Cele mai citite
 


Dr. Cristian Irimie: Cancerul de col poate fi prevenit
luni, 24 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 20 mai /Agerpres/ - România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea în cazul carcinomului de col uterin.
Dr. Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat că, anual, mor peste 2.000 de femei de cancer de col uterin.
'În ţara noastră, din 100.000 de femei 13 se îmbolnăvesc de această maladie cumplită. Înregistrăm de 6,3 ori mai mult decât media europeană în acest sens. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin, cu un risc de 6,3 ori mai mare. Tratamentul pentru o persoană cu cancer de col uterin are un cost de peste 60 milioane de euro. Acestea par nişte cifre pe o bucată de hârtie, dar în domeniul sanitar în spatele fiecărei cifre stă o tragedie personală a celui bolnav şi drama unor familii marcate de experienţele şi suferinţa celui care este bolnav. Cancerul de col uterin poate fi prevenit, atât prin controale repetate la medicul de specialitate, cât şi prin vaccinare', a declarat dr. Cristian Irimie.
Atât carcinomul de col, cât şi leziunile precursoare acestuia se dezvoltă ca urmare a unei infecţii virale produse de virusul HPV (Human Papilloma Virus), care se transmite prin contact tegumentar în regiunea genitală.
Reducerea incidenţei şi implicit a mortalităţii se poate realiza prin două metode: profilaxia primară, care previne cauza de apariţie a cancerului (vaccinarea), şi profilaxia secundară, care depistează precoce leziunile deja apărute (test Babeş-Papanicolau - prin program de screening organizat sau screening oportunist).
Vaccinarea are drept scop prevenirea dezvoltării unei infecţii persistente cu HPV, care ar putea duce în timp la dezvoltarea unei leziuni a colului uterin. Cele două tipuri de vaccinuri disponibile în România au o eficienţă de aproape 100% împotriva subtipurilor 16 şi 18 de HPV, responsabile de apariţia leziunilor precursoare cu grad înalt de malignitate şi a 70% din carcinoamele invazive de col uterin.
În prezent, în România se desfăşoară un program naţional de vaccinare gratuită anti-HPV a femeilor şi fetelor cu vârsta peste 12 ani.
Programul se derulează până la finalul anului 2010.
Aproximativ 60.000 de fete şi femei au fost deja vaccinate cel puţin cu prima doză din totalul de trei ale schemei complete necesare.
În acest moment sunt aproape de epuizare stocurile din unele judeţe, cum ar fi Harghita, Vrancea, Brăila, Timiş.
Prof. dr. Simona Stolnicu de la Universitatea de Medicină Târgu Mureş organizează, în perioada 7 - 9 iunie, o conferinţă naţională de patologie ginecologică.
Cu această ocazie, specialişti din ţară în citopatologie, obstetrică-ginecologie, oncologie, medici de familie vor fi informaţi cu privire la cele mai recente descoperiri în domeniul patologiei cervicale, al screeningului şi depistării precoce a carcinomului cervical, precum şi al vaccinării anti-HPV.
De asemenea, se va organiza şi o masă rotundă pe tema vaccinării anti-HPV de către una din firmele producătoare de vaccin, moderată de conf. dr. Lucian Puşcaşiu de la UMF Târgu Mureş.
Cancerul de col uterin reprezintă una dintre puţinele tumori maligne la care se ştie care este agentul etiologic (HPV) şi la care există şi un vaccin împotriva infecţiei cu HPV. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Mureş: Specialiştii anatomopatologi insistă pentru vaccinarea fetiţelor împotriva infecţiei cu HPV Specialiştii în anatomopatologie din ţară, prezenţi la cea de-a V-a Conferinţă Naţională de Patologie Ginecologică de la Târgu Mureş, au subliniat, luni, importanţa convingerii părinţilor să îşi vaccineze fetiţele împotriva infecţiei cu HPV (Human Papilom Virus), care generează cancerul de col uterin...
Mureş: Mortalitatea generată de cancerul de col uterin, necunoscută în lipsa unui Registru Naţional de Cancer În România nu există deocamdată studii publicate despre incidenţa cancerului de col uterin şi nici nu se cunoaşte exact care este nivelul mortalităţii din aceste motiv, ca urmare a inexistenţei unui Registru Naţional de Cancer.
Medici de familie: 6 femei mor zilnic în România de cancer de col uterin cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin, însă România este în continuare fruntaşă atât în ceea ce priveşte incidenţa, cât şi mortalitatea, iar zilnic 6 femei pierd lupta cu această boală, a declarat marţi într-o conferinţă de presă medicul primar Cr...
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...
Olsavszky (OMS): România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezentate miercuri de reprezentatul OMS în România, Victor Olsavszky.