Cele mai citite
 


Acordul prezumtiv de transplant naşte îndoieli
joi, 19 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Timişoara, 19 mar /Agerpres/ - Acordul prezumtiv pentru donarea de organe este privit cu multe rezerve de majoritatea medicilor timişoreni, aceştia cerând o dezbatere pe această temă, transmite corespondentul AGERPRES.

Deputatul PNL de Timiş, Horia Cristian, membru în Comisia de Sănătate a Camerei inferioare a Parlamentului, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că potrivit actualului proiect de lege, oricărei persoane care nu a încheiat în timpul vieţii, la notar, un act în care să declare că este împotriva recoltării organelor sale după deces, poate deveni subiect pentru prelevarea de organe în vederea transplantării.

El spune că, practic, se cere modificarea Legii nr.95, care a trecut de Senat iar acum, textul de lege urmează să fie luat în discuţie în Camera Deputaţilor, care va avea rol hotărâtor.
''Dezbaterea s-a amânat în Comisie pentru o lună de zile, pentru că dorim o discuţie cu cei mai semnificativi actori în domeniu, respectiv, cu Comisia Naţională de Transplant şi Colegiul Medicilor, dar cea mai importantă considerăm că este opinia cetăţenilor'', a spus Cristian.
Parlamentarul a menţionat că din punctul de vedere al Uniunii Europene este necesar să existe un acord informal, respectiv, persoana, în deplinătatea facultăţilor mintale, să-şi dea acordul înainte de deces, de a i se preleva organele pentru transplant, după deces.
''Această lege ar modifica radical prelevarea de organe în România, pentru că ramificaţiile sunt extrem de complexe şi grave'', a declarat medicul Horia Cristian.
El nu exclude, pe viitor, inclusiv posibilitatea de a se ajunge la acte de tip mafiot, în care să fie răpite persoane, mai ales copii, pentru a fi ”vânduţi” pentru transplanturi sau să se producă accidente intenţionate.
''Poţi deveni o persoană foarte ''căutată'', să fii lovit cu maşina de către un ''prieten şi să ajungi în moarte clinică, moment în care ţi se pot preleva organele'', a încheiat deputatul.
În toamna lui 2006, o tânără a fost internată la Spitalul Judeţean Timişoara în comă profundă, după ce a suferit un accident de circulaţie. Medicii au declarat că victima, de 31 de ani, nu mai putea fi salvată, iar părinţii şi-au dat acordul ca inima, rinichii şi ochii să-i fie prelevate.
Dr. Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean, spunea că inima pacientei aflate în moarte cerebrală a salvat o altă femeie
din Viena, care aştepta transplantul de mai mulţi ani, pentru că niciunul dintre cei 700 de bolnavi din România, înscrişi pe o listă de aşteptare, nu a fost compatibil cu donatoarea. Dr. Săndesc este un susţinător al ideii că oamenii trebuie să conştientizeze că, acceptând prelevarea de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală, pot salva alte vieţi. El a apreciat faptul că pentru prima oară, un organ prelevat la Timişoara a fost transplantat unui pacient din străinătate.
Numărul familiilor din Timişoara care au acceptat ca organele rudelor aflate în moarte cerebrală să le fie prelevate este sub 10 în ultimii ani, în timp ce aproape o sută de bolnavi aşteaptă câte un organ pentru a li se salva viaţa prin transplant. AGERPRES/(Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.