apărut miercuri, evocând şi teama de o propagare mondială, relatează AFP.
14 plante benefice pentru plamani si sistemul respirator Un val de infectii virale si bacteriene matura emisfera nordica si oamenii au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca de o gama larga de simptome ale sistemului respirator. Daca recurgi la medicina conventionala pentru a incerca sa rezolvi aceste infectii cu antibiotice, doar o sa sporesti...
Rezistenţa la antibiotice - o ameninţare pentru sănătatea românilor, avertizează medicii Rezistenţa la antibiotice devine o ameninţare pentru sănătate românilor, în contextul în care există şi în prezent numeroase persoane care folosesc incorect antibioticele, avertizează reprezentanţii Societăţii Române de Microbiologie.