Cele mai citite
 


Fonduri insuficiente pentru pacienţii cu scleroză multiplă
joi, 27 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bugetul alocat pentru anul 2010 pentru programul pentru scleroză în plăgi este insuficient, 1.883 de pacienţi trataţi actual cu imunomodulatoare riscând să rămână fără tratament începând cu luna august, susţin reprezentanţii Societăţii de Scleroză Multiplă din România (SSMR).
O parte dintre aceşti pacienţi nu şi-au mai primit tratamentul de la începutul lunii aprilie. Subfinanţarea programului are drept cauză o discrepanţă între costul mediu per bolnav cu scleroză multiplă tratat pe an, alocat potrivit Hotărârii Guvernului nr. 261/2010 la 39.000,32 lei şi costul real care depăşeşte 44.200,00 lei, indiferent de medicamentul imunomodulator folosit.

Singurul tratament eficient în scăderea progresiei gradului de invaliditate la pacienţii cu scleroză multiplă aprobat pe plan intern şi internaţional este tratamentul imunomodulator. În România, acest tratament este finanţat în cadrul Programului Naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever - Subprogramul de tratament al bolilor rare (Scleroză multiplă şi hemofilie, talasemie).

Dintre cei peste 8.000 de pacienţi cu scleroză multiplă fără tratament imunomodulator, 320 de dosare aşteaptă să fie aprobate, dar nu sunt incluse în program din cauza lipsei de fonduri. Consecinţele lipsei tratamentului sunt extrem de grave, ducând atât la agravarea bolii, cât şi la costuri asociate considerabile, reliefează reprezentanţii SSMR.

Scleroza multiplă este cea mai invalidantă boală a adultului tânăr. Boala afectează un număr important de persoane la vârsta de maximă activitate socio-profesională (20-40 ani), având implicaţii socio-economice semnificative, dar şi alterarea severă a calităţii vieţii acestor pacienţi. În România sunt, în prezent, circa 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune neurologică.

La iniţiativa Societăţii de Scleroză Multiplă din România (SSMR), Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor a prezentat, miercuri, în plenul Parlamentului, problemele principale cu care se confruntă pacienţii cu scleroză multiplă.

Intervenţia susţinută în cadrul Parlamentului a scos în evidenţă că diagnosticarea precoce şi tratamentul efectuat în faze incipiente, precum şi continuitatea acestuia reprezintă garanţia reducerii costurilor sociale pe termen lung şi determină un mod de viaţă normal al pacienţilor cu scleroză multiplă.

''Astăzi marcăm Ziua internaţională a pacienţilor cu scleroză multiplă şi este un bun moment de a relansa un semnal de alarmă: scleroza multiplă atinge frecvent tinerii, iar netratarea corespunzătoare transformă pacienţii din persoane care se pot integra total în societate în potenţial asistaţi din toate punctele de vedere. De aceea am dorit ca problemele cu care se confruntă pacienţii cu scleroză multiplă să fie cunoscute şi să sperăm la un tratament acordat fără discontinuităţi'', a declarat Claudia Torje, director executiv SSMR.

Scleroza multiplă se manifestă prin oboseală, spasticitate, tremor, incontinenţă urinară, tulburări sexuale, probleme vizuale, tulburări cognitive, lipsa de coordonare a mişcărilor şi dureri musculare, care în lipsa tratamentului adecvat pot duce la imobilizare în scaun cu rotile şi la incapacitatea de autoîntreţinere, precum şi la scăderea speranţei de viaţă cu 7-10 ani. Pe de altă parte, un tratament corect al acestei afecţiuni permite integrarea socială şi profesională a persoanelor afectate (în prezent aproximativ 60% dintre cei aflaţi sub tratament sunt activi).
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tinerii cu scleroză multiplă şi boli rare nu mai au medicamente 'Bolnavii cu scleroză multiplă nu au primit medicamente în luna aprilie', a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Dragoş Zaharia, în cadrul unei mese rotunde cu tema 'Scleroza multiplă şi boli rare', manifestare la care au participat doar reprezentantul...
Barometrul european plasează România pe ultimele locuri privitor la situaţia pacienţilor cu scleroză multiplă România se situează pe locul 26 dintr-un total de 33 de ţări europene potrivit ultimelor date ale Platformei Europene a Sclerozei Multiple cuprinse în barometrul de analiză a situaţiei pacienţilor cu această afecţiune.
APAA: România - pe ultimele locuri din UE la tratamente de ultimă generaţie pentru pacienţii cu scleroză multiplă România ocupă locul 29 din 33 de ţări europene în ceea ce priveşte accesul la terapii de ultimă generaţie a pacienţilor cu scleroză multiplă, potrivit ultimelor date ale Platformei Europene de Scleroză Multiplă.
SUA: odisee provocatoare pentru Andrei Floroiu în beneficiul bolnavilor cu scleroză multiplă La sfârşitul lunii august, fostul bancher de investiţii Andrei Floroiu se va îmbarca alături de doi colegi într-o călătorie în care vor parcurge 20.000 de mile, străbătând 30 de ţări, timp de şase săptămâni pentru a strânge fonduri pentru ONG-urile care se ocupă de persoanele ce suferă de scleroză multiplă...
APAN caută voluntari pentru un proiect de ajutorare a persoanelor afectate de scleroza multiplă Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative (APAN) solicită sprijinul celor care fac voluntariat şi se ocupă cu donaţiile pentru a participa la proiectul de ajutorare a persoanelor cu scleroză multiplă, intitulat ''La plimbare cu scleroza multiplă!.
APAA: Pacienţilor cu scleroză multiplă nu li se alocă fonduri suplimentare pentru tratament în 2014 Suma alocată pentru tratamentul pacienţilor cu scleroză multiplă se menţine la aceeaşi valoare ca şi în anul 2013, care nu acoperă tratamentul pacienţilor deja diagnosticaţi şi al celor care vor fi diagnosticaţi în viitorul apropiat, susţine Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) într-un...