Cele mai citite
 


O nouă terapie pentru bolnavii cu HIV/SIDA
miercuri, 26 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În România s-au înregistrat în perioada 1985-2009 peste 16.000 de cazuri cu HIV/SIDA, iar dintre aceste cazuri 5.000 au decedat.
La 31 decembrie 2009, erau înregistraţi 8.551 de pacienţi cu HIV/SIDA, dintre care 223 de copii cu vârsta între 0-14 ani şi 8.328 adulţi cu vârsta peste 14 ani, a subliniat marţi, într-o conferinţă de presă, dr. Mariana Mărdărescu, coordonatorul Comitetului Naţional Român pentru Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, de la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş'.

Aceasta a precizat că în tratament antiretroviral sunt 7.244 de pacienţi dintre care 184 copii şi 7.060 adulti.
'România a întregistrat progrese considerabile în tratarea acestor pacienţi înregistrând cea mai mare rată de supreavieţuire din zonă', a subliniat dr. Mărdărescu. Ea a adăugat că pacienţii cei mai mulţi sunt 'poliexperimentaţi', adică au trecut prin mai multe scheme de tratament.

'Apariţia unui nou produs este o speranţă pentru ei, pentru că dă posibilitatea creării de noi combinaţii eficace care duc la scăderea încărcăturii virale prenedetectabile', a explicat dr. Mărdărescu.
Ea a adăugat că, în România boala are o supravieţuire de peste 20 de ani, la fel ca în celelalte ţări.
În ceea ce priveşte calea de transmitere aceasta este predominant heterosexuală în Europa. În estul Europei peste 40% dintre persoanele afectate sunt femei.

Calea de transmitere şi în România este cea heterosexuală, dar sunt şi cazuri la homosexuali şi bisexuali, a mai menţionat medicul. O altă cale de transmitere este cea de la mamă de făt. În 2009 au fost efectuate 284.000 de teste, dintre acestea 1.895 era pozitive. Dintre cei 222.925 de copii născuţi în 2009, 205 erau pozitivi.

Dr. Mariana Mărdărescu susţine o mai bună monitorizare a mamelor pentru a depista din timp dacă sunt sau nu pozitive.
'Noua clasa antiretrovirală este Raltegravir produs de compania Merck Sharp & Dohme şi este o terapeutică cu eficacitate, siguranţă şi tolerabilitate, demonstrate de numeroase studii clinice oferind o şansă pacienţilor adulţi', a spus dr. Mariana Mărdărescu.

La rândul său, dr. Sorin Petrea a evidenţiat că medicamentele antiHIV caută câte o ţintă ca să atace virusul în diferitele sale momente, însă există foarte multe cazuri de persoane care au fost politratate cu mai multe scheme terapeutice, fie pentru că a existat un eşec având şi alte probleme de tip metabolic, boli cardiovasculare, infecţii cu virusul hepatic B şi C, tuberculoză şi în această situaţie noua terapie este o şansă pentru ei, cât pentru cei care au folosit mai multe scheme terapeutice ori pentru cei care au făcut pentru prima dată infecţia.

Dr. Sorin Petrea a mai spus că tratamentul este tolerat, are puţine efecte toxice, este uşor de luat dar, nu vindecă. În ceea ce priveşte eventuala utilizare la copii, dr. Petrea a spus că medicamentul se află în studiu, menţionând că în România se află inclus în programul naţional pentru HIV/SIDA.

Medicul a evidenţiat că compania Merck Sharp & Dohme este implicată în îngrijirea pacientilor din 1997, când a format un parteneriat cu Guvernul României pentru a spori accesul la tratament pentru mii de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA în România.
În 1999 compania a donat un milion de dolari Comitetului Naţional Român pentru crearea unei reţele de şapte centre regionale de tratament SIDA cu echipamente de ultima oră, iar din 2001 a redus necondiţionat cu 86% preţurile sale curente pentru medicamentele împotriva HIV/SIDA.

Totodată, compania este partener în proiectul Academia Europeană HIV/SIDA inaugurat la finele lui 2009 şi oferă posibilitatea medicilor specialişti în boli infecţioase din România să deruleze proiecte de cercetare ştiinţifică sub egida Academiei oferind granturi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O nouă terapie pentru insuficienţa cardiacă cronică, prezentată la Sinaia Bucureşti, 8 oct /Agerpres/ - Rezultatele celui mai mare studiu din ultimul deceniu privind insuficienţa cardiacă SHIFT a fost prezentat, vineri, în cadrul Congresului Naţional de Cardiologie de la Sinaia.
O nouă terapie pentru poliartrita reumatoidă Poliartrita reumatoidă în România se apreciază că afectează 1% din populaţie, dar ea este subdiagnosticată, a subliniat prof. dr. Ruxandra Ionescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Reumatologie, cu prilejul lansării unei noi alternative terapeutice.
Programul SHE destinat femeilor seropozitive, lansat la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş' Programul SHE, lansat joi la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş', vine în întâmpinarea celor 5.206 femei infectate cu HIV din ţară, care au nevoie de informaţii, servicii medicale şi sociale de calitate, oportunităţi egale pe piaţa muncii, facilităţi de îngrijire pentru copii, dar şi de respect...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi", lansată la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România şi Societatea Naţională de Medicina Familiei au lansat miercuri, la Institutul de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi".
Luc Montagnier: Avem în vedere o colaborare cu Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş' Laureatul premiului Nobel pentru medicină, prof. dr. Luc Montagnier, doreşte să colaboreze cu specialiştii de la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş".