Cele mai citite
 


Iaşi: Elicopterul SMURD, funcţional
sâmbătă, 22 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bolnavii din partea estică a ţării care locuiesc în zone mai puţin accesibile sau care necesită de urgenţă îngrijiri medicale vor ajunge la spital cu ajutorul noului elicopter SMURD, inaugurat la Iaşi, vineri, în prezenţa subsecretarului de stat Raed Arafat.

Aparatul care a fost repartizat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, este un MI8 73, poate să transporte două cazuri grave şi va opera în toate judeţele Moldovei.
Evenimentul a avut loc odată cu redeschiderea Punctului de Operare Aeromedicală Iaşi, în prezenţa secretarului de stat din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor Mihai Capră, a subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, şi a autorităţilor locale.
'Punctul aerian de la Iaşi este al treilea din ţară, după Bucureşti şi Târgu Mureş, din cele opt pe care intenţionăm să le amenajăm până la finalul proiectului. Prin acest nou punct aerian se va ajunge în timp util la cazurile greu accesibile şi astfel se vor salva noi vieţi. Moldova avea nevoie de un asemenea punct, motiv pentru care este foarte important ca activitatea aeriană să continue', a declarat dr. Arafat.
Conf.dr.Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi, a precizat la rândul său că elicopterul va zbura prin apelarea la 112 a Dispeceratului ISU-SMURD Iaşi de către medicul care are în îngrijire pacientul, fără niciun fel de costuri suplimentare.
Iaşiul, unul dintre cele mai mari centre medicale din ţară, a rămas fără elicopter în urma unei tragedii aviatice care a avut loc în urmă cu patru ani. Chiar dacă în tragedia aviatică a fost implicat un aparat al Ministerului Administraţiei şi Internelor în timp ce elicopterul SMURD se afla la reparaţii, SMURD Iaşi a rămas fără aparat de zbor. Pentru intervenţiile urgente, cei de la SMURD Iaşi au apelat la elicopterele Poliţiei de Frontieră.
Pe 9 ianuarie 2006, un elicopter de tip EC 135, pilotat de angajaţi ai Unităţii Speciale de Aviaţie a MAI, a decolat de pe pista Aeroclubului Moldova pentru a efectua un zbor tehnic, la bord aflându-se şi echipajul SMURD Iaşi. Zece minute mai târziu, Grupul de Pompieri Iaşi a primit o informare din partea jandarmilor, conform căreia elicopterul s-a prăbuşit într-o zonă militară, la aproximativ trei kilometri distanţă de Aeroportul Internaţional Iaşi.
Membrii echipajului - pilotul Valentin Stănescu şi copilotul Augustin Toma, de 37 şi, respectiv, 34 de ani, au decedat. Aceeaşi soartă au avut-o şi dr. Liliana Puiu, de 36 de ani, şi asistentul medical Mioara Hăuţă, de 30 de ani, de la Spitalul Universitar Sfântul Spiridon din Iaşi, care lucrau voluntar pentru unitatea SMURD.
Dr. Liliana Puiu lucra de cinci ani la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Sfântul Spiridon. În acea zi fatală, Liliana Puiu făcuse schimb de tură cu o colegă.
Asistenta Mioara Hăuţă a lucrat timp de nouă ani la Serviciul de Ambulanţă Iaşi şi era de scurt timp transferată, la cerere, la Spitalul Sfântul Spiridon, pentru a lucra la SMURD.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: Un elicopter SMURD va opera din 2014 între România şi Republica Moldova Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat luni, la Târgu Mureş că elicopterul care va opera transfrontalier între România şi Republica Moldova ar putea fi operaţional începând cu jumătatea anului viitor, după achiziţionarea aparatului şi a semnării acordului între cele două...
Raed Arafat: Este necesar un plan pe termen lung în domeniul radioterapiei (interviu) Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre proiectele în domeniul urgenţei, dar şi despre tratamentul prin radioterapie în cazul pacienţilor cu cancer. El precizează că sunt o serie de aparate a căror sursă nucleară s-a terminat şi trebuie...
Raed Arafat: Constanţa, a şasea bază regională de salvare aeriană prin achiziţionarea unui elicopter SMURD Constanţa va deveni a şasea bază regională de salvare aeriană prin achiziţionarea şi utilizarea unui elicopter pentru intervenţii de urgenţă, a informat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat.
Două autospeciale BMW X3 pentru intervenţia rapidă a medicului de urgenţă, la SMURD Bucureşti-Ilfov şi Târgu Mureş Două autospeciale BMW X3, dotate cu aparatura necesară intervenţiei la urgenţe, au fost donate SMURD Bucureşti-Ilfov şi Târgu Mureş.
SMURD Iaşi are din nou elicopter după şase ani Locuitorii din Iaşi şi din zona Moldovei care au probleme medicale grave vor ajunge mai uşor la medic cu ajutorul unui elicopter SMURD care a fost adus, duminică, la Iaşi, prilej cu care a fost inaugurat Punctul Aeromedical şi Dispeceratul Medical Integrat, ce funcţionează la sediul Inspectoratului pentru...
Până în 2014 va continua programul de dotare cu elicoptere a punctelor regionale, susţine dr. Raed Arafat Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.