Cele mai citite
 


Asociaţiile medicilor de familie: Perceperea de taxe pentru servicii medicale la cerere este legală
marţi, 1 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) susţin, într-o declaraţie de presă, că în ultima vreme apar o serie de acuzaţii nefondate cu privire la activităţile desfăşurate de cabinetele de medicină de familie.
''Afirmaţiile tendenţioase şi utilizarea fragmentată a unor acte normative duc la acuzaţii menite să producă disensiuni în relaţia medic-pacient şi disfuncţionalităţi în furnizarea de servicii medicale, într-un domeniu de interes social major'', subliniază sursa citată.
În legătură cu aşa zisele încasări ''ilegale'' de taxe de către medicii de familie, aceştia susţin că începând din luna martie a anului 2010, conform Ordinului comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 44/53/2010, toate serviciile medicale (cu excepţia urgenţelor, a bolilor acute şi subacute) vor fi acordate în baza unor programări, inclusiv cele finalizate cu bilete de trimitere către alte specialităţi sau examinări paraclinice (laborator, radiologie, ecografie,etc.).
În conformitate cu noul Contract-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de
asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010, cu începere din aprilie 2010, Casa de asigurări recunoaşte un număr de 20 de
consultaţii în medie pe zi, adică maximum 420 de consultaţii pentru o lună cu 21 de zile lucrătoare, inclusiv pentru
consultaţiile finalizate cu bilete de trimitere către alte specialităţi sau examinări paraclinice.
''În conformitate cu reglementările din Contractul-cadru, orice furnizor în relaţie contractuală cu Casa de asigurări de sănătate, inclusiv cabinetele de medicină de familie, are dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacă asiguratul solicită efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate'', precizează sursa citată.
Totodată, furnizorul are dreptul de a încasa contravaloarea serviciilor medicale care nu se decontează de casele de asigurări de sănătate din Fond, conform prevederilor legale în vigoare. Pacienţii care solicită orice servicii medicale trebuie programaţi, în limita numărului de servicii recunoscute de casa de asigurări, data programării depinzând de numărul de servicii medicale solicitate. Pe de altă parte, pacienţii care solicită furnizarea acestor servicii medicale înaintea datei programate sau fără programare, trebuie să achite contravaloarea acestor servicii medicale, iar furnizorul de servicii medicale are dreptul de a o încasa, subliniază reprezentanţii medicilor de familie.
Medici de familie afirmă că în cazul în care pacientul solicită şi achită furnizarea serviciului înaintea datei
programate, în nici un caz nu se poate presupune că este afectat dreptul pacientului de a beneficia de celelalte drepturi ce
derivă din drepturile de asigurat ale pacientului.
Reprezentanţii medicilor de familie consideră că în ultima perioadă, instituţiile şi persoanele competente au transmis răspunsuri repetat neclare, de natură să inducă populaţiei ideea că este ilegală încasarea unei taxe pe consultaţie cu chitanţă, în afara pachetului de servicii.
O astfel de percepere de taxe aferente unor servicii medicale şi mai ales a unor servicii medicale la cerere este perfect legală şi, mai mult, face obiectul reglementării din cuprinsul Contractului-cadru pe anul 2010 susţin aceştia.
SNMF şi FNPMF au solicitat repetat o întâlnire în vederea clarificării unor aspecte rămase incerte şi emiterii unui protocol de aplicare a Normelor şi Contractului-cadru pe anul 2010, fără a primi însă răspuns.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Satu Mare: Medicii de familie refuză semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Medicii de familie din judeţul Satu Mare au decis prin vot, în şedinţa de joi, să nu semneze contractele cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate în forma propusă de Ministerul Sănătăţii şi CNAS, iar prin urmare vor percepe taxe pentru consultaţii şi nu vor mai elibera reţete compensate.
Comunicat de presă - Guvern COMUNICAT DE PRESÃ
Comunicat de presă - Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti anunţă că, începând cu data de 4 iulie a.c., demarează procesul de contractare cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru anul curent, după următorul calendar:
Mureş: Cardul de asigurări de sănătate va fi testat pe aproape 220 de beneficiari de servicii de dializă Casa de Asigurări de Sănătate Mureş urmează să demareze procedura de distribuire a cardurilor de asigurări sociale de sănătate, care vor fi testate în cazul a 213 pacienţi care beneficiază de dializă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Rodica Biro, director în cadrul instituţiei.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Medicii de familie din Dolj nu mai pot elibera retete gratuite sau compensate Medicii de familie din judeţul Dolj nu mai pot elibera, de luni, reţete gratuite sau compensate, după ce Casa de Asigurări de Sănătate /CAS/ Dolj a refuzat să semneze clauzele suplimentare la contractele-cadru pe 2010, iar vechile contracte au expirat la 30 aprilie 2010, transmite corespondentul AGERPRES...