Cele mai citite
 


Ziua Internaţională împotriva Fumatului
marţi, 1 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ziua Internaţională împotriva Fumatului este marcată, ca în fiecare an, pe 31 martie, prilej cu care specialiştii Institutului de Pneumologie Marius Nasta atrag atenţia asupra nocivităţii tutunului pentru sănătate.
'Dorim cu aceasta ocazie să tragem un semnal de alarmă privind impactul negativ pe care îl are fumatul atât asupra sănătăţii fumătorilor, cât şi asupra celor care sunt 'obligaţi' să stea în preajma acestora - fumătorii pasivi', a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului.

Potrivit acestora, 19 din 20 cazuri de cancer bronhopulmonar se înregistrează în rândul fumătorilor.

Anual, la Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' din Bucureşti, se fac peste 2000 de internări din această cauză.

Deşi se ştie că fumatul cauzează nu doar cancer, ci şi infarct miocardic, accidente vasculare şi cerebrale, emfizem, boli pulmonare obstructive cronice şi numeroase alte afecţiuni, unul din trei români fumează.

Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproape 50% dintre fumători vor muri prematur din cauza afecţiunilor provocate de tutun.

La nivel mondial, doar 9% dintre femei fumează, în comparaţie cu 40% dintre bărbaţi. Astfel, femeile au devenit o ţintă predilectă pentru campaniile de publicitate la ţigări. În plus, femeile au o mai mare putere de cumpărare şi de decizie faţă de decadele anterioare, ceea ce le face şi mai atractive pentru marile companii producătoare de tutun.

Femeile care fumează sunt mai predispuse decât cele nefumătoare la infertilitate şi dificultăţi de concepere. Fumatul mamei în timpul sarcinii creşte riscul de naştere prematură, de naştere a unui copil mort şi de moarte a nou-născutului.

Fumatul creşte riscul de apariţie a cancerului de col uterin. De asemenea, există o legatură între fumatul activ şi apariţia cancerului mamar în premenopauză.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
De Ziua internaţională împotriva fumatului s-au testat peste 150 de persoane Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" în colaborare cu Societatea Studenţilor Medicinişti au organizat marţi, acţiunea 'STOP! Cu plămânii la control!'.
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn - sindromul de apnee în somn de tip obstructiv - şi cel mult 20% dintre aceştia se află în tratament, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului, marcată...
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Insomnia este asociată cu creşterea de zece ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive şi este semnalată la 75% dintre persoanele cu boli depresive, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului.
Riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru ''activităţi plăcute în doi'' sunt doar câteva dintre motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat.