Cele mai citite
 


A fost creată prima celulă vie al cărei genom este sintetic
vineri, 21 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetători americani au reuşit să creeze o celulă bacteriană vie al cărei genom este sintetic. Este o reuşită cu multe aplicaţii potenţiale, care ar putea permite mai buna înţelegere a mecanismelor vieţii, conform lucrărilor lor publicate joi, anunţă AFP.
'Este vorba despre crearea primei celule vii sintetice, în sensul că derivă în întregime dintr-un cromozom sintetic', explică Craig Venter, creatorul institutului cu acelaşi nume şi coautor al primei secvenţieri a genomului uman în 2000.

'Acest cromozom - elementul purtător al informaţiei genetice - a fost creat plecând de la patru flacoane de substanţe chimice şi un sintetizator, totul începând de la informaţii pe calculator', adaugă el, considerând că acest succes este 'o etapă importantă din punct de vedere ştiinţific şi filozofic'.

Acest lucru 'îmi schimbă percepţia asupra vieţii şi a mersului său', spune cercetătorul, ale cărui lucrări vor apărea în revista americană 'Science' din 21 mai.

Craig Venter a anunţat în 2008 că a reuşit, împreună cu echipa sa, să producă un genom bacterian 100% sintetic, punând cap la cap secvenţe de ADN sintetizate, pentru a reconstitui genomul complet al bacteriei Mycoplasma genitalium. Realizarea anunţată joi decurge din lucrările anterioare şi deschide efectiv calea unor aplicaţii de mediu şi energetice. Cercetătorii vor încerca să conceapă alge care vor putea capta bioxidul de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de seră, şi produce noi hidrocarburi curate. Aceiaşi oameni de ştiinţă lucrează şi la tehnici apte să grăbească producerea unor vaccinuri şi să fabrice noi ingrediente alimentare şi substanţe chimice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fundaţia X Prize oferă 10 milioane de dolari pentru secvenţierea genomului unor persoane centenare Fundaţia privată X Prize a anunţat miercuri că oferă 10 milioane de dolari echipei de cercetători care va putea secvenţia cu cea mai mare precizie şi cel mai mic cost genomul a o sută de persoane centenare, informează AFP.
Celula sintetică, 'un motor foarte bun, dar nu este viaţă' (Vatican) Osservatore Romano, cotidianul Vaticanului, a reacţionat vineri la aflarea veştii că a fost creată prima celulă vie cu un genom sintetic, considerând că este 'un motor foarte bun, dar nu este viaţă', relatează AFP.
Cercetătorii americani au în proiect crearea unui genom uman sintetic Cercetători americani au anunţat joi un proiect vizând crearea unui genom uman sintetic care ar putea revoluţiona biotehnologia, dar care ridică probleme de etică, informează agenţia France Presse.
Polemică declanşată de o reuniune secretă la Harvard pe tema creării genom uman artificial Cercetarea ştiinţifică este în general un domeniu deschis, reuniunile secrete la care nu este permis accesul ziariştilor având loc mai degrabă în medii politice sau economice. Cu toate acestea, o astfel de întâlnire desfăşurată recent a fost prezentată ca secretă de Washington Post, în timp ce New York...
A fost creat în laborator cel mai mic genom al unui organism viu Cercetătorii americani au creat în laborator cel mai mic genom viabil existent în natură, care conţine numărul minim de gene indispensabile pentru un organism să funcţioneze şi să se autoreproducă, noutate ştiinţifică care pătrunde în tainele creaţiei vieţii, prezentată într-un studiu publicat în revista...
O echipă de cercetători încearcă să dezvolte un pancreas uman pe porc pentru a acoperi lipsa de organe de transplant O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.