Cele mai citite
 


Cea mai temută maladie, în dezbatere la Congresul HIV/SIDA
vineri, 28 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cel de-al cincilea Congres HIV/SIDA, care a început joi, va dezbate, pe parcursul a trei zile, implicaţiile şi complicaţiile acestei maladii, prevenţia, speranţa de viaţă şi calitatea vieţii pacienţilor.
Alte teme vor viza tendinţe noi în abordarea pacienţilor cu HIV, noile tratamente, dar şi aspecte privind coinfecţiile.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Academiei pentru HIV/SIDA şi Boli Infecţioase, a declarat că, la congres, una dintre teme se va referi la infecţii cu ciuperci. Un procent de 40% dintre aceste infecţii sunt date de ciuperci rezistente la tratament, fapt pentru care s-a trecut la terapii noi şi costisitoare.

Prof. Streinu-Cercel a menţionat şi coinfecţia HIV cu virusurile hepatitice şi cu Human Papilloma Virus, acesta din urmă necesitând o atenţie mai mare.

Aderenţa la tratament a persoanelor afectate de acestă boală este un alt subiect sensibil, pentru că mulţi pacienţi se satură de prea multe tablete şi refuză tratamentul, a spus prof. Streinu-Cercel, adăugând că procentul acestora este de 10-15%.

Specialistul a reliefat rolul tratamentului psihologic în cazul acestor pacienţi. Nici utilizatorii de droguri injectabile nu trebuie subestimaţi, chiar dacă numărul celor care au HIV este foarte mic în România în acest moment, afirmă prof. dr. Streinu-Cercel. El consideră că trebuie dezvoltate programe de susţinere pentru utilizatorii de droguri injectabile pentru ca în viitor numărul acestora să nu crească.

Prof. Streinu-Cercel a menţionat că funcţionează un centru de asistare pentru utilizatorii de droguri injectabile organizat de Institutul 'Matei Balş', Agenţia Naţională Antidrog şi Asociaţia Română Anti-SIDA, pentru susţinere cu metadonă a acestor bolnavi.

'Avem convingerea că programul ştiinţific al acestei manifestări se va ridica la un nivel înalt, atât datorită invitaţilor de marcă din domeniul problematicii HIV/SIDA, cât şi contribuţiilor ştiinţifice pe care le vor aduce medicii participanţi din ţară. În plus, ceea ce vrem să transmitem este că, în pofida crizei economice, ştiinţa merge mai departe, specialiştii îşi fac treaba în continuare, studiile de derulează, de bolnavi se ocupă permanent cineva', a afirmat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Adrian Streinu-Cercel: Majoritatea celor infectaţi cu HIV sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 ani Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele şase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecţii cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
UNOPA şi Institutul 'Matei Balş' au lansat campania "HIV Street Art" UNOPA, Institutul Naţional de Boli Infecţioase şi Fundaţia 'Prof. Dr. Matei Balş' au lansat vineri o campanie naţională de informare, educare şi conştientizare a importanţei testării HIV, care se va derula timp de un an.
Dr. Sorin Petrea (Institutul 'Matei Balş'): Infecţia cu hepatita C este în creştere la utilizatorii de droguri injectabile Din ce în ce mai mulţi utilizatori de droguri injectabile sunt infectaţi cu hepatita C, a afirmat dr. Sorin Petrea, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".
12.500 de persoane au fost testate pentru HIV, hepatită B şi C printr-un program derulat de Institutul 'Matei Balş' Un număr de 12.500 de persoane au fost testate gratuit pentru HIV, hepatită B şi hepatită C în cadrul unui program derulat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", iar dintre acestea 7,6% au ieşit pozitiv la testul pentru hepatită B, 3,28% - la cel pentru hepatită C şi 0,4% pentru HIV...
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA ("World AIDS Day") se marchează anual, la 1 decembrie, fiind inaugurată în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA de la Londra.