Cele mai citite
 


Pacienţii bulgari, nevoiţi să-şi aducă cearşafuri şi medicamente de acasă (revista presei)
vineri, 28 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Practica din anii 90, când pacienţii erau nevoiţi să-şi aducă singuri medicamente şi cearşafuri când erau internaţi la spital, se întoarce, titrează joi ziarele sofiote Dnevnik şi Trud. Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a întârziat două luni achitarea subvenţiilor de stat către spitale şi prin urmare directorii lor au emis ordonanţe pentru reducerea cheltuielilor.
Din cauza datoriilor acumulate, furnizorii de medicamente au suspendat livrările către unele spitale şi singura soluţie este ca medicamentele să fie cumpărate de pacienţi, a declarat Ţvetan Raicinov, preşedintele Uniunii Medicilor din Bulgaria.

Datele statistice arată că în medie 1,5 medici părăsesc Bulgaria în fiecare zi, angajându-se într-o altă ţară, a spus Raicinov. Unii dintre ei se mută chiar în România. Nu mai are rost să ieşim în stradă, ne exprimăm protestul plecând din ţară, a adăugat Dimităr Lenkov, secretar al Uniunii Medicilor din Bulgaria.

Sistemul sanitar din Bulgaria se află într-un mare risc, iar situaţia merge spre mai rău, a declarat Raicinov. El a prezentat o serie de date statistice referitoare la finanţarea sănătăţii în diferite state europene. De exemplu, Grecia cheltuieşte anual 2.733 dolari americani pentru sănătate pe cap de locuitor, Portugalia - 1.830 dolari, Slovacia - 718 dolari, România - 315 dolari, iar Bulgaria abia 283 dolari. Aceste date au fost publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în iulie 2009, dar reflectă situaţia din 2006, a precizat Raicinov. Datele acestei organizaţii arată şi că banii pentru sănătate ca pondere din Produsul Intern Brut au crescut în toate statele europene după începutul crizei, şi doar în Bulgaria aceştia s-au redus şi nu mai reprezintă 4,2% din PIB, cum scrie î n legea bugetului, ci numai 3,2% din Produsul Intern Brut.

Sindicaliştii insistă pentru creşterea salariului minim pe economie de la nivelul actual de 120 euro la 145 euro, începând de 1 iulie, informează Standart. Cel mai probabil însă, sindicaliştii vor accepta şi o creştere mai mică a acestui salariu, până la nivelul de 135 de euro. Sindicatele mai insistă ca majorarea treptată a salariului minim pe economie să continue până când acesta ajunge la 60% din media salarială, care în primul trimestru al anului s-a situat la 300 euro. Aceasta înseamnă că în următorii ani salariul minim trebuie să ajungă la cel puţin 180 euro.

Liderii sindicalişti susţin că creşterea salariului minim este o măsură anticriză deoarece ar sprijini consumul. Reprezentanţii mediului de afaceri acceptă propunerea sindicaliştilor, dar insistă ca salariul minim să fie majorat proporţional cu creşterea productivităţii muncii. Angajatorii susţin că majorarea salariului minim ar duce la diminuarea numărului angajaţilor în economia neagră. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în anul trecut salariul minim pe economie a fost primit de 37.293 dintre angajaţi în sectorul public şi de 124.546 din cel privat.

Premierul Boiko Borisov i-a certat pe investitorii străini, titrează Sega. Miercuri, la un dejun de lucru cu reprezentanţii companiilor germane prezente în Bulgaria, Borisov a declarat că le cere firmelor germane să lucreze în Bulgaria aşa cum o fac în ţara din care provin. El şi-a exprimat nemulţumirea faţă de problemele pe care le-a avut compania Siemens, care elaborează noile acte de identitate ale cetăţenilor bulgari, şi faţă de activitatea lui E.ON, care distribuie energie electrică în nord-estul Bulgariei.

Nu înţeleg de ce unele companii din Vest se plâng de atitudinea mea, a spus Borisov. Singurul lucru pe care îl doresc este ca firmele germane să lucreze la noi la fel de bine ca şi în Germania, afirmă Borisov, care recent a fost comparat de un ziar german cu preşedintele venezuelan Hugo Chavez, tocmai din cauza criticilor la adresa activităţii investitorilor străini.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediile prefecturilor; ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor - grupaj I Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Sindicaliştii din sănătate încep luni protestele, cu o grevă japoneză de o săptămână Federaţia Sindicală 'Hipocrat " din România şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) încep luni seria de proteste anunţate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.