Cele mai citite
 


Cseke Attila: Spitalele transferate fără datorii în subordinea administraţiilor locale
joi, 3 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Executivul a aprobat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă privind descentralizarea spitalelor, în urma căreia 373 de unităţi sanitare vor trece în subordinea administraţiilor locale.
'Vom transfera spitalele curate, cu plata arieratelor înregistrate la 31 martie 2010, adică plata datoriilor peste termenul de scadenţă, sumă care se ridică la aproximativ 673 de milioane de lei', a precizat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
El a afirmat că descentralizarea creează premisele unei restructurări profunde a sistemului sanitar, inclusiv de reorganizare, acolo unde este nevoie, în alte tipuri de unităţi spitaliceşti.
Întrebat cu ce bani va plăti datoriile spitalelor, Cseke Attila a precizat că 'plata acestor arierate este prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă, deci este aprobată de Guvern, iar la prima rectificare, această sumă va fi asigurată'.
În plus, s-a stabilit ca procentul cheltuielilor salariale din bugetul spitalelor să fie de maximum 70%, inclusiv în cazul acelor unităţi sanitare care rămân în subordinea ministerului.
Totodată, ministrul Sănătăţii a subliniat faptul că va fi redus numărul maxim de membri ai comitetului director. Astfel, dacă până în prezent existau chiar şi peste şapte directori într-un spital, prin proiectul aprobat de Guvern, miercuri, numărul maxim de manageri se va reduce la trei.
'Despre descentralizare s-a vorbit foarte mult în ultima perioadă şi de-a lungul anilor, în ultimii 20 de ani, dar s-a făcut prea puţin. (...) Nu facem o descentralizare politică, descentralizarea nu are o culoare politică, nu este portocalie, roşie, galbenă sau verde, ci ea are loc cu oameni, pentru oameni. Descentralizarea înseamnă că decizia va fi adusă mai aproape de comunitatea locală', a spus Cseke Attila.
El a explicat că în prezent există un sistem bicefal, în sensul în care clădirile în care funcţionează spitalele sunt în proprietatea autorităţilor administrative locale, în timp ce de management se ocupă statul.
Prin aprobarea Guvernului, managementul unui număr de 373 de spitale, la nivelul întregii ţări şi a municipiului Bucureşti, va trece în subordinea administraţiei locale.
Pe de altă parte, ministrul de resort a precizat că vor rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii 62 de spitale, printre care institute naţionale pe diverse specialităţi sau unităţile sanitare care sunt declarate de interes naţional şi spitale judeţene de urgenţă la nivel regional care sunt considerate strategice.
'N-am luat în considerare culoarea politică a primarului sau preşedintelui Consiliului
Judeţean. Toate spitalele sunt transferate proprietarului imobilului, indiferent de culoarea politică a primarului sau a preşedintelui CJ', a dat asigurări Cseke Attila.
Potrivit ministrului, paşii care au precedat descentralizarea spitalelor au fost reducerea numărului de directori în comitetul director al spitalelor cu 577 de persoane sau raţionalizarea spitalelor prin reducerea cu 9.200 a numărului de paturi la spitale.
Ministrul de resort susţine că, în urma descentralizării, Ministerul Sănătăţii îşi va păstra în continuare rolul de strateg pe politică sanitară a unităţilor spitaliceşti.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Descentralizarea spitalelor nu se face politic Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, joi, că managementul spitalelor transferate autorităţilor locale va reveni proprietarilor de imobil şi că nu vor exista excepţii de la această regulă, indiferent de culoarea politică a primarului sau preşedintelui de Consiliu Judeţean.
Sibiu: Ministrul sănătăţii, nemulţumit de calitatea actului medical Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a criticat, vineri, la Sibiu, pe foştii miniştri ai Sănătăţii, calitatea actului medical din spitalele din România, care, conform acestuia este mai slabă decât în Germania şi Ungaria, ministrul acuzându-i şi pe mulţi medici de familie că se limitează să consulte pacienţii...
Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică proiectele de descentralizare din sistem Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică proiectele actelor normative de derulare a procesului de descentralizare în sistemul sanitar, informează un comunicat remis AGERPRES.
Cseke Attila: 2010 a fost un an greu pentru sistemul sanitar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a apreciat că anul 2010 a fost un an greu pentru sistemul de sănătate.
Ministrul Sănătăţii: Datoriile spitalelor se ridică la 170 de milioane de euro Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că datoriile spitalelor se ridică la cifra de 170 de milioane de euro, bani care vor fi plătiţi prin rectificarea bugetară, probabil în luna august, de către guvern.
Cseke Attila a prezentat priorităţile Ministerului Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat marţi, când a prezentat priorităţile ministerului, că descentralizarea va reprezenta unul din obiectivele principale ale MS în 2010.