Cele mai citite
 


Seminar despre copiii cu autism, de 1 iunie
miercuri, 2 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 2 iun /Agerpres/ - Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) a marcat Ziua Internaţională a Copilului printr-un seminar cu tema 'Copiii cu autism sărbătoresc 1 iunie!', cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare în rândul populaţiei referitor la această tulburare, dar şi de a-i sărbători pe copiii cu autism.
'Drumul meu s-a intersectat cu autismul acum 28 de ani, când copilul meu a fost diagnosticat cu autism. Am întâlnit de atunci sute de copii cu un astfel de sindrom şi tot atâtea modele. De la fiecare am învăţat ceva ce am putut apoi să folosesc pentru a-i ajuta pe ceilalţi', a declarat Georgeta Crişu, preşedinte ANCAAR.
Gazda evenimentului, Violeta Manasi, manager al Spitalului 'dr. Constantin Gorgos', a remarcat că aceşti copii sunt încă marginalizaţi, pe de o parte, pentru că organizaţiile nu comunică suficient de bine, pe de alta pentru că nu se face echipă' în domeniu.
În curtea spitalului 'dr. Constantin Gorgos' va fi construit un centru pentru îngrijirea copiilor cu întârzieri în dezvoltarea psihomotorie, care este preconizat a fi finalizat la sfârşitul acestui an. 'Sunt emoţionată că sărbătorim, deşi e criză economică şi mai mult decât atât criză morală. Vă invit să ne implicăm şi să umplem acest vid cu implicarea noastră', a declarat dr. Manasi.
Dr. Luminiţa Gheorghiu, din partea Comisiei pentru Egalitatea de Şanse, a vorbit despre ce se face în domeniul legislativ şi ce s-ar putea realiza în viitor. 'Societatea civilă dă un brânci politicului. A face un lucru bun înseamnă a pleca de la practică şi a lucra în echipă', a spus ea.
Luminiţa Gheorghiu a reuşit să obţină scutirea de la impozitul pe salarii şi scutirea de la reducerea pensiei pentru cei cu handicap grav şi accentuat. Din păcate, Convenţia Internaţională a Drepturilor Persoanelor cu Handicap nu a fost ratificată în România.
Singurul lucru obţinut a fost ca indemnizaţia să nu fie afectată de scăderile cu 15 - 25% din această perioadă. Luminiţa Gheorghiu a mai afirmat că subvenţiile din legea 448 ar trebui luate de toate ONG-urile, nu doar de 5 dintre ele.
'Să adun semnături de la politicieni este un coşmar. Nu există solidaritate în cadrul societăţii civile, eu fac totul pe bază de voluntariat', a reliefat Gheorghiu.
La rândul său, dr. Rodica Urziceanu a reamintit că primul staţionar de zi a apărut în 1983 la Spitalul Colentina. 'Autismul a reprezentat pentru mine o incitare. Era pe atunci un grup extrem de mic, dr. Mioara Mincu era directorul spitalului, prof. dr. Ştefan Milea pleda pentru semiambulator. Semiambulatorul dă posibilitatea unui diagnostic cât mai exact şi a schimbului permanent de informaţii cu familia şi copiii în colectivitatea educaţională. Minunea care ni se întâmplă acum la Spitalul Gorgos (staţionarul de zi - n.r.) se datorează managerului Violeta Manasi', a spus dr. Urziceanu.
Referitor la confuziile diagnostice, dr. Urziceanu a remarcat faptul că există un minus în pregătirea părinţilor, în timp ce avem o creştere extraordinară în creşterea ponderii autismului.
'O cauză ar putea fi criteriile mai largi de diagnostic, revizuirea DSM 4, 5, dar şi creşterea adresabilităţii. Avem copii de un an jumate - doi care sunt aduşi de părinţi la consultaţie. Trebuie evitate confuziile de diagnostic cu hipoacuzia/ surditatea, cu carenţele de stimulare, tulburările de limbaj receptiv şi expresiv, schizofrenia', a afirmat medicul.
Obiectivul tratamentului în autism trebuie să fie câştigarea unei maxime autonomii. 'Uneori, limbajul este de neachiziţionat. Nu ar trebui să ne fixăm obsesiv obiectivul de a scoate câteva cuvinte şi este o mare greşeală să insistăm. Nu este atât de importantă comunicarea verbală, cât faptul că acel copil trebuie să se comporte cât mai bine în societate. Programele trebuie bazate pe capacităţi, nu pe deficienţe, ele trebuie să înceapă cu stimularea centrelor de interes în centre terapeutice, unde oamenii zâmbesc, au suflet. Trebuie să ai permis de conducere în lumea copiilor cu autism. Mai întâi, noi trebuie să mergem în lumea lor ca să îi aducem mai apoi în lumea noastră. Cu cât copilul are mai multe competenţe, îşi va scădea confuzia, iar capacitatea de a colabora cu noi va fi mai mare', a explicat dr. Urziceanu.
Ea a mai remarcat faptul că este o perioadă în care 's-a demedicalizat tratamentul autismului'. 'Este greşit. Autismul e un sindrom, poate fi şi organic, poate fi şi psihotic, metabolic. Cel mai frecvent e asociat cu comorbidităţi, poate fi asociat cu ADHD. Nu trebuie exclus tratamentul medicamentos', a spus medicul.
În ce priveşte relaţia părinte - medic, în opinia specialiştilor ea trebuie să fie una sinceră. Copilul are probleme somatice, bagă obiecte în gură, face infecţii, frecvent infecţii dentare. Nu se agită fără motiv, ceva îl deranjează.
Privitor la alimentaţie, dr. Urziceanu a spus: 'Există un trend acum cum că ar trebui să mănânce fără pâine, lactate. Nu este adevărat. Copilul cu autism poate mânca orice. Evident, numai puţină ciocolată şi numai puţine băuturi carbogazoase, ceea ce e recomandat pentru orice copil'.
Psihologul Daniela Martinescu a explicat o parte din tainele terapiei ABA (Applied Behaviour Analysis), terapie care a ajuns în România ca urmare a eforturilor unei familii cu un copil cu autism.
Ea a atras atenţia asupra obiectivelor reale ale tratamentului care nu trebuie să fie în prima fază vorbirea, cooperarea, joaca, ci rezolvarea problemelor de agresivitate, statul corect pe un scăunel. 'Terapia are succes în funcţie de contribuţia familiei. ABA se referă la comportamente şi e bazată pe recompense, pe 'bravo'. De ce copilul închide sau deschide uşa? Vrea să atragă atenţia sau vrea să evite ceva. În ABA obiectivele se stabilesc în sens pozitiv - ce trebuie să facă, nu ce trebuie să nu facă', a subliniat medicul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, marcată marţi în Capitală Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite în urmă cu cinci ani, se marchează pe 2 aprilie.
Ziua internaţională de conştientizare a autismului Ziua Internaţională de conştientizare a autismului (World Autism Awareness Day) este marcată anual la nivel mondial la 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale...
Maraton dedicat adolescenţilor şi adulţilor cu autism din România Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) şi Houston NPA vor organiza sâmbătă în Parcul Izvor "Maratonul Autismului" la care sunt aşteptaţi să participe toţi pasionaţii sportului în aer liber, copii, tineri şi adulţi.
Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului (documentar) Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007, fiind propusă de reprezentanţii statului Qatar şi sprijinită de către toate statele membre.
Parlamentul, iluminat în albastru de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului Parlamentul va fi iluminat în albastru în serile zilelor de 1 şi 2 aprilie, cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, a decis luni Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.