Cele mai citite
 


Medici de familie pentru romii fără acte
miercuri, 18 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 18 mar /Agerpres/ - Romii din cartierul bucureştean Ferentari, care nu deţin acte de identitate, se pot prezenta, începând de miercuri, la consultaţii medicale în cadrul Centrului de asistenţă medico-socială "SASTIPEN", inaugurat pe Aleea Livezilor din sectorul 5 al Capitalei.

Centrul medical este organizat de Primăria sectorului 5, în parteneriat cu UNICEF şi Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), în cadrul unui proiect derulat de Centrul romilor pentru politici de sănătate.

În acest centru vor activa, între orele 9,00 şi 19,00, câte un medic primar, o asistentă medicală, un asistent social şi trei educatori de sănătate, precum şi un psiholog, pentru a veni în sprijinul comunităţii rome din această zonă.
Prezent la inaugurarea centrului, reprezentantul UNICEF în România, Edmond Mc Loughney, a arătat că proiectul este o iniţiativă "excelentă" din partea autorităţii locale, care vine în sprijinul tinerei generaţii.
"Am văzut nevoile comunităţii rome când am lucrat la unitatea mobilă. Cred că acest mod de colaborare duce la succes şi la activităţi de durată", a spus Mc Loughney.
Delegata Biroului Regional pentru Europa de sud şi est al UNODC, finanţatorul proiectului, Carla Ciavarella, a subliniat, la rândul său, "oportunitatea" pe care Centrul o pune la dispoziţia tinerilor romi, precizând că proiectul este focalizat în special pe activităţile de prevenire a drogurilor şi infectare cu virusul HIV.
"Am început să lucrăm încă din 2006 şi mă bucur că am reuşit să realizăm acest centru. Sper să putem continua şi în alte zone", a spus Ciavarella.
Viceprimarul sectorului 5, Bogdan Pavel, şi-a exprimat speranţa ca acest centru să fie funcţional, în interesul comunităţii romilor din Ferentari. "Sper să fie vizitat şi să aibă succes. Medicul de aici va fi ca un adevărat medic de familie pentru cei care vor veni la centru. Sper să nu fie doar un proiect pilot şi să îl extindem şi în alte zone, asta vom face în funcţie de solicitările pe care le vom înregistra în perioada următoare", a spus Pavel.
Primăria sectorului 5 intenţionează să încheie o colaborare şi cu Serviciul de Ambulanţă.
Centrul medical este dotat cu alarmă şi supraveghere video, dispunând de aparatura minimă de urgenţă.
"Romii care vor veni la acest centru vor fi consultaţi şi consiliaţi. Ei vor primi un bilet de trimitere către un spital de specialitate şi li se va comunica de ce acte au nevoie. Consultaţiile se vor face indiferent dacă au sau nu acte de identitate, lucru foarte important pentru ei, deoarece majoritatea romilor din această comunitate nu deţin aceste documente", a mai spus Bogdan Pavel.
Serviciile medicale oferite de Centrul SASTIPEN vor fi gratuite şi vor consta în asistenţă medicală primară. Zona este recunoscută ca una cu un număr mare de pacienţi cu TBC, hepatită, virusul HIV şi consum de droguri. AGERPRES/(Mihaela Tudorache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 11.000 de beneficiari ai serviciilor integrate oferite printr-un proiect iniţiat de SASTIPEN Peste 11.000 de persoane sunt beneficiarele serviciilor integrate oferite de cele 15 centre comunitare de resurse umane care s-au înfiinţat în localităţi din centrul, sud-estul şi nord-estul ţării, în urma implementării proiectului iniţiat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN), a...
Proiect de 3,5 milioane lei pentru extinderea unităţii de asistenţă medico-socială din Sălişte Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a semnat, marţi, un nou contract de finanţare nerambursabilă prin care se va extinde sediul unităţii de asistenţă medico-socială din oraşul Sălişte, judeţul Sibiu, proiect în valoare totală de peste 3,56 milioane lei, potrivit unui comunicat al ADR Centru.
Tulcea: Singura leprozerie din România, transformată în centru de îngrijiri paleative Ultima leprozerie din Uniunea Europeană care funcţionează la Tichileşti, judeţul Tulcea, ar putea fi transformată într-un centru de asistenţă socială sau de îngrijiri paleative, în acest sens Direcţia de Sănătate Publică (DSP) începând discuţiile cu ministerul de resort.
Un nou centru de servicii de asistenţă socială pentru vârstnici va fi inaugurat joi în sectorul 2 Tratamente de recuperare medicală, consiliere psihologică, cursuri de limbi străine şi multe alte servicii le vor fi puse la dispoziţie gratuit locuitorilor sectorului 2 în cel mai nou centru de recreere pentru vârstnici, care va fi deschis joi, în strada Valer Dumitrescu nr. 33.
Un centru de permanenţă cu medici de familie se va deschide la Mărăşeşti Un centru de permanenţă se va deschide în oraşul vrâncean Mărăşeşti, după ce reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea au eliberat, marţi, decizia de înfiinţare iar instituţia a fost autorizată sanitar.
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.