Cele mai citite
 


Hepatitele virale în România
sâmbătă, 22 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În România, prevalenţa hepatitei virale C este de 3,23% din totalul populaţiei, iar a hepatitei virale B de 4,37%. din totalul populaţiei, relevă un studiu epidemiologic recent realizat de o echipă coordonată de conf. dr. Liana Gheorghe, de la Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie al Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.
În cifre absolute, peste 1,5 milioane de persoane sunt infectate cu unul dintre cele două virusuri, B şi C, care determină o evoluţie spre ciroză sau cancer hepatic.
Acesta este primul studiu epidemiologic derulat la nivel naţional, ale cărui rezultate sunt prezentate acum în premieră publicului larg.

Hepatitele virale afectează una din 12 persoane la nivel global, hepatitele virale B şi C sunt considerate ''ucigaşi tăcuţi'', deoarece persoanele infectate pot să nu manifeste nici un fel de simptome, neştiind astfel că sunt afectaţi de aceste boli. Netratate, hepatitele virale B şi C pot duce la ciroză hepatică, cancer hepatic sau insuficienţă hepatică, complicaţii ce ameninţă direct viaţa pacienţilor.
La nivel global, aproximativ 4 milioane de persoane sunt infectate anual cu virusul hepatitic C, acestea adăugându-se celor 180 de milioane de persoane deja infectate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte hepatita virală B ca pe una dintre principalele maladii care afectează în prezent populaţia lumii, având în vedere că 350 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B, în întreaga lume. Hepatita virală B este o boală ce se transmite uşor, ratele de infectare fiind cu 50 până la 100 de ori mai mari decât în cazul infecţiei HIV.

În perioada 22-23 mai, se va desfăşura, în 9 oraşe din ţară, o campanie de informare cu privire la hepatitele virale cronice, intitulată ''Află de C! Află de B! - Informează-te! Testează-te!''. Campania este susţinută de asociaţiile pacienţilor cu afecţiuni hepatice, cu sprijinul Roche România.
În cadrul campaniei vor fi distribuite peste 300.000 de materiale informative în magazinele Carrefour din Bucureşti, Oradea, Suceava, Ploieşti, Brăila, Constanţa, Focşani, Iaşi şi Cluj-Napoca. Campania vine în completarea manifestărilor prilejuite de Ziua Mondială de Lupta Împotriva Hepatitelor Virale, marcată în fiecare an la 19 mai.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România Hepatita C poate dubla costurile sistemului sanitar până în 2040
Discuţie cu tema'' Hepatita virală C - opţiuni terapeutice şi situaţia pacienţilor în România'' În apropierea Zilei Mondiale a Hepatitelor, marcată la 28 iulie, la sediul MSD Romania din Bucharest Business Park va avea loc joi, 24 iulie 2014, începând cu ora 11, o discuţie despre situaţia bolnavilor de hepatită C din România şi despre opţiunile de tratament actuale, atât la nivel mondial, cât şi...
Hepatita virală la început de mileniu trei - interviu cu prof.dr. Mircea Angelescu Prof. dr. Mircea Angelescu, de la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş', membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, spune că în viitorul?apropiat descoperirea vaccinului contra hepatitei C va diminua spectaculos morbiditatea şi mortalitatea prin hepatita cronică şi prin ciroză. Într-un interviu acordat...
Hepatita virala Hepatita constă în inflamarea ficatului, cel mai adesea cauzată de o infecţie virală. În România, numărul pacienţilor care suferă de hepatitele cronice B şi C este estimat de European Centre for Disease Control (ECDC) la aproximativ 2 milioane, cu câteva mii de infecţii noi raportate anual...
Braşov: Campanie de informare privind hepatita Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAHR) a început, luni, la Braşov, cea de a doua ediţie a campaniei intitulate 'Ziua femeii cu hepatită', cu sprijinul Primăriei din localitate.
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, iniţiată de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), în 2008, se marchează, în fiecare an, la 28 iulie. Scopul acestei zile este de a schimba destinul oamenilor infectaţi cu hepatită virală cronică.