Cele mai citite
 


România a solicitat CE recunoaşterea ca ţară liberă de bruceloză bovină
marţi, 1 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România a solicitat Comisiei Europene să fie recunoscută ca ţară liberă de bruceloză bovină, dosarul depus de ţara noastră urmând să fie aprobat în maximum o lună de experţii europeni, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
De asemenea, ANSVSA va solicita forului european, până la sfârşitul anului 2010, statutul de ţară liberă pentru alte trei boli, respectiv pentru tuberculoza bovină, leucoza enzootică bovină şi anemia infecţioasă ecvină.
Prin obţinerea statutului de ţară liberă pentru aceste boli, ANSVSA estimează că se vor realiza economii substanţiale la bugetul statului, prin reducerea numărului teste, cu respectarea cerinţelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor (OIE).
Totodată, se va acorda un sprijin important crescătorilor de animale din ţara noastră, prin creşterea exporturilor şi a importanţei României pe piaţa comunitară a comerţului cu animale din aceste specii.
Potrivit ANSVSA, prin obţinerea statutului de ţară liberă de bruceloză bovină România va permite să negocieze preţuri mai bune la exporturile de bovine comparabile cu cele din ţările din UE.
Burceloza este o boală infecţioasă, având o răspândire importantă în întreaga lume, reprezentând o problemă de sănătate publică importantă în ţările dezvoltate. Bruceloza face parte din grupul zooantroponozelor, infecţia fiind dată de speciile genului Brucella abortus, prezentă la vite, Brucella melitensis, la oi, Brucella suis, la porcine şi Brucella canis, la câini, acestea reprezentând infecţii mai frecvente.
În 2009, România a exportat bovine de aproape 74 de milioane de euro, în timp ce în 2008 acestea au totalizat 24,29 milioane euro.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Autoritatea veterinară va înăspri măsurile de protecţie împotriva dermatozei nodulare la bovine Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va înăspri măsurile de protecţie împotriva dermatozei nodulare la bovine, dar va oferi posibilitatea de a acorda şi despăgubiri în cazul în care România ar fi afectată, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş...
ANSVSA: România a reprimit statutul de 'ţară cu risc neglijabil' pentru encefalopatia spongiformă bovină Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a informat oficial Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) că, începând cu data de 8 decembrie 2015, România şi-a recăpătat statutul 'de ţară cu risc neglijabil pentru encefalopatia spongiformă bovină'.
Roatiş (ANSVSA):Vom interzice intrarea în ţară cu alimente care sunt purtătoare de virusul pestei porcine africane Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vrea să promoveze o hotărâre de guvern prin care să poată restricţiona intrarea în ţară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.
ANSVSA a reactualizat analiza de risc şi planul de contigenţă pentru pesta porcină africană Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reactualizat, la recomandarea Comisiei Europene, analiza de risc şi planul de contingenţă pentru pesta porcină africană, noile variante fiind postate pe site-ul autorităţii.
ANSVSA negociază cu oficiali din mai multe ţări arabe demararea exportului de carcase de ovine Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) negociază, în această perioadă, cu oficiali din mai multe ţări arabe demararea, în cel mai scurt timp, a exportului de carcase de ovine, se arată într-un comunicat al instituţiei remis sâmbătă seară AGERPRES.
ANSVSA: România nu se confruntă cu nici un caz de febră aftoasă Bucureşti, 10 ian /Agerpres/ - România nu se confruntă în acest moment cu nici un caz de febră aftoasă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuând măsurile de apărare a teritoriului împotriva contaminării cu acest virus depistat recent în Bulgaria.