Cele mai citite
 


Prahova: Curs adresat jurnaliştilor despre acordarea primului ajutor
duminică, 23 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Azuga, 23 mai /Agerpres/ - Crucea Roşie Română - Filiala Sector 6 Bucureşti a organizat, în zilele de 22 şi 23 mai, la Azuga, un curs de pregătire în acordarea primului ajutor premedical.
Adresat jurnaliştilor, dar şi susţinătorilor Crucii Roşii, cursul de prim ajutor a avut o durată de douăsprezece ore şi s-a finalizat cu un examen. Cei care au trecut testul au primit certificat de absolvire.
Cursanţii au fost învăţaţi să acţioneze în caz de pierderea cunoştinţei, stop cardio-respirator, hemoragii, luxaţii, entorse, arsuri, înec etc.
'Scopul cursului, printre altele, este să informăm cetăţenii asupra a ceea ce pot să facă într-o situaţie de urgenţă', a declarat Sabina Ioniţă, coordonator adjunct al Detaşamentului de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă al Filialei Sector 6 a Crucii Roşii Române.
Potrivit acesteia, cursul îşi propune şi să 'demonteze mituri' legate de acordarea primului ajutor şi să-i facă pe oameni să ajute cât mai eficient.
'În primul rând, aş vrea să vorbesc despre intoxicaţii, despre otrăvirea cu ciuperci. Nu este bine să se administreze niciun fel de lichid, nici măcar lapte sau apă, e bine să duceţi pacientul de urgenţă la spital', a spus Sabina Ioniţă.
Ea a menţionat că un alt mit este legat de convulsii. 'Când un om are o criză convulsivă să nu-i muşcaţi degetele, să nu-i băgaţi degetele în gură ca să-i ţineţi limba, pentru că nu se va întâmpla nimic, va avea o simplă muşcătură, nu-şi va înghiţi limba în timpul crizelor convulsive', a arătat Ioniţă.
La rândul său, Ana Pop, voluntar la Filiala Sector 6 a Crucii Roşii şi manager voluntar al proiectului 'Dezvoltarea voluntariatului - o investiţie pe termen lung', în cadrul căruia s-a desfăşurat cursul, a explicat de ce acesta s-a adresat în special ziariştilor.
'Ne-am gândit să chemăm mai ales jurnalişti ca să facem cumva să se transmită şi mai departe decât cercul nostru, al voluntarilor Crucii Roşii, faptul că se fac cursuri de prim ajutor şi că e bine ca oamenii în general să ştie să acorde primul ajutor, pentru că salvează vieţi', a declarat Ana Pop.
Ea a precizat că proiectul în sine urmăreşte a întări capacitatea filialei, formându-i pe voluntari în ariile mandatului Crucii Roşii.
'În cadrul proiectului (...) s-au ţinut cinci cursuri pe cinci teme principale pe mandatul Crucii Roşii, acesta e al şaselea, pentru că repetă cursul de prim ajutor. (...) Acest pachet de cinci cursuri l-am transmis pe un CD tuturor filialelor, evident, cu un chestionar de evaluare şi să spună ce ar folosi în ideea ca toţi voluntarii - cei 10.000 de voluntari ai Crucii Roşii din toată ţara - să aibă formare de bază unitară, standardizată', a mai spus Ana Pop.
Cursul de pregătire în acordarea primului ajutor premedical a fost organizat în cadrul proiectului 'Dezvoltarea voluntariatului - o investiţie pe termen lung', cofinanţat prin Programul MATRA KAP Grants al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în România.
Crucea Roşie Română are o tradiţie neîntreruptă de peste 130 de ani în acordarea primului ajutor şi în pregătirea voluntarilor. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Curs adresat jurnaliştilor privind acordarea primului ajutor Azuga, 22 mai /Agerpres/ - Crucea Roşie Română - Filiala sector 6 Bucureşti organizează, în perioada 22 - 23 mai, la Azuga, un curs de pregătire în acordarea primului ajutor premedical.
Help Net îşi pregăteşte farmaciştii în acordarea primului ajutor, printr-un parteneriat cu Crucea Roşie Help Net continuă parteneriatul strategic cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, prin organizarea de cursuri de prim ajutor în situaţii de urgenţă atât la sediul central din Bucureşti, cât şi în 12 farmacii Help Net la nivel naţional, se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES.
Giurgiu: 45 de persoane au obţinut certificate de absolvire a Taberei internaţionale de salvare din apă Tabăra internaţională de salvare din apă şi prim-ajutor organizată de Crucea Roşie - filiala Giurgiu s-a încheiat marţi, cei 45 de participanţi obţinând certificate de absolvire, a informat responsabilul în comunicare al organizaţiei judeţene, Ana Maria Trăsnea.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
Gorj: Crucea Roşie organizează "Tabăra de pregătire de prim ajutor pentru dezastre" Filiala Gorj a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România va organiza în perioada 27-30 august, pentru prima dată în judeţul Gorj, "Tabăra de Pregătire de Prim Ajutor pentru Dezastre", a declarat marţi preşedintele unităţii, Marius Vlaicu.
Crucea Roşie Română împlineşte 136 de ani de activitate umanitară Societatea Naţională de Cruce Roşie din România sărbătoreşte miercuri, 4 iulie, 136 de ani de istorie şi activitate umanitară, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.