Cele mai citite
 


Asociaţia 'Salvează Vieţi' solicită modificarea ordinului privind tratamentele în străinătate
miercuri, 26 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia 'Salvează Vieţi' consideră că modificările făcute de Ministerul Sănătăţii la Ordinul 50/2004 privind tratamentele în străinătate are încă elemente discriminatorii.
În noua formă propusă de minister, a fost eliminat criteriul vârstei pacientului, dar a rămas un criteriu la fel de discriminatoriu, şi anume estimarea beneficiului pentru societate al tratamentului recomandat în străinătate, apreciază asociaţia, într-un comunicat remis marţi.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că motivul real pentru care ordinul a fost supus dezbaterii publice este faptul că 'au fost aduse schimbări structurii de organizare şi funcţionare a direcţiilor, serviciilor şi compartimentelor din minister, reglementare care impune punerea în acord a actelor normative emise de Ministerului Sănătăţii corespunzător noii structuri'.
Aceştia apreciază că nicidecum modificările aduse prin prezentul proiect de ordin nu creează premisele soluţionării cu mai multă operativitate a solicitărilor pentru trimitere la tratamente în străinătate a bolnavilor.

'Urmărind cu atenţie lanţul de aprobări şi birouri pe la care o cerere de finanţare trebuie să treacă, veţi înţelege că termenele la care bolnavul primeşte un răspuns sunt de cele mai multe ori peste 60 de zile şi ajung până la doi ani. Un bolnav de leucemie cu evoluţie galopantă, cu tumoră cerebrală şi cu alte forme grave de cancer nu mai are nicio şansă dacă este nevoit să aştepte această perioadă', se arată în comunicat.
Asociaţia 'Salvează Vieţi' a trimis pe email (propuneri@ms.ro) şi a depus la sediul Ministerului Sănătăţii (nr. de înregistrare 32938/21.05.2010) obiecţiile referitoare la noua formă a Ordinului 50.

Între modificările solicitate de asociaţie se numără introducerea unor termene clare, pentru fiecare dintre paşii ce trebuie parcurşi pentru aprobarea dosarelor.
De asemenea, reprezentanţii asociaţiei consideră absolut necesară introducerea în lege a posibilităţii ca pacientul să poată alege dacă el sau Direcţia de Sănătate Publică (DSP) va purta corespondenţa cu clinicile indicate de Comisie (acest lucru se întâmplă în cazul formularului E112, unde pacientul poartă corespondenţă cu clinica). În acest stadiu, susţine Asociaţia, dosarele se blochează şi sunt cazuri concrete în care acestea au stat la DSP şi peste doi ani, aceasta fiind în prezent singura instituţie care are dreptul de a purta corespondenţă cu clinicile.

Asociaţia propune ca Ministerul Sănătăţii să iniţieze discuţii cu clinicile specializate pe diverse afecţiuni ce nu pot fi tratate în România, pentru a obţine oferte competitive şi pentru posibilitatea de a trimite pacienţii în timp util la tratament. Propune, totodată, crearea la Ministerul Sănătăţii a unei baze de date cu clinici de specialitate la care să aibă acces permanent comisiile de specialitate.

Singurul criteriu pe baza căruia pot fi prioritizate dosarele este acela al urgenţei medicale, menţionează reprezentanţii asociaţiei. Prin Ordinul 50 şi apoi prin modificările aduse la acesta de către MS, se introduc în ecuaţia selectării pacienţilor care necesită a fi trataţi în străinătate, 'ca urmare a eşecului statului în a le asigura serviciile medicale necesare în interiorul ţării', o serie de criterii 'independente de pacient sau de voinţa pacientului, abuzive şi discriminatorii', consideră reprezentanţii asociaţiei.

Ei spun că au avut trei întâlniri cu reprezentanţii ministerului, au depus chiar şi un proiect de ordin 'menit să faciliteze cu adevărat un răspuns rapid acestor cereri', dar MS nu a avut nicio reacţie, motiv pentru care Asociaţia 'Salvează Vieţi' a înaintat la data de 29 martie o acţiune la Curtea de Apel Bucureşti pentru anularea Ordinului nr. 1.352/2009 de modificare a Ordinului 50, pe motiv că acesta 'stabileşte criterii discriminatorii de selecţie a pacienţilor care vor fi trataţi în străinătate'.
Reprezentanţii Asociaţiei solicită ca modificarea Ordinului 50 să fie făcută astfel încât acest act normativ să devină unul 'pentru salvarea pacienţilor care nu pot fi trataţi în România, şi nu o lege ce iroseşte banul public şi nu aduce niciun beneficiu societăţii'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Săndesc, referitor la Colectiv: Nu vom refuza niciun caz pentru care există indicaţie de transfer în străinătate Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat joi că nu va fi refuzat transferul în străinătate pentru niciun rănit în Colectiv pentru care există indicaţie şi acceptul familiei.
INTERVIU/Dr.Cristian Grasu: Anual, 50.000 de români au nevoie de radioterapie; în viitor am putea dubla numărul de pacienţi trataţi Aproximativ 50.000 de bolnavi de cancer au nevoie anual de radioterapie, iar statul poate asigura, în condiţiile actuale, tratament pentru 17.000, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, dr. Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătăţii.
Terapia intensivă va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, la încheierea unui proiect de cooperare româno-elveţian Terapia intensivă din România va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, în urma pregătirii în cadrul unui program de cooperare româno-elveţian, ale cărui rezultate au fost prezentate miercuri, într-o conferinţă de presă.