Cele mai citite
 


Celula sintetică, 'un motor foarte bun, dar nu este viaţă' (Vatican)
sâmbătă, 22 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Osservatore Romano, cotidianul Vaticanului, a reacţionat vineri la aflarea veştii că a fost creată prima celulă vie cu un genom sintetic, considerând că este 'un motor foarte bun, dar nu este viaţă', relatează AFP.
Cotidianul anunţă pe pagina întâi descoperirea ştiinţifică, iar pediatrul Carlo Bellieni face primul comentariu oficial al Vaticanului pe această temă. Este vorba de 'o lucrare de inginerie genetică de înalt nivel', dar, 'în realitate, n-a fost creată viaţă, ci s-a înlocuit unul din motoarele sale', scrie doctorul în articol.

'A fost obţinut un rezultat interesant, care poate duce la unele aplicaţii şi care trebuie să aibă reguli, ca toate lucrurile care se referă la miezul vieţii', afirmă el. Subliniind că 'ingineria genetică poate face bine, mai ales în tratarea bolilor cromozomice', el solicită să de dea dovadă de 'curaj şi precauţie'. 'Acţiunile asupra genomului pot - cel puţin aşa se doreşte - fi folosite ca tratamente, dar ele ajung pe un teren foarte fragil în care mediul şi manipularea joacă un rol care nu trebuie subestimat', precizează medicul.

'ADN-ul nu este un motor la care se schimbă pistonul, ci o parte a fiinţei vii la care stimuli nepotriviţi, exercitaţi poate cu bune intenţii, pot +stinge+ gene într-un mod neaşteptat', explică el, pomenind şi îngrijorarea în privinţa 'posibilelor dezvoltări viitoare ale organismelor modificate genetic'.

Crearea primei celule vii cu genom sintetic a fost anunţată joi, acest lucru deschizând calea producerii organismelor artificiale, potrivit autorilor cercetărilor realizate în Statele Unite.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a afirmat joi seară că trebuie 'să se mai aştepte pentru a afla mai multe', declarând agenţiei ANSA că au mai fost anunţuri similare care, după un timp, au fost reconsiderate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
A fost creată prima celulă vie al cărei genom este sintetic Cercetători americani au reuşit să creeze o celulă bacteriană vie al cărei genom este sintetic. Este o reuşită cu multe aplicaţii potenţiale, care ar putea permite mai buna înţelegere a mecanismelor vieţii, conform lucrărilor lor publicate joi, anunţă AFP.
A fost creat în laborator cel mai mic genom al unui organism viu Cercetătorii americani au creat în laborator cel mai mic genom viabil existent în natură, care conţine numărul minim de gene indispensabile pentru un organism să funcţioneze şi să se autoreproducă, noutate ştiinţifică care pătrunde în tainele creaţiei vieţii, prezentată într-un studiu publicat în revista...
Polemică declanşată de o reuniune secretă la Harvard pe tema creării genom uman artificial Cercetarea ştiinţifică este în general un domeniu deschis, reuniunile secrete la care nu este permis accesul ziariştilor având loc mai degrabă în medii politice sau economice. Cu toate acestea, o astfel de întâlnire desfăşurată recent a fost prezentată ca secretă de Washington Post, în timp ce New York...
Oamenii de ştiinţă perfecţionează din ce în ce mai mult terapiile genetice Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze şoareci modificaţi genetic care conţin cromozomi umani în fiecare celulă a organismului lor, în cadrul unei serii de studii prin care se demonstrează că maladiile genetice ar putea fi tratate printr-o metodă radicală de terapie genetică, conform publicaţiei britanice...
Oamenii de ştiinţă au creat un "firewall genetic" pentru izolarea biologică a organismelor modificate genetic La un an după ce au obţinut organisme care folosesc un cod genetic diferit de orice altă formă de viaţă, două echipe de oameni de ştiinţă au depăşit o altă bornă în noul domeniu al "biologiei sintetice": ei au creat o bacterie care nu poate supravieţui în absenţa unei anumite substanţe chimice obţinute...
Cercetătorii americani au în proiect crearea unui genom uman sintetic Cercetători americani au anunţat joi un proiect vizând crearea unui genom uman sintetic care ar putea revoluţiona biotehnologia, dar care ridică probleme de etică, informează agenţia France Presse.