Cele mai citite
 


Noi prevederi privind judecarea cazurilor de malpraxis
joi, 27 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii a modificat miercuri dispoziţiile legale privind judecarea cazurilor de malpraxis, astfel încât acestea vor putea fi soluţionate mult mai rapid.
'Prin noile modificări la Legea 95/2006, Ministerul Sănătăţii urmăreşte întărirea rolului şi a atribuţiilor comisiilor de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis care funcţionează la nivelul direcţiilor de sănătate publică. De asemenea, am introdus dispoziţii noi prin care se vor putea soluţiona mult mai rapid cazurile de malpraxis prin facilitarea procedurilor administrative şi reducerea la minimum a procedurilor juridice', a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, potrivit unui comunicat remis de MS.

În premieră, au fost introduse prevederi prin care prejudiciile stabilite de comisiile de malpraxis ale direcţiilor de sănătate publică se pot rezolva pe cale administrativă, prin înţelegere între victima actului de malpraxis (sau aparţinătorii acesteia) şi furnizorul de servicii medicale.

În acest fel, pacienţii pot preîntâmpina un proces în instanţă care poate avea o durată îndelungată şi costuri uneori peste puterile lor financiare. De altfel, în prezent, există o tendinţă la nivelul tuturor statelor Uniunii Europene de soluţionare a cazurilor de malpraxis prin această soluţie, de mediere.

Decizia comisiei va trebui să stabilească nu numai dacă în cauză a fost sau nu o situaţie de malpraxis, aşa cum se întâmpla până în prezent, dar să se pronunţe şi asupra circumstanţelor, a cauzelor, natura şi întinderea prejudiciilor produse pacienţilor.

S-a stabilit, de asemenea, ca la dezbaterile comisiei de malpraxis să participe şi un reprezentant al societăţii de asigurări.

Atunci când comisia stabileşte că există cazul de malpraxis, asiguratorul va face o ofertă celui prejudiciat pentru a se încheia o înţelegere. Dacă victima prejudiciului şi personalul medical, furnizorii de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice acceptă această înţelegere se va încheia un contract de tranzacţie.

Dacă cel prejudiciat nu este de acord cu oferta asiguratorului, atunci, tot ca o noutate, soluţionarea conflictelor existente între cel care reclamă malpraxisul şi personalul medical va fi realizată de către mediatori autorizaţi angajaţi de direcţiile de sănătate publică.

Pentru evitarea situaţiilor în care activitatea comisiilor de malpraxis se blochează din cauza lipsei experţilor judeţeni pentru anumite specialităţi sau din cauza refuzului acestora de a analiza activitatea colegilor din aceeaşi unitate sanitară s-a realizat o listă naţională de experţi care pot fi consultaţi. Astfel, un expert stabilit în cadrul listei naţionale va putea expertiza cazurile apărute la nivelul oricărui judeţ, chiar dacă acesta îşi desfăşoară activitatea într-o unitate medicală.

Tot ca o noutate, personalul medical, furnizorii de servicii medicale vor avea obligaţia să furnizeze informaţii privind procedurile şi tratamentul administrat persoanei care se consideră victima unui act de malpraxis în termen de 15 zile de la depunerea cererii.

Ministrul Sănătăţii a cerut ca noile modificări la Legea 95/2006 să fie dezbătute în Parlament în regim de urgenţă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS: Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru 2014 - 2015, aprobate de Guvern Executivul a aprobat marţi proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de bază şi minimal, şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, a anunţat ministerul...
Cazurile de malpraxis vor trebui raportate lunar la Ministerul Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat Ordinul care completează regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis, se arată într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.
Florian Bodog: Suntem în discuţii pentru a aduce în procedură de urgenţă la Unifarm citostaticele care lipsesc Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, că în prezent se fac demersuri pentru a aduce în procedură de urgenţă la Unifarm citostaticele care lipsesc din spitale pentru tratamentul pacienţilor cu afecţiuni oncologice.
Noi reglementări pentru funcţionarea farmaciilor anunţate de ministrul Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat joi, în conferinţă de presă, că vor apărea noi reglementări privind funcţionarea farmaciilor.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.