Cele mai citite
 


Continuă modernizarea Institutului de Cercetare -Dezvoltare Cantacuzino
joi, 27 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Executivul a aprobat miercuri, la propunerea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii 'Modernizare Laborator de Nivel de Biosecuritate III' în Pavilionul E la sediul central al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie 'Cantacuzino'.
'Practic proiectul de investiţii prevede modernizarea Laboratorului Naţional de Gripă din cadrul institutului, astfel încât acesta să fie adus la stadiul de Laborator cu nivel de biosecuritate III', a declarat Cseke Attila.

Laboratorul cu nivel de biosecuritate III este unitatea cu înalt nivel de securitate în care se testează agenţi infecţioşi care ar putea provoca boli grave sau cu potenţial letal.

Într-un astfel de laborator se cercetează şi se testează obţinerea formulelor de vaccin împotriva virusurilor gripale aviare, cu potenţial înalt patogen/pandemic etc., se fac izolări şi caracterizări de virusuri, teste de sensibilitate la antivirale, testarea unor agenţi patogeni folosiţi în bioagresiune etc.

'Dacă vom reuşi să aducem Laboratorul Naţional de Gripă la cel mai înalt standard, atunci vom avea laborator acreditat internaţional, nu vom mai fi obligaţi să trimitem testele la laboratorul din Londra sau în alte ţări (aşa cum s-a procedat în cazul virusului A/H1N1) şi vom putea face teste pentru alte ţări vecine - exemplu Bulgaria, Ungaria', a mai spus ministrul Sănătăţii.

Pentru a reuşi modernizarea laboratorului de gripă de la Institutul Cantacuzino sunt necesare modificări de compartimentare în clădirea unde laboratorul va funcţiona, dotări speciale cum ar fi centrala de tratare a aerului cu înlăturarea riscului de contaminare a aerului, sistem special de colectare a fluidului, instalaţie de canalizare nouă separată, echipamente pentru decontaminare, dotare cu senzori de control, de presiune, de temperatură etc.

Valoarea proiectului de investiţie este de 1 918 298 euro, din care BIRD va asigura finaţarea pentru 84% din costul total, adică 1 611 000 euro, iar Ministerul Sănătăţii va asigura co-finanţarea pentru suma de 307 298 euro.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: L-am demis pe directorul Institutului Cantacuzino pentru nerespectarea planului de conformare Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, la Bistriţa, că demiterea directorului Institutului Cantacuzino din Bucureşti, Radu Iordăchel, vine ca urmare a unor probleme de management.
Ministerul Sănătăţii îi solicită lui Eugen Nicolăescu "decenţă" când se referă la Institutul Cantacuzino Ministerul Sănătăţii a solicitat, joi, deputatului PNL Eugen Nicolăescu "decenţă şi mai multă responsabilitate" atunci când îşi exprimă opinia cu privire la activitatea Institutului Naţional de Cercetare -Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino".
Institutul 'Cantacuzino' a obţinut autorizaţie din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru Laboratorul de Control al Calităţii Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino" a obţinut autorizaţie din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru Laboratorul de Control al Calităţii, ceea ce va permite producerea vaccinului antigripal anul acesta în România, informează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat remis...
ANM va reautoriza Institutul Cantacuzino în cea de-a doua parte a lunii aprilie Conducerea Institutului de Cercetare - Dezvoltare Cantacuzino a prezentat luni seara ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, Planul de măsuri corective de remediere a neconformităţilor la liniile de producţie a vaccinurilor.
MS: Ministrul Ritli a cerut noului manager al Institutului Cantacuzino un plan de relansare a instituţiei Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a cerut ca până la sfârşitul săptămânii, noul director al Institutului ''Cantacuzino'', Radu Iordăchel, să prezinte un plan de rentabilizare şi relansare a instituţiei, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii remis, marţi, AGERPRES.
Ministrul Sănătăţii a cerut găsirea de soluţii urgente pentru reluarea producţiei la Cantacuzino Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a solicitat conducerilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) şi Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare 'Cantacuzino' găsirea de soluţii rapide pentru reluarea producţiei de vaccin la nivel naţional, se arată într-un comunicat remis presei miercuri.