Cele mai citite
 


Hipertensiunea - principala cauză de mortalitate cardiovasculară
vineri, 21 mai 2010   ::   3 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că hipertensiunea este principala cauză de mortalitate cardiovasculară. Aceasta poate produce accidente cerebrale vasculare, infarct de miocard, insuficienţă cardiacă şi renală.

În România, aproximativ 40% din populaţie (circa 5 milioane de persoane) este hipertensivă, în timp ce rata de control a tensiunii arteriale este de aproximativ 18%, a subliniat prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, preşedintele Grupului pentru hipertensiune arterială din cadrul Societăţii Române de Cardiologie, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Hipertensiunii.
Hipertensiunea este un 'ucigaş silenţios', având în vedere că, în prezent, în lume sunt un miliard de hipertensivi şi peste două decenii vor fi 1,5 miliarde, a subliniat specialistul. Ea a adăugat că această afecţiune este frecvent subdiagnosticată, 45% dintre hipertensivii din România fiind trataţi, dar nu controlaţi.
Prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu a făcut referire şi la bolile asociate hipertensiunii, printre acestea numărându-se cele renale şi diabetul.
În ceea ce priveşte afecţiunile renale, acestea se pot depista din timp printr-o analiză foarte simplă de determinare a microalbuminuriei. Potrivit specialiştilor, unul din şase hipertensivi au această microalbuminurie.
Între factorii de risc pentru hipertensiune se află dislipidemia, colesterolul, stresul, fumatul şi obezitatea. Diabetul se asociază frecvent cu hipertensiunea şi amândouă cresc riscul cardiovascular.
Prof. dr. Adalbert Schiller, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, a subliniat că trebuie evitată asocierea hipertensiunii cu bolile de rinichi. Hipertensiunea poate duce la leziuni ale rinichiului, motiv pentru care hipertensiunea trebuie depistată precoce.
În România, prevalenţa bolilor cronice de rinichi în stadiul 3, 4, şi 5 este de 11,7%, a spus medicul. 'Beneficiile cele mai mari ale tratamentului antihipertensiv se pot obţine dacă acesta este început înaintea dezvoltării unei afectări semnificative de organ ţintă - inimă, creier, rinichi. Este obligatoriu ca oricărei persoane diagnosticate cu hipertensiune arterială să îi fie evaluată inima şi să facă o determinare de microalbuminurie şi creatinină sanguină, în vederea evaluării ratei de filtrare glomerulară (adică a funcţiei renale) şi depistării precoce a bolii cronice de rinichi', a explicat prof. dr. Adalbert Schiller.
La rândul său, prof. dr. Gh. Dan de la Spitalul Colentina a reliefat că această boală este extrem de frecventă. El a precizat însă că nu la toate persoanele poate fi prevenită şi că numai la un procent de 3% se vindecă.
Sarea constituie o problemă, susţin specialiştii, organismul având nevoie de 6 grame de sare în 24 de ore, din care 4 sunt într-o pâine albă. Potrivit medicului, orice produs are sare. Complicaţiile tensiunii pot fi prevenite prin teste.
Specialistul a insistat pentru o educaţie a pacienţilor şi pentru alocarea de fonduri corespunzătoare din partea autorităţilor.
Compania Sanofi Aventis a iniţiat, împreună cu Societatea Română de Nefrologie şi Grupul de lucru pentru hipertensiune arterială al Societăţii Române de Cardiologie, o campanie naţională, cu prilejul Zilei Mondiale a Hipertensiunii sărbătorită pe 17 mai, prin care atrage atenţia asupra pericolului de dezvoltare a afecţiunilor renale, provocate de hipertensiune.
Campania, desfăşurată între 17 şi 21 mai în Bucureşti, Bacău, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Timişoara, are în vedere screening, măsurători ale tensiunii arteriale şi determinări ale microalbuminuriei la hipertensivi. Testarea se face gratuit, iar în funcţie de rezultatele obţinute cei controlaţi vor primi recomandări privind tratarea şi controlul hipertensiunii.
Prin intermediul acestei campanii organizatorii doresc să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că hipertensiunea nediagnosticată şi netratată la timp şi corespunzător creşte riscul apariţiei bolilor renale, care în stadii avansate pot duce la dializă sau transplant renal.
'Deoarece persoanele cu hipertensiune arterială prezintă un risc mult mai ridicat de a dezvolta afecţiuni renale, este important să beneficieze de analize medicale de evaluare a funcţiei rinichiului, cum este testul de microalbuminurie. Efectuat din timp, acest test ajută pacienţii şi medicii în ajustarea soluţiilor de tratament pentru a preveni afectarea renală. În România, aceste teste nu sunt efectuate decât în caz de internare, deşi ghidurile recomandă efectuarea lor', a spus dr. Ovidiu Saltas Dabija, director medical Sanofi Avensis.

Notare
Comentarii
de mirela
Hipertensunea este unul dintre cele mai mari pericole pentru inima. sora mea a ajuns la urgente anul trecut la Clinicco din Brasov cu diagnosticul neasteptat de nimeni de infarct miocardic.se pare ca din cauza stilului de viata pe care il ducea in acea perioada si datorita faptului ca nu a dat atentie tensiunii cu valori mult mai mari decat de obicei. A avut noroc ca a ajuns la timp si ca a dat de niste medici foarte buni

de eugenia
Acum 45 zile ma trezeam la UPU cu 21 tensiune . Mentionez ca am 43 ani. Dupa intreg parcursul medic-medic familie-cardiolog , am primit tratament adecvat si pot spune ca m-am nascut a doua oara . De ani de zile nu m-am simtit atat de plina de viata si de bine . Sansa mea ? Nu am apucat sa-mi imbolnavesc nici un organ tinta .
Intrebarea mea ? De ce ani de zile , cand ajungeam sa controlez tensiunea arteriala , nici un medic nu mi-a atras atentia ca 14 cu 9 este o valoare de risc major ?
Acum fac lobby pentru o mai buna cunoastere a acestui ucigas tacut , lucru pe care de altfel ar trebui sa-l faca si comunitatea medicala cu mai multa ardoare si fermitate .
Va multumesc

de corina
am citit ce a scris eugenia si m-am bucurat mult ca exista si oameni care iau in serios hipertensiunea, acest ucigas tacut, o expresie care mi se pare foarte potrivita si sugestiva. imi pare bine ca i-ai dat de cap. multa sanatate, eugenia!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prevalenţa bolii cronice de rinichi, în creştere Boala cronică de rinichi, diabetul şi bolile cardiovasculare sunt principalii factori implicaţi în reducerea semnificativă a speranţei de viaţă a populaţiei, iar specialiştii estimează că diabetul determină o creştere de aproximativ 12 ori a riscului de boală cronică de rinichi în stadiul terminal, în...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Dr. Mihai Voiculescu: Prevenirea şi tratarea cu succes a bolilor de rinichi presupun diagnosticare timpurie Prevalenţa ridicată şi subdiagnosticarea afecţiunilor cronice de rinichi în România ar trebui să ridice un mare semn de întrebare legat de importanţa dată prevenţiei şi diagnosticării precoce a acestor boli, a declarat, joi, prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Clinica de Nefrologie şi Medicină Internă...
Cele mai noi informaţii privind transplantul şi insuficienţa renală, prezentate la Congresul de Nefrologie Al VII-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular, care a început, joi, la Bucureşti, aduce în atenţie o serie de noutăţi privind dializa peritoneală, actualităţi în managementul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică, dializa hepatică la pacienţi cu insuficienţă...
Campanie de informare şi responsabilizare a românilor privind factorii de risc cardiovascular Aproximativ 6.000 de români din toată ţara vor putea beneficia de testări medicale gratuite în cadrul Campaniei care se va derula în perioada 28 mai - 2 iunie 2012, în 18 oraşe, având drept scop conştientizarea în rândul populaţiei a factorilor de risc cardiovascular şi a consecinţelor acestora asupra...
Prevalenţa insuficienţei cardiace în România, aproape dublă faţă de restul Europei Îmbunătăţirea prognosticului pacienţilor spitalizaţi cu insuficienţă cardiacă care suferă nenumărate reinternări, în ciuda terapiilor existente, este una din priorităţile prof. dr. Mihai Gheorghiade, specialist în domeniul cardiologiei din SUA.