Cele mai citite
 


Diagnosticul imagistic al osteoporozei
marţi, 25 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale, Au, ma doare!
 

 Fracturile osteoporotice antrenează durere, impotenţă funcţională, dependenţă de însoţitor şi nu în ultimă instanţă scăderea calităţii vieţii.

 

           1. Radiologia
           Radiologia standard sugerează diagnosticul de osteoporoză doar în stadii avansate (imaginile evidente apar după pierderea a 30- 40% din masa osoasă). Poate fi utilă în diagnosticul diferenţial. Evidenţiază şi monitorizează fracturile osteoporotice.             
  

                              Modificări vertebrale în osteoporoză
 
 
           2.Densitometria osoasă
           Măsurarea cantitativă a densităţii minerale osoase prin absorbţiometrie duală cu raze X (DXA), la nivelul scheletului central (coloană, şold) reprezintă metoda de diagnostic standardizat a osteoporozei primare, recomandată în prezent de OMS. Valorile scorului T se aplică femeilor albe (caucaziene)în postmenopauză şi sunt orientative pentru alte vârste, ca şi pentru bărbaţi sau pentru alte rase.

 

 
Masa osoasă scazută reprezintă o caracteristică importantă a osteoporozei.

 

 
Criteriile OMS pentru diagnosticul osteoporozei primare
 
Diagnostic
 
Scorul T - (abaterea DMO fată de media
femeii adulte tinere de 30 ani)
Normal
până la - 1,0 DS
Osteopenie
între -1,0 DS şi –2,5 DS
Osteoporoză
Sub –2,5 DS
Osteoporoză severă
Sub –2,5 DS plus fractură patologică
 
*DMO= densitate minerala osoasa ; DS=deviatii standard
 
 
 
Valoarea densitometriei osoase (DXA) constă în: diagnosticul standardizat al osteoporozei, aprecierea riscului de fracturi osteoporotice, precum şi în monitorizarea răspunsului la terapia antiosteoporotică.
 
            Limitele densitometriei osoase tip DXA sunt: rezultate fals pozitive din cauza proceselor artrozice posterioare ale coloanei, dificultăţi în interpretare la persoane cu deformări importante osoase/ proteze ortopedice mari, lipsa informaţiilor privind calitatea osului.
Există si alte tipuri de densitometrie osoasă (Tabel nr.6).
            Densitometria osoasă cu ultrasunete (QUS= Quantitative Ultrasound) este o metodă de apreciere a masei osoase la nivelul scheletului periferic: calcaneu, tibie, antebraţe, falange. Foloseşte aceeaşi terminologie a scorului T, dar nu poate fi folosită pentru diagnosticul osteoporozei, ci doar pentru evaluarea riscului global de fracturi osteoporotice. Se foloseşte pentru screening populaţional după menopauză şi la persoanele vârstnice.
 
Indicaţiile clinice pentru efectuarea densitometriei osoase sunt:
-          Toate femeile peste 65 de ani
-          Toti bărbaţii peste 70 de ani
-          Orice pacient care are o fractură de fragilitate 
-          Orice situaţie clinică ce se poate asocia cu pierderea de masă osoasă (ex. corticoterapia, terapia cu hormoni tiroidieni în doze supresive, etc.)
-          Monitorizarea terapiei antiosteoporotice.
 
            Diagnostic
           Contextul clinic permite suspectarea osteoporozei primare (ex. postmenopauză la o femeie a cărei mamă a avut fractură de şold sau existenţa unei fracturi de fragilitate), iar măsurarea densităţii minerale osoase, a scorurilor T şi Z, precizează diagnosticul.
           Osteoporoza există la un scor T sub – 2,5 DS, iar osteoporoza severă dacă se asociază scorul T< -2,5DS cu o fractură de fragilitate, cel puţin. Invers, un scor T între -1,5 şi – 2,5 de regulă indică masă osoasă scazută, dar dacă se asociază cu o fractură de fragilitate permite diagnosticul de osteoporoză.
           Diagnosticul este standardizat folosind scorul T (calculat prin evaluarea DXA) conform recomandărilor OMS. Scorul T arată cu câte deviaţii standard este mai mică densitatea minerală osoasă (DMO) a pacientei testate faţă de valoarea medie a femeilor adulte tinere (vârsta 30 ani). Standardele OMS se aplică cert doar femeilor albe, în postmenopauză. La femei în premenopauză, bărbaţi, alte grupuri etnice rezultatele trebuiesc interpretate doar în context.
           Osteoporoza secundară este suspectată clinic la decelarea factorului cauzal (ex. tireotoxicoză, imobilizare, etc) şi la asocierea scorului T sub -1,5 DS cu un scor Z sub – 1,5 DS. Scorul Z indică , în deviaţii standard scăderea DMO faţă de persoanele de aceiaşi vârstă cu pacientul.
 
Screeningul populaţional se poate face prin aprecierea factorilor de risc pentru osteoporoză şi prin densitometrie osoasă cu ultrasunete (QUS) (metodă nestandardizată încă).
 
Factorii de risc pentru osteoporoză
Factorii de risc nemodificabili:
-          Vârsta avansată
-          Rasa ( caucaziană, asiatică)
-          Sexul feminin
-          Menopauza precoce
-          Tipul fragil
-          Istoria familială
 
Factorii de risc modificabili:
-          Deficitul de estrogeni
-          Ingestia scăzută de calciu
-          Aportul redus de vitamina D
-          Sedentarismul
-          Fumatul
-          Excesul de alcool
-          Excesul de cofeină
-          Medicaţii (glucocorticoizii, hormonii tiroidieni în exces, anticonvulsivantele, etc)
-          Greutatea corporală scăzuta
 
            Evoluţie şi complicaţii
            Instalarea osteoporozei de postmenopauză are loc în primii 5 ani de deficit estrogenic (primii 5 ani de la instalarea menopauzei). Fracturile sunt principala complicaţie. In perioada imediat postmenopauzei fragilitatea osului este factorul determinant al riscului de fracturi, care sunt predominant vertebrale şi de radius distal ( la incheietura mainii), unde osul spongios domină.
            Odată cu înaintarea în vârstă, apar fracturile de şold (col femural), caracteristice vârstei de peste 70-75 de ani, cauzate predominant de traumatisme (căderi).
            Fracturile osteoporotice antrenează durere, impotenţă funcţională, dependenţă de însoţitor şi nu în ultimă instanţă scăderea calităţii vieţii.
            Fracturile prin tasare pot determina dureri severe si presupun o recuperare indelungata. Daca sunt multe astfel de fracturi se pot pierde cativa centimetri din inaltime datorita modificarii posturale.

 

 
 
Dr. Alice Burcea
Medic Specialist Endocrinoligie
MEDCENTER Bucureşti
021/331.05.99; 031/405.64.88

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Osteoporoza Osteoporoza este o boală metabolică osoasă caracterizată prin scăderea masei osoase cu păstrarea raportului dintre faza minerală şi cea organică, deteriorarea microarhitectonicii ţesutului osos şi scăderea consecutivă a rezistenţei osului, cu creşterea riscului pentru fracturi.
Testări gratuite și conferințe pe teme medicale la Ziua Mondială a Osteoporozei 2012 Ziua Mondială a Osteoporozei a fost sărbătorită pentru prima dată la București în weekendul 19-21 octombrie 2012. Evenimentul a fost organizat de compania de comunicare medico-socială Houston NPA pentru ASPOR (Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei în România), în parteneriat cu Societatea...
Osteoporoza la femei Osteoporoza este o afectiune frecventa mai ales la femei. Ea apare in perioada de menopauza, este in general asimptomatica, nu doare si se diagnosticheaza fie printr-un screening activ dupa ce persoana intra in aceasta perioada, fie cu ocazia unei fracturi.
Osteoporoza – un inamic silențios - Măsurați-vă masa osoasă după vârsta de 45 de ani! Osteoporoza este considerată de Organizația Mondială a Sănătății drept o problemă de sănătate publică. Prevenția și diagnosticarea precoce a osteoporozei devin astfel o prioritate, în contextul în care OMS estimează că 15% dintre femeile cu vârste între 50-59 ani suferă de această afecțiune, iar procentul...
Tratamentul osteoporozei Are drept obiective refacerea masei osoase deficitare, îmbunătăţirea arhitecturii osului, prevenirea fracturilor prin creşterea rezistenţei osului şi evitarea traumatismelor (a căderilor) şi tratamentul lor ortopedic; ameliorarea durerii.
Modificările organismului in menopauză Menopauza nu este o boală, este un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile. Din punct de vedere etimologic, termenul „menopauză” își are originea în limba greacă (menos=hemoragie, pausa=sfârșit) defininând finalul menstruației.