Cele mai citite
 


Preşedintele CNAS: Informatizarea sistemului de sănătate, trebuie finalizată
joi, 27 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 27 mai /Agerpres/ - Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Laurenţiu Duţă, a declarat, joi, cu prilejul deschiderii Forumului 'E-Health Congress 2010', că la 20 de ani după revoluţie informatizarea sistemului de sănătate din România nu este finalizat.
El a menţionat că programul a început în urmă cu zece ani, program de informatizare a CNAS cu patru componente: Sistemul Informaţional Unitar Integrat (SIUI), cardul pacientului, cardul pentru reţeta electronică şi cardul pentru fişa electronică. Din cele patru componente însă numai SIUI a fost implementat în urmă cu doi ani şi nu în cele mai bune condiţii, dar a constituit primul pas făcut în informatizarea sistemului, a accentuat preşedintele CNAS.
Referitor la celelalte componente, dr. Duţă a spus că, din diferite motive, au fost transferate ministerului două dintre ele, şi că în urmă cu cinci-şase luni acestea au revenit la CNAS.
În contextul în care a crescut numărul furnizorilor în servicii medicale este necesară o creştere a calităţii datelor dar şi accesului pacienţilor la serviciile medicale de bună calitate.
În legătură cu îmbunătăţirea acestora preşedintele CNAS a spus că se impune organizarea sistemului informatic al Casei.
El a mai adăugat că din programul SIUI este aplicabil în proporţie de 80% , iar calitatea colectării datelor nu corespunde în totalitate necesităţilor CNAS.
Cauzele care au dus la aceasta au fost de ordin legislativ din cauza limitării tehnologice şi a previziunii realiste.
'Am plecat de la o previziune de câteva mii de furnizori de servicii medicale şi în 2010 s-a ajuns la zeci de mii, iar capacitatea actualului sistem nu face faţă existând pericolul blocării sistemului', a spus preşedintele CNAS.
În acest context se impune un alt program de construcţie al sistemului informatic al sănătăţii care să permită concentrarea datelor la nivel naţional din tot sistemul naţional de sănătate. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
Preşedintele CNAS: Nu voi lua în considerare dosarele de hepatită făcute în laboratoarele din afara listei Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a anunţat, miercuri, că nu va aproba spre decontare dosarele pacienţilor cu hepatită ale căror testări sunt făcute în alt laborator decât cele 50 anunţate oficial.
Preşedintele CNAS: Este inacceptabil ca pacienţii internaţi în spital să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri medicamentele Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, a declarat vineri, la Târgu-Jiu, că i se pare de neacceptat ca pacienţii internaţi în spitalele din România să fie nevoiţi să îşi cumpere anumite medicamente.
Preşedintele CNAS: Nu mai avem liste de aşteptare la oncologie Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat luni că nu mai există listă de aşteptare pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice.
Ciurchea(CNAS): România, prin introducerea medicamentelor de ultimă generaţie, le are pe absolut toate pe piaţă Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că prin introducerea a 50 de noi medicamente de ultimă generaţie, România se poate lăuda că are absolut toate me...
CNAS şi Casele judeţene de asigurări, în teren pentru a monitoriza modul de utilizare a cardului de sănătate Echipe de monitorizare ale CNAS şi caselor judeţene de asigurări de sănătate acordă suport furnizorilor de servicii medicale şi farmaceutice aflaţi în relaţie contractuală cu acestea, informează un comunicat transmis marţi AGERPRES.