Cele mai citite
 


Dr. Istvan Benedek consideră necesară înfiinţarea Registrului Naţional de Transplant
joi, 27 mai 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Pacienţii români care necesită un transplant de celule stem plătesc între 200.000 şi 250.000 euro în străinătate, în condiţiile în care în ţară un astfel de transplant costă între 30.000 şi 60.00 de euro, din cauza lipsei unui Registru Naţional de Transplant, în care să figureze potenţialii donatori de celule, ţesuturi sau organe.
''În România dacă vrei să faci transplant alogen (transplant de celule de la o altă persoană străină sau rudă apropiată -n.r.) ar trebui să ai cel puţin 10.000 de oameni testaţi şi datele imunologice ale lor ar trebui introduse într-un computer şi când ai nevoie să poţi să le vezi. Acesta este de fapt Registrul posibililor donatori. Asta deocamdată la noi nu există, eu sper ca pe viitor să fie, pentru că dacă nu există acest registru din care poţi să cauţi posibili donatori atunci ai două posibilităţi: ori să ceri celule dintr-un centru european, care te ajută - şi atunci cu 15-20 de euro poţi să cumperi - sau o altă posibilitate, să îl trimiţi în străinătate unde i se face transplantul cu 200.000 - 250.000 de euro, cam astea sunt preţurile, plus ch eltuielile familiei'', a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant de Măduvă din Târgu Mureş, dr. Istvan Benedek.

Acesta consideră că dacă ar fi voinţă şi o administrare bună s-ar putea întocmi acel registru de transplant, însă, susţine el, este ''foarte greu că la fiecare schimbare de ministru trebuie explicat că transplantul de celule nu este o operaţie''.

''Nu au înţeles de ce costă atât de mult. Nu au înţeles că este o muncă de echipă, că ai nevoie de oameni foarte bine pregătiţi, de multe proceduri. Trebuie o pregătire, o alegere, după aceea să recoltezi celula stem, să prelucrezi, să congelezi, să pregăteşti bolnavul, să administrezi tratamentul citostatic, iar după aceea să introduci celulele şi să urmăreşti o săptămână două, şi să tremuri, dacă porneşte sau nu porneşte măduva să funcţioneze'', a arătat medicul.

Acesta a subliniat că laboratoarele de imunologie existente la Târgu Mureş, Bucureşti şi Timişoara ar trebui ajutate inclusiv pentru a avea mai mult personal, pentru a putea face mai multe testări şi, evident, transplanturi.

''Modul de abordare a fost să se realizeze nu ştiu câte laboratoare în ţară. Aceasta nu poţi s-o faci oricum, pentru că depinde când îl faci, până când îl acreditezi ca să fie acceptat pe plan european trec cel puţin 4-5 ani. Până atunci aceste centre acreditate, cum este cel de la Fundeni, de la Bucureşti, laboratorul unde poate să facă - şi rezultatele sunt acceptate de Uniunea Europeană - nu este ajutat cu personal. Ar trebui să aibă mai mult personal ca să poată să lucreze'', a arătat dr. Benedek.

El susţine că vin specialişti din Londra, Viena sau Barcelona şi spun că la Târgu Mureş se lucrează la acelaşi nivel ca în marile centre medicale din Europa.

În 2009, la Clinica de Hematologie şi Transplant de Măduvă din Târgu Mureş au fost făcute peste 40 de transplanturi, iar în ultimii 10 ani s-au efectuat peste 200.

''Până acum am făcut în ultimii 10 ani peste 200 de transplanturi în Târgu Mureş. În alte centre europene lucrează câte 50-100 de oameni şi fac de două ori cât noi, în jur de 80-90 de transplanturi pe an. Şi sunt camere sterile, iar noi avem două. Noi lucrăm 4 (angajaţi -n.r.) şi ei lucrează 50-100, puteţi face comparaţie (...) Dublu ar fi trebuit să facem, dar nu avem capacitate. În două camere sterile se fac normal pe an cam 20-30 transplanturi, pentru că transplantatul trebuie să stea într-o cameră sterilă (care costă 50.000 euro). Există o listă de aşteptare pe care sunt 30-40 de persoane'', a explicat acesta.

În Româna există trei centre de transplant de măduvă, la Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş.
Notare
Comentarii
de DANCIU ELENA
Acest Registru al donatorilor trebuie creat cat mai urgent posibil. Cazurile care au nevoie de transplant sunt de la o zi la alta tot mai multe. Sotul meu este un asemenea caz si nu are sanse la un donator si nici posibilitati financiare de a merge in Europa. Politicienii trebuie sa inteleaga necesitatea acestui Registru si sa faca ca el sa fie si uzual nu doar existent prin simpla legiferare. Bineinteles, doar daca s-ar ajunge la crearea unui Registru de acest gen!!! Poate doar atunci cand un politician se va lovi de aceasta problema va incerca sa initieze ceva in acest sens....Cine stie?!!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Clinica de Hematologie şi Transplant a SCJU Târgu Mureş a efectuat în acest an 23 de transplanturi de celule stem Specialiştii Clinicii de Hematologie şi Transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, miercuri, efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbaţi în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică...
Dr. Benedek Istvan: Nu de bancă de celule stem avem nevoie, ci de registru naţional pentru donori Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Benedek Istvan, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că băncile de măduvă osoasă sunt 'o prostie' şi că România are nevoie de un Registru Naţional de Donori.
Peste 100 de medici şi studenţi, la cursul internaţional de transplant de celule stem de la Târgu Mureş Peste 100 de medici şi studenţi din întreaga lume participă la cea de-a 14-a ediţie a cursului intensiv de transplant de celule stem de la Târgu Mureş, a anunţat, miercuri, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant de Măduvă din Târgu Mureş, dr. Istvan Benedek.
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - funcţional Patru vieţi au fost salvate până în prezent în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Dr. Victor Zota: România a înregistrat anual o creştere progresivă de 30% în domeniul transplantului Anul acesta au fost realizate transplanturi cu organe prelevate de la 23 de donatori aflaţi în moarte cerebrală, 2011 fiind cel mai bun an din punct de vedere al donatorilor, a declarat joi, pentru AGERPRES, dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
Curs internaţional de transplant de celule stem, la Târgu Mureş Târgu Mureş, 24 mai /Agerpres/ - Cei mai buni 20 de profesori şi specialişti din Europa din domeniul transplantului cu celule stem oferă, începând luni, la Târgu Mureş, timp de trei zile, un curs intensif de hematologie, la care şi-a anunţat prezenţa 100 de cursanţi din întreaga lume.