Cele mai citite
 


Creierul persoanelor cu convingeri rasiste este insensibil la suferinţa fizică a altor rase (studiu)
duminică, 30 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!
 

Creierul persoanelor cu convingeri rasiste nu manifestă practic nici un fel de reacţie la durerea fizică suferită de persoane din alte rase, din cauza stereotipurilor şi prejudecăţilor rasiste înrădăcinate, conform unui studiu publicat joi în Italia de Universitatea din Bologna (Italia), informează AFP.

'Creierul persoanelor rasiste nu poate empatiza în mod spontan cu suferinţa fizică indusă membrilor altor grupuri etnice. Această ipoteză este confirmată de un experiment în care subiecţilor li s-au arătat imagini cu ace înţepând mâinile unor persoane din alte etnii', susţin autorii studiului.

'Persoanele cu cele mai multe prejudecăţi rasiste au avut reacţii extrem de slabe la durerea persoanelor din alte grupuri etnice, în timp ce persoanele fără prejudecăţi legate de rasă, au avut reacţii empatice similare faţă de durerea resimţită de indivizi, indiferent de grupul etnic din care aceştia făceau parte', explică Alessio Avenanti, psiholog la Universitatea din Bologna şi coordonator al acestui studiu.

Studiul a fost realizat pe un grup de studenţi ai universităţii italiene, dintre care jumătate de origine italiană, iar cealaltă jumătate de origine africană. Cercetătorii au urmărit stimularea magnetică transcraniană care înregistrează activitatea circuitelor neuronale asociate mişcării corpului şi senzaţiilor tactile şi de durere.

Cercetătorii au stabilit în prealabil care subiecţi avea convingeri rasiste apelând la nişte chestionare special concepute în acest sens.

Atunci când un subiect alb, dintre cei cu convingeri rasiste, observa un ac înţepând mâna unui alt subiect alb, creierul său activa circuitele cerebrale legate de percepţia acestui tip de durere, ca şi când el ar fi fost cel înţepat. În cazul în care subiectul înţepat era de origine africană, aceste circuite cerebrale nu mai erau activate. Aceaşi situaţie a fost depistată şi în cazul subiecţilor de origine africană cărora le-au fost prezentate imagini cu subiecţi albi înţepaţi cu ace.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senzaţia de durere este resimţită asemănător de sugari şi de adulţi (studiu) Creierul bebeluşilor reacţionează în mod similar cu cel al adulţilor atunci când sunt expuşi la stimuli dureroşi, cercetătorii deducând de aici că nou-născuţii resimt durerea în mare măsură asemănător cu adulţii, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie ale cărui rezultate au fost publicate în...
Studiu: Utilizarea reţelelor sociale poate afecta structura creierului Un studiu realizat de BUPA Health and Wellbeing din Marea Britanie, prezentat în România de MediHelp International, indică o posibilă legătură între numărul de prieteni pe care o persoană îi are în cadrul reţelelor sociale şi mărimea anumitor părţi ale creierului.
Îngheţata se comportă ca un drog (studiu) Marii amatori de îngheţată ar mânca într-una, creierul lor reacţionând la fel ca în cazul dependenţei de drog, relatează passionsante.be.
Creierul fetelor, mai puternic afectat de consumul excesiv de alcool decât cel al băieţilor /studiu/ Creierul fetelor tinere este mai afectat de beţii decât cel al băieţilor de aceeaşi vârstă, potrivit unui studiu publicat vineri în SUA, care avertizează că neuronii sunt afectaţi de consumul de alcool şi că acest lucru este mai grav decât mahmureala de a doua zi, scrie France Presse.
La fel ca amprenta digitală, activitatea cerebrală este proprie fiecărui individ (studiu) Creierul fiecărui individ ar avea propriul său mod de a face conexiuni, iar identificarea acestora ar permite aplicarea unor metode mai eficiente de luptă împotriva anumitor boli. Această informaţie ar putea bulversa comunitatea ştiinţifică, este de părere slate.fr.
Medicii au folosit un sistem RMN funcţional pentru a "vedea" şi măsura durerea O echipă de neurologi a anunţat miercuri că a putut "vedea", în premieră absolută, cum se formează durerea cu ajutorul unui aparat de rezonanţă magnetică funcţională fMRI, i-au măsurat intensitatea şi şi-au dat seama dacă anumite medicamente au vreun efect asupra acesteia - un domeniu de studiu aflat...