Cele mai citite
 


19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători
marţi, 1 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie, Dependenta si toxicologie, Plamanii
 

Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.

Publicitatea pentru tutun care are ca ţintă femeile creează o legătură falsă între fumat şi frumuseţea, libertatea şi puterea feminină, valori extrem de atractive mai ales pentru femeile tinere. De asemenea, fumatul în timpul sarcinii este deosebit de periculos.


'Dacă în mod obişnuit un nefumător poate alege să se îndepărteze de cei care fumează în preajma lui, fătul nu are această opţiune. Fumatul în timpul sarcinii poate duce la avort spontan, greutate mică la naştere şi chiar malformaţii', a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' din Bucureşti.


Obicei vechi de secole, fumatul produce anual milioane de victime. Şase persoane mor în fiecare minut. Din păcate, tabagismul are toate şansele să devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume în următorii ani.


'Riscul de cancer pulmonar creşte proporţional cu numărul de ţigări fumate şi durata fumatului', a declarat prof. univ. dr. Miron Bogdan, preşedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.


Însă partea cea mai tragică a statisticilor privind afecţiunile cauzate de acest viciu e faptul că acestea pot fi evitate. Cei aproximativ 1,1 miliarde de fumători din lume ar putea oricând să aleagă sănătatea lor şi o viaţă activă în detrimentul unui obicei care nu le oferă niciun beneficiu real.
În programul Stop Fumat, iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', pe parcursul anului 2009 au fost implicaţi 70 de medici şi 30 de psihologi.


Dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', a declarat că 'în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2009, 24.431 de persoane s-au adresat medicilor din cabinetele de consiliere, dintre care 23.500 au beneficiat de tratament'. Rata de succes a programului (nefumători la sfârşitul tratamentului) a fost de 39,1%.
Conform unui studiu realizat de Institutul 'Marius Nasta', în 2009 prevalenţa fumatului zilnic la persoanele cu vârsta peste 15 ani a fost de 27,9%, în scădere faţă de 2008 (30,9%). De asemenea, s-a redus şi prevalenţa celor care fumează ocazional, ajungând la 4,5% în 2009 faţă de 5,2% în anul 2008.


În 2009, 51,1% dintre fumătorii zilnici au încercat să renunţe la fumat, o jumătate dintre ei au făcut aceasta în repetate rânduri. Dintre ei, 77,1% au rezistat cel puţin o săptămână, iar unii chiar câteva luni.
Cei mai afectaţi de viciu sunt bărbaţii. În jur de 34,5% dintre aceştia fumează zilnic, în principal cei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 44 de ani.
În schimb, prevalenţa fumatului în rândul femeilor este crescută în rândul tinerelor (grupa de vârstă 15 - 24 de ani) - 27,9% comparativ cu media de 21,9%.


Vârsta mică a femeilor fumătoare reprezintă un semnal de alarmă întrucât impactul asupra sănătăţii acestora odată ajunse la maturitate este major, mai ales dacă nu renunţă la acest viciu.


Efectele negative ale fumatului nu se manifestă numai asupra sănătăţii, ci şi asupra bugetului. Cum majoritatea fumătorilor consumă zilnic între 10 şi 20 de ţigări (47,1%), cei mai mulţi dintre români (32,6%) au cheltuit în august 2009 mai mult de 200 de lei pentru procurarea ţigărilor.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Institutul 'Marius Nasta': Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani Mortalitatea prin cancer pulmonar - boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Institutului ''Marius Nasta''.
Ziua mondială fără tutun, marcată prin mai multe manifestări în ţară (grupaj) În fiecare an, pe 31 mai, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua mondială fără tutun.
Societatea Română de Pneumologie: 85% dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar sunt fumători Aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, a declarat joi într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie Florin Mihălţan.
Peste 4 milioane de români au risc crescut de cancer pulmonar Prin campania Respiră Sănătate, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaților și este a treia afecțiune necruțătoare în rândul femeilor1.
Institutul 'Marius Nasta': În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.