Cele mai citite
 


Controlul periodic al sanatatii
joi, 20 mai 2010   ::   1 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Articole medicale, Au, ma doare!
 

Controalele medicale periodice sunt necesare pentru screening-ul unor boli. Vizita la medic nu trebuie facuta doar cand avem simptome ci este bine sa ne controlam dinainte, pentru a putea opri sau influenta evolutia unor factori de risc

 

1. Cat de important este un control medical periodic, chiar si atunci cand nu simtim niciun fel de durere?
Controalele medicale periodice sunt necesare pentru screening-ul unor boli. Vizita la medic nu trebuie facuta doar cand avem simptome ci este bine sa ne controlam dinainte, pentru a putea opri sau influenta evolutia unor factori de risc. Acest control medical periodic ar trebui luat in considerare mai ales de acele persoane care prezinta riscul de a dezvolta anumite boli (prin antecedent heredo-colaterale sau personale). La fel de indicat este si controlul medical inaintea inceperii oricarei forme de activitate fizica (fitness, arte martiale, tenis, etc.)
 
2. Care sunt analizele si investigatiile cele mai importante, pe care nu trebuie sa le ignoram? La ce interval de timp trebuie realizate?
Cele mai impotante analize pe care trebuie sa le efectuam la un control periodic sunt:
- hemoleucograma
- VSH
- sideremia
- glicemia
- transaminazele
- creatinina
- colesterolul total
- trigliceridele
- sumar urina
Intervalul de timp la care trebuie facute poate fi de 6-12 luni, in functie de varsta, antecedente heredo-colaterale si personale.
 
3. Cat de importanta este masurarea tensiunii arteriale, mai ales atunci cand in familie exista persoane cu hipertensiune?
Intrucat este important sa luam in calcul afectiunile existente la membrii familiei (bolile parintilor, bunicilor si altor rude), daca un pacient are rude cu HTA, este definitorie masurarea tensiunii arteriale la intervale mai scurte de timp (3-6 luni) ca si evolutia factorilor cardiovasculari la un astfel de pacient.
 
4. Care sunt efectele sedentarismului asupra organismului?
Lipsa totala a efortului fizic are influenta atat asupra corpului cat si asupra mintii noastre. Trebuie sa acordam miscarii importanta cuvenita intrucat efectele sedentarismului sunt:
- surplusul de greutate (obezitatea)
- insomnii, anxietate
- boli cardiace
- favorizarea instalarii osteoporozei
- afectiuni ale articulatiilor
 
5. Interesul pentru medicamentele care se dau fara reteta a crescut. Este automedicatia o solutie? Pana la ce punct?
Din pacate, in Romania automedicatia este o practica foarte frecventa. In general oamenii o aplica in cazul bolilor sezoniere (raceala, tuse, sindroame gripale). Problemele apar cand pacientul se afla sub un alt tratament, pentru ca pot exista interactiuni sau efecte adverse.
O alta problema in cazul automedicatiei o constituie de fapt modul prin care pacientul si-a stabilit diagnosticul si si-a ales tratamentul potrivit. Avand in vedere ca o persoana nu are cunostinte medicale solide, poate confunda cu usurinta simptomele a doua patologii. Ca urmare, presupune ca are o anumita boala si ca atare, se trateaza pentru aceasta.
 
Dr. Olga OPREA
Medic specialist medicina interna
Centrul Medical Med-As
Call Center: 021.9232

 

Notare
Comentarii
de Mihaella
Lasa tanti...chiar daca nu e autoimedicatie,aveti voi grija sa prescrieti carnatul de medicamente,ca voi in afara de a asculta orbeste la prezentarile firmelor farmaceutice altceva nu stiti.Sunteti manipulati de ei ca sa le vindeti marfa.Iar in facultati sunteti implementati ca sa deveniti creduli in asa-zisa "medicina bazata pe dovezi"care e sponsorizata de firmele farmaceutice,evident!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raceala gripa sau viroza - cum facem diferenta? Nas infundat, usturime in gat si febra – simptome cu care toti ne-am confruntat la un moment dat, insa fara sa stim daca este vorba de o simpla raceala, gripa sau o viroza de sezon. Care este diferenta intre aceste boli si mai ales cum le putem trata? Desi la prima vedere pot avea manifestari...
RACEALA SI GRIPA la copii - Cauze, simptome si tratament Urmariti un interviu video cu dr. Rodica Lazar Contes, Medic Primar Pediatru. Intrebari la care pediatrul ofera mamicilor raspunsuri: 1. Care este diferenta dintre raceala si gripa? 2. Cand este cazul sa ii dam unui bebelus antibiotic? 3. Se face exces de antibiotic? 4. Cum prevenim racelile? 5...
Apa la plamani: diagnostic si tratament - partea a a 2 a Pleurezia sau „apa la plamani”se poate forma fara niciun simptom, fiind descoperita cu ocazia unui control medical ocazional, sau poate fi foarte zgomotoasa la debut, cu junghi, tuse seaca, febra si greutate in respiratie. La prezentarea acestor simptome, pacientul trebuie sa se prezinte la...
Automedicaţia, o problemă Este o problemă care se manifestă în orice perioadă a anului, dar care în anotimpul rece, cu incidenţa răcelilor, guturaielor şi a gripelor capătă o mare amploare. Ne referim la automedicaţie, notează ziarul El Mundo.
RĂCEALA COMUNĂ ȘI GRIPA Odată cu începerea sezonului rece, pentru fiecare din noi crește riscul îmbolnăvirii de guturai (răceala comună) sau în cazuri extreme, de gripă. În ambele situații se produce “întâlnirea” dintre sistemul imunitar deficitar și agentul cauzator de boală, un virus.
Obezitatea morbida Un om cu obezitate morbida traieste intre 7 si 13 ani mai putin decat o persoana cu aceleasi caracteristici, dar care nu sufera de obezitate.