Cele mai citite
 


La fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului
marţi, 1 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a propus pentru Ziua Internaţională fără Fumat tema 'Diferenţele socio-economice şi inegalităţile de gen în tutun - marketingul adresat femeilor', sub sloganul: 'Fumatul urâţeşte !'
Femeile reprezintă circa 20 % dintre cei peste 1 miliard de fumători din lume, în unele ţări fetele fumează mai mult ca băieţii, după cum în altele prevalenţa fumatului la femei este mai mare decât la bărbaţi cum este cazul Suediei.
În România, Ministerul Sănătăţii susţine în fiecare an măsuri active împotriva consumului de tutun, în special în rândul tinerilor şi al femeilor.
În 2010, Ministerul Sănătăţii a alocat 5 183 000 lei pentru continuarea acţiunilor de prevenire şi combatere a consumului de tutun la nivel naţional. Din aceşti bani un număr de aproximativ 23.000 de persoane vor beneficia, gratuit, de tratament medicamentos specific pentru a fi ajutate să renunţe la fumat.
De asemenea, un număr de 85 medici şi psihologi vor sta la dispoziţia celor care doresc consiliere psihologică pentru a putea renunţa la acest viciu dăunător sănătăţii.
Mai multe informaţii pot fi obţinute pe site-ul www.stopfumat.eu şi la tel verde 0800878673 ( accesibil din reţeaua Romtelecom).
Eforturile personalului medical şi a coordonatorilor Programului anti-tutun al MS au dus la o scădere a prevalenţei fumatului de la 35,1 % în 2003 la 27,8 % în 2009, descreşterea provenind din scăderea masivă a fumatului la bărbaţi de la 46,4% la 33,0 %. Aceasta este combinată cu creşterea moderată a fumatului la femei de la 24,1% la 27,1 % mai cu seamă în rândul fetelor.
România conduce detaşat ierarhia Uniunii Europene în privinţa proporţiei în care mesajele de sănătate de pe pachetele de ţigarete informează asupra fumatului - pictogramele de pe pachetele de tutun comercializate în ţara noastră pledează pentru a nu începe sau a relua fumatul, pentru fumat mai puţin, şi pentru încercarea de a abandona.
Cu acest prilej, reprezentanţii ministerului vor afişa în unităţile sanitare din întreaga ţară următorul mesaj: '89 de oameni mor în fiecare zi în România din cauza fumatului, echivalentul a patru oameni pe oră! La fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului!'
Un procent de 50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă.
Tutunul este singura cauză clară a unei morţi care poate fi evitată.
'La un nefumător, fumatul pasiv creşte riscul bolilor cardiace cu 25% şi al cancerului pulmonar cu 20-30%! Fumatul ucide în fiecare zi sute de mii de oameni. Astăzi 31 mai, Ziua Mondială Fără Tutun, în această instituţie nu se fumează! La solicitarea mai multor organizaţii cu activitate în domeniul combaterii fumatului, instituţia noastră este partener în organizarea Zilei Mondiale Fără Tutun care se sărbătoreşte peste tot în lume pe 31 mai. Sperăm ca veţi urma îndemnul lor', informează MS.
Ministerul Sănătăţii face un apel ca, măcar în această zi, să fie conştientizat pericolul reprezentat de ţigară şi recomandă renunţarea la consumul de tutun în instituţii.
Tutunul ar putea ucide un miliard de oameni în acest secol. Contracararea educativă a marketing-ului gen-specific pro-tabac poate contribui la reducerea fumatului la femei şi poate salva numeroase vieţi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială fără tutun, marcată prin mai multe manifestări în ţară (grupaj) În fiecare an, pe 31 mai, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua mondială fără tutun.
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
Manifestări organizate cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun Mai multe manifestări au fost organizate, joi, în diferite oraşe ale ţării, pentru a marca Ziua Mondială fără Tutun.
Peste 70.000 de persoane, beneficiare ale Programului Stop Fumat Peste 70.000 de persoane care şi-au dorit să renunţe la tutun au beneficiat de consiliere şi tratament gratuit în cadrul programului Stop Fumat, în cei 5 ani în care acesta s-a derulat.
Ziua Naţională Fără Tutun, marcată de ANA prin activităţi de informare asupra riscului consumului de tutun Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare şi consiliere, derulează mai multe activităţi de informare asupra riscurilor consumului de tutun, cu ocazia Zilei Naţionale Fără Tutun, marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie.
Institutul 'Marius Nasta': În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.