Cele mai citite
 


Fonduri insuficiente pentru tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA
vineri, 28 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a asigurat pentru Programul HIV/SIDA numai 19 milioane de lei, faţă de un necesar de 34, 35 milioane lei pentru acest an.
'Costurile pe care le-am solicitat sunt reale', a precizat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, la conferinţa prilejuită de începerea Congresului HIV/SIDA.
Potrivit medicului, insuficienţa fondurilor a făcut ca toţi pacienţii din nouă centre regionale HIV/SIDA să aibă probleme în asigurarea tratamentului - fie că nu s-a putut asigura toată schema, fie nu s-au asigurat unul sau două medicamente din schema terapeutică.
''Lipsa continuităţii tratamentului pentru mai mult de patru-şase săptămâni duce la dezvoltarea rezistenţei virusului şi un test pentru determinarea rezistenţei virsului costă 280 de euro, iar reluarea tratamentului presupune terapii mai costisitoare'', a mai spus Adrian Streinu Cercel.
Aproximativ 28-30% dintre pacienţi au avut probleme serioase din acest punct de vedere. Un procent de 30-40% dintre bolnavii cu HIV/SIDA au avut câte 16 scheme de tratament, ceea ce înseamnă costuri foarte mari. Pentru un astfel de pacient poliexperimentat costul tratamentului ajunge la 2.500 euro pe lună, faţă de 500 euro, cât costă o terapie de început.
În ceea ce priveşte soluţiile pentru această situaţie, prof.dr. Adrian Streinu Cercel a adus în discuţie reluarea discuţiilor cu companiile farmaceutice.
''O măsură deja aplicată este plata la 360 de zile, deci tratamentul să fie plătit în 2011. Această soluţie cu plata anul viitor ajută pacienţii pentru a nu avea întreruperi de tratament, ceea ce este extrem de important pentru a nu se modifica sensibilitatea virusului şi reluarea altor terapii cu costuri mult mai mari'', a explicat specialistul.
În ceea ce priveşte susţinerea marilor companii, acestea au creat o serie de facilităţi încă din 2001, astfel încât România a cheltuit numai 30 milioane de euro, faţă de un necesar de 90 milioane de euro pe an pentru tratarea bolnavilor HIV/SIDA.
Prof.dr. Adrian Streinu Cercel a anunţat că filele de buget au fost transmise deja în toate judeţele, iar ''de acum încolo depinde de manager cât de repede se mişcă pentru a asigura medicaţia bolnavilor''. El a subliniat că a făcut apel şi la forurile internaţionale pentru a susţine România în asigurarea tratamentului pentru HIV/SIDA.
În primul trimestru al anului 2010, s-au înregistrat 88 de cazuri noi cu HIV/SIDA, înscriindu-se în numărul aşteptat de cazuri noi, 250-300, a spus prof. dr. Streinu Cercel. Dintre acestea, 64% au fost la bărbaţi, 36% la femei, 5 cazuri la copii, prin transmitere materno-fetală. Specialistul a atras atenţia că cele mai multe cazuri se întregistrează la tineri şi pentru aceştia trebuie făcut un subprogram.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA) la un an de la introducerea obligativităţii utilizării acestuia.
Pacienţii cu HIV/SIDA, fără tratament Medicamentele pentru pacienţii seropozitivi din România s-au epuizat în peste 15 judeţe, iar restul judeţelor vor termina stocurile în această săptămână, informează, miercuri, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), printr-un comunicat remis AGERPRES.
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
CNAS: Actualizarea preţurilor la medicamente, sursă de finanţare pentru tratamentele inovatoare Bucureşti, 24 feb /Agerpres / - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a salutat marţi decizia Ministerului Sănătăţii de a solicita deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz...
Prof. dr. Irinel Popescu: Prostatectomia realizată prin chirurgie robotică ar trebui finanţată de CNAS Prostatectomia realizată prin intermediul chirurgiei robotice ar trebui să fie finanţată printr-un program de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deoarece prin acest tip de intervenţie rezultatele sunt cele mai bune, a declarat, joi, prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă...
ARPIM: CNAS încarcă nota de plată a pacienţilor Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încarcă nota de plată a pacienţilor români cu încă un miliard şi jumătate de lei pe an, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.