Cele mai citite
 


Prof.dr. Silviu Albu: Pacienţii sunt principalii beneficiari ai standardului medical ridicat - interviu
vineri, 4 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
AGERPRES: Cum apreciaţi organizarea sesiunilor ştiinţifice pe teme ORL?
Prof. dr. Silviu Albu: Iniţiativa forumului ORL este o inspirată realizare a acelora care nu vor şi nu pot să-şi găsească liniştea, stimulează schimbul activ de idei, dezbaterea aprinsă, catalizează controversele deschizătoare de orizonturi, toate cuprinse în învelişul cald al frumoasei prietenii şi solidarităţii de breaslă.
Formatul generos, temele de interes prezentate de experţi în domeniu, deschiderea interdisciplinară şi, nu în ultimul rând, organizarea impecabilă sunt tot atâtea motive care adună la un loc, an după an, participanţi din toate colţurile ţării.

AGERPRES: Care sunt beneficiile unor astfel de reuniuni pentru medici şi pacienţi?
Prof. dr. Silviu Albu: Specialistul ORL este nevoit să înveţe, să se perfecţioneze toată viaţa. Chiar în contextul crizei economice şi al dificultăţilor vieţii de medic din ţara noastră, efortul de perfecţionare, de 'upgradare' profesională reprezintă o constantă a vieţii medicului român. După cum spunea un clasic, 'cei care consideră educaţia scumpă trebuie să-şi asume riscul ignoranţei'. Cred că cei care iau decizii în mediul academic românesc ar trebui să reflecteze la acest adevăr.
Pacienţii sunt beneficiarii imediaţi ai standardului medical ridicat. Deschiderea largă dincolo de graniţele specialităţii facilitează comunicarea şi gestionarea corespunzătoare a provocărilor reprezentate de cazurile dificile. Schimbul de idei se transforma în gest benefic vindecător.

AGERPRES: Care sunt principalele boli din sfera patologiei cervicale viscerale?
Prof. dr. Silviu Albu : Afecţiunile din această regiune sunt congenitale (adică înnăscute), traumatice, inflamatorii şi tumorale, fie benigne sau maligne. Regiunea cervicală este o răspântie, deci este firesc să fie disputată de mai multe specialităţi medicale sau chirurgicale, iar colaborarea interdisciplinară să fie mai degrabă regula decât cazul excepţional.

AGERPRES: Ce incidenţă au aceste afecţiuni?
Prof. dr. Silviu Albu: Dacă am vorbit despre traumatisme, în contextul vieţii trepidante contemporane, se înţelege că sunt extrem de frecvente. Calea respiratorie şi cea digestivă sunt de asemenea interesate de afecţiunile enumerate mai sus, în continuă creştere în societatea contemporană. Tumorile înregistrează o creştere exponenţială în ultimii ani.
Patologia cervicală viscerală este mai frecventă la adulţi, dar dezvoltarea la grupa de vârstă pediatrică este mult mai impresionantă şi mai provocatoare pentru medicul terapeut.

AGERPRES: Care sunt terapiile mai noi care pot să rezolve aceste probleme şi cu ce costuri?
Prof. dr. Silviu Albu: Chirurgia minim invazivă se dezvoltă cu repeziciune şi este o speranţă pentru progresul medical în aceasta regiune a corpului omenesc. Terapia genetică este încă o speranţă care poate, într-un viitor nu prea îndepărtat, va deveni o certitudine clinică.
Bineînţeles, orice progres se traduce prin costuri sporite, dar dublate de eficienţă sporită şi de siguranţă terapeutică certă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Dr. Marian Mitrică: În ultimii cinci ani a crescut cu 30% incidenţa cancerelor cerebrale Şeful Secţiei de neurochirurgie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila", col. dr. Marian Mitrică, doctor în ştiinţe medicale, spune, într-un interviu acordat AGERPRES, că echipa pe care o conduce poate face toată gama de intervenţii chirurgicale din acest domeniu, anual re...
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.