Cele mai citite
 


Noile reglementări privind unităţile de urgenţă
luni, 16 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 16 mar /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii Publice, Ion Bazac, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că începând din 16 martie va intra în vigoare ordinul care completează normele pentru conducerea, organizarea şi funcţionarea unităţilor şi compartimentelor de primiri urgenţe.

Măsurile privind aceste aspecte au fost stabilite împreună cu manageri şi directori ai Direcţiilor medicale de la principalele spitale de urgenţă din ţară. Acestea vizau soluţii pentru reducerea aglomerării în unităţile de primiri urgenţe şi reglementarea mai clară a relaţiei dintre medicii din aceste unităţi şi medicii de gardă din alte secţii, privind consultările de specialitate şi internarea pacienţilor.

Principalele măsuri vizează internarea obligatorie a pacienţilor în stare critică, iar în situaţia în care pacientul necesită abordare pluridisciplinară şi nici unul dintre medici nu doreşte internare în secţia respectivă, medicul de gardă de la unitatea de primiri urgenţe decide internarea obligatorie.
În cazul în care nu sunt locuri libere în secţia de profil în care se consideră necesară internarea, pacientul se internează într-o secţie înrudită până la eliberarea unui loc. În situaţii excepţionale, pacientul poate fi internat, cu acordul medicului şef al unităţii de primiri urgenţe şi al spitalului. Reglementările mai prevăd că politraumatizaţii se internează obligatoriu în primele 24 de ore în secţiile de chirurgie generală sau prin acestea, la anestezie-terapie intensivă.
S-a stabilit, de asemenea, crearea salonului de observaţie cu un număr minim de paturi-tampon pentru maximum 24 de ore, urmând ca o comisie să decidă ulterior necesitatea internării. Salonul e dimensionat de la caz la caz, în funcţie de necesităţile spitalului, a precizat ministrul Sănătăţii.
Totodată, ordinul prevede alocarea de minimum 5% din numărul de paturi ale spitalului la intrarea în gardă, pentru necesităţile secţiilor de primiri urgenţe.
Responsabilitatea raportării locurilor libere până la ora 12,00 aparţine medicului şef de secţie.
Ministrul Sănătăţii a mai menţionat şi necesitatea creşterii numărului de ventilatoare pentru pacienţii în stare critică în secţiile de Anestezie-Terapie Intensivă de la unităţile de primiri urgenţe.
În Bucureşti se va înfiinţa, în 60 de zile, un dispecerat unic pentru locurile libere din unităţile de urgenţă.
La rândul său, subsecretarul de stat Raed Arafat a precizat că acestea sunt norme menite să asigure buna funcţionare a unităţilor de primiri urgenţe şi un mai bun control al acestor departamente. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.