Cele mai citite
 


Mureş: Campanie pentru stoparea marginalizării copiilor bolnavi de TBC
marţi, 1 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Organizaţia Salvaţi Copiii filiala Mureş, în parteneriat cu Asociaţia Actus Dramatikus şi Clinica de Pneumologie I din Târgu Mureş, a lansat, luni, proiectul ''Stop marginalizării copiilor cu TBC''.
Acţiunea a fost iniţiată după ce s-a constatat creşterea incidenţei acestei boli în rândul copiilor la Clinica de Pneumologie I din Târgu Mureş - care deserveşte judeţele Mureş, Harghita şi Covasna - şi faptul că aceşti copii sunt marginalizaţi de societate chiar dacă au fost trataţi.
Doctorul Marinela Gabor, de la Clinica de Pneumologie, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că incidenţa tuberculozei este, în judeţul Mureş, de 120 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar dintre acestea între 30 şi 40 de cazuri sunt la copii.
Medicul a arătat că din cele 800-900 de cazuri noi pe an, jumătate sunt la copii, iar cel puţin în judeţul Mureş boala se semnalează în oraşele Târnăveni, Reghin şi Luduş, însă nu doar în mediile foarte sărace.
Dr. Marinela Gabor consideră că vina pentru transmiterea bolii la copii o poartă adulţii, care îşi ignoră boala şi nu se tratează.
Totodată, coordonatorul proiectului ''Stop marginalizării copiilor cu TBC'', Simona Mărginean, a declarat că acţiunea urmăreşte reducerea incidenţei TBC în rândul copiilor, tinerilor şi familiilor lor prin creşterea gradului de conştientizare faţă de boală, dar şi prin informarea despre transmiterea şi tratarea bolii.
''Principalele obiective ale proiectului sunt informarea şi educarea copiilor/tinerilor şi părinţilor lor cu privire la TBC, identificarea precoce şi tratamentul eficient al bolnavilor de TBC din rândul copiilor, suport emoţional şi ocupaţional pentru suspecţii şi bolnavii de TBC din rândul copiilor. De asemenea se vor desfăşurarea activităţi de terapie emoţional/ocupaţională care urmăresc formarea deprinderilor de viaţă cotidiană, cultivarea capacităţilor şi aptitudinilor pentru muncă şi educarea abilităţilor pentru diverse jocuri şi petrecerea timpului liber'', a precizat Mărginean.
Reprezentantele Organizaţiei Salvaţi Copiii din judeţul Mureş, Ana Chirteş, preşedintele filialei, şi Simona Pop, asistent social, au subliniat că majoritatea adulţilor bolnavi de TBC nu sunt conştienţi că ei sunt cei care transmit boala copiilor, iar părinţii din medii defavorizate evită consultarea unui medic specialist invocând lipsa banilor, deşi tratamentul la copii este gratuit.
Campania va dura până în luna mai 2011, va fi susţinută material de S.C. ANVERGO SRL, iar în funcţie de rezultatele acesteia se va încerca extinderea proiectului şi, eventual, obţinerea de finanţări europene.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Clinica de Urologie a SCJ Mureş, screening gratuit de incontinenţă urinară, campanie unică în România Şefa Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş (SCJ), profesor doctor Martha Orsolya, a anunţat miercuri, că în perioada 25-27 iunie, la Târgu Mureş va avea loc un screening gratuit de incontinenţă urinară, acţiune unică în România.
Clinica de Hematologie şi Transplant a SCJU Târgu Mureş a efectuat în acest an 23 de transplanturi de celule stem Specialiştii Clinicii de Hematologie şi Transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, miercuri, efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbaţi în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică...
Mureş: Cel puţin două cazuri de cancer pulmonar, depistate zilnic la Clinica de Pneumologie Coordonatoarea Centrului STOP FUMAT din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Corina Mărginean, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că la Clinica de Pneumologie din Târgu Mureş sunt depistate zilnic cel puţin două cazuri de cancer pulmonar, la vârste tot mai tinere, situaţie care...
Mureş: Campanie de informare a populaţiei cu privire la boala psoriazis Clinica de Dermatovenerologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş a iniţiat marţi, de Ziua Mondială a Psoriazisului, campania de informare 'Fii inteligent! Renunţă la prejudecăţi!' în cadrul căreia pacienţii de psoriazis să fie consiliaţi pentru creşterea stimei de sine, iar populaţia să fie informată...
Mureş: Creştere cu 160% a cazurilor de boli respiratorii grave provocate de fumat, în ultimii 20 de ani Medicul şef al Secţiei de Pneumologie din Spitalul Clinic Judeţean Mureş, prof. dr. Gabriela Jimborean, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că lunar în clinică sunt înregistrate 50 de cazuri noi de cancer bronhopulmonar şi că în ultimii 20 de ani s-a înregistrat o creştere cu 160% a bolilor...
Mureş: Plecarea asistenţilor medicali în străinătate afectează SCJU; deficitul de personal este de 16% Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că plecarea asistenţilor medicali în străinătate afectează activitatea spitalului, deficitul total de personal fiind de 16%.