Cele mai citite
 


Alba: Bolnavii de scleroză multiplă şi de hemofilie, fără tratament
joi, 20 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Alba Iulia, 20 mai /Agerpres/ - Bolnavii din Alba de scleroză multiplă (SM), de hemofilie şi de alte boli grave nu mai beneficiază, de la începutul lunii aprilie, de tratament medical asigurat prin programele naţionale, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei SM Speromax, Dragoş Zaharia.

Viaţa acestora este pusă astfel în pericol, în condiţiile în care cei în cauză nu dispun de banii necesari pentru a-şi plăti singuri medicamentele, extrem de costisitoare. De exemplu, tratamentul lunar pentru un bolnav de SM costă aproape 5.000 de lei.
Nu este pentru prima dată când cei peste 50 de bolnavi de SM din Alba nu au asigurat tratament medical gratuit, o situaţie asemănătoare fiind înregistrată şi în toamna anului trecut.
În judeţul Alba, numărul bolnavilor de SM este de 54, dar numai o parte dintre aceştia sunt incluşi în programul naţional de sănătate. La nivelul ţării există peste 10.000 de cazuri, însă numai 1.883 beneficiază de tratament gratuit. Valoarea tratamentului pe lună pe care o decontează statul este de 3.500 de lei per capita pe lună.
În unele judeţe există liste de aşteptare, selecţia făcându-se după mai multe criterii, fiind 'avantajaţi' tinerii, pe motiv că aceştia au şanse mai mari de supravieţuire, a subliniat Dragoş Zaharia, el însuşi bolnav de SM.
SM este, în general, o boală a adultului tânăr. Este o boală cu multe variaţii, iar simptomele depind de ce parte a sistemului nervos central este afectată. Majoritatea persoanelor afectate vor prezenta cel puţin un simptom şi deşi există simptome comune multor bolnavi, nici unul dintre aceştia nu va avea toate simptomele.
Incidenţa SM în rândul femeilor este mai ridicată decât la bărbaţi cu aproximativ 50 %.
În ceea ce îi priveşte pe bolnavii de hemofilie, în evidenţele Casei de Asigurări de Sănătate sunt mai puţin de zece pacienţi înregistraţi. În România există aproximativ 2.000 de hemofilici, tratamentul pentru aceştia fiind, de asemenea, foarte scump.
Hemofilia este o boală ereditară, care afectează preponderent populaţia de sex masculin. Boala constă într-o predispoziţie spre hemoragie, cauzată de prelungirea timpului de coagulare a sângelui. Hemofilia se manifestă foarte devreme în copilărie, durează toată viaţa şi poate duce la invaliditate, iar speranţa de viaţă este de sub 60 de ani.
Fără tratament corespunzător, hemofilia poate cauza moarte prematură, prin hemoragii care se produc în zonele vitale ale organismului - abdomen, creier etc.
Termenul de hemofilie a fost introdus în 1893, deşi boala era cunoscută încă din antichitate, fiind descrisă în Talmud. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alba: Bolnavii de scleroză multiplă neînscrişi în programul naţional de sănătate apelează la tratamente naturiste Doar o mică parte dintre bolnavii de scleroză multiplă din judeţul Alba sunt înscrişi în programul naţional de sănătate, selecţia făcându-se după mai multe criterii, fiind 'avantajaţi' tinerii, pe motiv că aceştia au şanse mai mari de supravieţuire, a arătat, miercuri, preşedintele Asociaţiei SM Speromax...
Alba: Parteneriat în sprijinul bolnavilor cu scleroză multiplă Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi Asociaţia SM Speromax au încheiat, miercuri, un acord de colaborare-cadru, parteneriat prin care au în vedere facilitarea accesului pacienţilor cu scleroză multiplă în mod direct în secţia de Neurologie.
Tinerii cu scleroză multiplă şi boli rare nu mai au medicamente 'Bolnavii cu scleroză multiplă nu au primit medicamente în luna aprilie', a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Dragoş Zaharia, în cadrul unei mese rotunde cu tema 'Scleroza multiplă şi boli rare', manifestare la care au participat doar reprezentantul...
Dr. Raed Arafat: Bugetul alocat pentru scleroză multiplă, la fel ca anul trecut Ministerul Sănătăţii a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) continuarea Programului naţional de prevenţie secundară a invalidităţii şi recăderilor la bolnavii cu scleroză multiplă, bugetul alocat fiind de aproximativ 96 de milioane de lei, comparabil cu cel de anul trecut, a declarat...
Alba: Tinerii cu scleroză multiplă, reprezentaţi de un comitet lansat la Alba Iulia Tinerii diagnosticaţi cu scleroză multiplă (SM) sunt reprezentaţi la nivel naţional începând de vineri de o structură lansată la Alba Iulia printr-un proiect finanţat în cadrul Programului 'Tineret în acţiune' al Comisiei Europene şi care urmăreşte participarea activă a acestor în viaţa civică şi socială...
Campanie de informare naţională despre scleroza multiplă Societatea de Scleroză Multiplă, Societatea Neurologilor din România şi COLEGIUL MEDICILOR din România au lansat miercuri campania naţională de informare şi susţinere a drepturilor PACIENŢILOR 'Împreună învingem Scleroza Multiplă', care îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra urmărilor devastatoare...