Cele mai citite
 


Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată
luni, 24 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
'Este una dintre puţinele părţi din sistemul medical care este reglementată prin lege - ce se finanţează şi până unde se finanţează din sistemul public în sistemul privat de urgenţă', a declarat, luni, pentru AGERPRES, subsecretarul de stat.
El a explicat că sistemul privat de urgenţă, cel prespitalicesc poate fi finanţat de Casa Naţională de Asigurări pentru transportul simplu şi pentru consultaţiile la domiciliu. În context, dr. Raed Arafat a precizat că această finanţare se poate face doar dacă este finanţat din fonduri publice şi coordonat de dispeceratul medical al sistemului public.
'Dacă cineva sună direct la un număr privat de urgenţă, atunci este considerat apel privat şi se plăteşte. Dacă sună prin 112 şi serviciul respectiv de ambulanţă privat are contract cu CNAS, atunci sistemul public poate trimite o maşină de urgenţă privată. Acest sistem funcţionează deja în Bucureşti, mai ales la consultaţii şi la transporturi unde avem nevoie. Pentru decontarea de către casa de asigurări este nevoie să aibă neapărat şi confirmarea de la dispeceratul medical integrat că au executat aceste misiuni. Este o supapă de control asupra modului cum sunt cheltuiţi banii publici', a spus subsecretarul de stat.
El a menţionat că au fost situaţii când ambulanţele private au decontat şi de la casa de asigurări şi de la pacient sau de la compania care avea abonament cu respectiva ambulanţă.
În Bucureşti sunt aproximativ 4 - 5 firme de ambulanţă privată care au contract cu casa de asigurări, iar în ţară sunt mai multe.
Referindu-se la asistenţa de urgenţă pentru pacient, respectiv codul roşu şi codul galben, dr. Raed Arafat a spus că sistemul privat nu poate obţine finanţare din sistemul public.
'În sistemul 112 se rezolvă urgenţele de sistem public, respectiv ambulanţă?şi SMURD. Au apărut foarte multe discuţii cu cei care au servicii comerciale de urgenţă', a spus subsecretarul de stat.
El a reamintit că, anul trecut, Ministerul Sănătăţii a fost dat în judecată la Curtea de Apel Piteşti, dar firma care l-a acţionat în instanţă a pierdut. Potrivit dr. Arafat, firma respectivă invoca libera competiţie comercială şi finanţarea competitivă pe fondurile publice în asistenţa de urgenţă, combătând constituţionalitatea unor articole din Legea 95, care se referă la finanţarea sistemului public şi privat pentru asistenţa medicală de urgenţă. Curtea Constituţională a spus, printr-o decizie din decembrie 2009, că articolele de lege sunt constituţionale.
'Din momentul în care serviciilor private li se permite să practice asistenţa medicală de urgenţă în domeniul lor privat, fiind limitat accesul doar la sursa publică de finanţare, nu se consideră discriminare, ci se consideră reglementare. În document se arată?'textele de lege criticate sunt constituţionale, neputându-se constata existenţa vreunei discriminări în sensul articolului 16 din Constituţie, întrucât este vorba de categorii diferite de furnizori de servicii medicale, respectiv publici şi privaţi, cărora nu li se pot aplica reglementări identice'. Aceeaşi decizie mai arată că drepturile furnizorilor privaţi sunt doar limitate, nu înlăturate, acestora fiindu-le lăsată posibilitatea de a presta servicii de asistenţă medicală fără nicio îngrădire, în condiţiile încheierii contractului direct cu beneficiarul sau asiguratorul privat', a detaliat dr. Raed Arafat.
Mai mult decât atât, CCR face o delimitare foarte clară între sistemul public care are o misiune de stat şi care are finanţare din fonduri publice şi sistemul privat care are o bază comercială, afirmă dr. Arafat.
'Vorbim de sistemul de urgenţă al României şi sistemul de urgenţă în momentul deschiderii la o competiţie liberă, comercială. Este foarte probabil ca acest sistem public în scurt timp să sufere foarte mult datorită finanţării, pentru că suma de bani nu creşte dacă apar mai mulţi actori în sistem, ci doar se împarte între ei. Asta ar însemna slăbirea sistemului public la un nivel în care ar putea să nu mai poată să fie disponibil în caz de calamităţi. Sistemul public este necesar nu numai pentru urgenţele de zi cu zi, ci este nevoie de el pentru urgenţele din situaţii speciale. Orice sistem de urgenţă are două roluri pentru asistenţa de urgenţă de zi cu zi şi pentru situaţii speciale. România este o ţară plină de riscuri - cel mai important fiind riscul seismic -, dar şi cel de pe drumurile publice şi anume accidente de tren, rutiere, colective.
'Un exemplu este Bucureştiul. Dacă mâine am lăsa în asistenţa medicală de urgenţă să fie competiţia între public şi privat, ar apărea 20 - 30 de firme private, care fiecare va lua un mic sector de operare. Dar când va apărea necesitatea unei intervenţii majore, ne vom trezi cu 30 - 40 de entităţi diferite, fiecare cu regulamentul ei, iar în cazul intervenţiei la un dezastru o să avem o problemă foarte mare de control şi coordonare. Şi acum ne confruntăm cu ele, mai ales în zona Bucureştiului când intervine sistemul public şi ne trezim cu servicii care apar nu au fost chemate. Au fost situaţii conflictuale la locul intervenţiei', a afirmat subsecretarul de stat.
Sistemul francez este unul dintre cele mai bune, spune medicul. La Paris, după cum menţionează Arafat, sistemul public de urgenţă este militar, este păstrat pentru că este un sistem ce trebuie să acţioneze imediat, în orice problemă de urgenţă, în timp ce alte ţări nu permit deloc, prin lege, să activeze serviciile private în sistemul public de urgenţă. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Programul de dotare cu elicoptere pentru asistenţa medicală de urgenţă continuă până în 2014 Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.
Raed Arafat: Este necesar un plan pe termen lung în domeniul radioterapiei (interviu) Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre proiectele în domeniul urgenţei, dar şi despre tratamentul prin radioterapie în cazul pacienţilor cu cancer. El precizează că sunt o serie de aparate a căror sursă nucleară s-a terminat şi trebuie...
Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire NATO Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat sâmbătă că Centrul Naţional de Formare în asistenţă medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire pentru specialişti din cadrul Centrului NATO de...
Proiect de act normativ pentru reglementarea asistenţei medicale de urgenţă Cinci parlamentari PDL au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea legii asistenţei medicale de urgenţă, prin care propun eliminarea 'discriminării' între furnizorii privaţi şi cei publici de servicii medicale de urgenţă.
Arafat: Centrul de formare SMURD de la Târgu Mureş e cel mai avansat din Europa Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, inaugurat luni, este cel mai avansat din Europa în privinţa dotării, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.