Cele mai citite
 


ARPIM: CNAS încarcă nota de plată a pacienţilor
vineri, 4 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încarcă nota de plată a pacienţilor români cu încă un miliard şi jumătate de lei pe an, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Aceştia atrag atenţia cu privire la impactul negativ asupra populaţiei, generat de iniţiativa CNAS privind schimbarea mecanismului de compensare a medicamentelor, care va duce la creşterea sumelor pe care pacienţii le vor plăti pentru terapiile recomandate.
ARPIM atenţionează autorităţile, medicii, farmaciştii şi opinia publică asupra consecinţelor grave care decurg din adoptarea acestui nou model de compensare a medicamentelor. Cei mai afectaţi de această iniţiativă vor fi pacienţii, care nu-şi vor mai putea permite accesul la o multitudine de medicamente cu care au fost trataţi până acum, susţine ARPIM.
Acest model nu ţine seama de indicaţiile terapeutice diferite ale medicamentelor. Astfel un tratament specializat prescris de medic pe baza principiilor terapeutice ale acestuia va genera o coplată, chiar dacă medicamentele prescrise sunt singurele existente în România, din clasa lor, pentru acea boală.
Coplata poate, în multe cazuri, să depăşească venitul total al pacientului, situaţie în care acesta va fi nevoit să renunţe la tratament deoarece nu şi-l va mai putea permite.
Noua metodologie propusă nu ţine cont de faptul că în România nu există sisteme de asigurări private de sănătate, care să preia o parte din coplată şi astfel să permită accesul pacientului la tratament. Scăderea nivelului de compensare al medicamentelor fără considerarea indicaţiilor terapeutice ale acestora şi fără asigurarea unei forme de sprijin financiar a coplăţii adiţionale, poate pune în pericol nivelul de sănătate al populaţiei, care în multe cazuri nu-şi va mai permite achiziţionarea medicamentelor necesare tratamentului indicat de medic.
În urma introducerii acestui mecanism de compensare, pacienţii vor avea doar două opţiuni: fie vor plăti pentru medicamentele compensate de până la nouă ori mai mult decât în prezent (peste 38% în medie), fie vor fi trecuţi forţat pe tratamente cu medicamente vechi, introduse în practica medicală cu mai mult de 30 - 40 de ani în urmă.
Metodologia propusă de CNAS va afecta peste cinci milioane de pacienţi şi familiile lor, fără a duce la economii şi fără a atrage fonduri suplimentare pentru fondul de asigurare de sănătate, afirmă reprezentanţii ARPIM.
Deşi prin noua metodologie se doreşte o stimulare a consumului de medicamente generice, aceasta nu se va realiza, deoarece metodologia se aplică cu precădere între medicamente cu statut de generic.
Mai mult decât atât, din cauza consultaţiilor şi spitalizărilor suplimentare necesitate de pacienţii obligaţi să-şi schimbe tratamentul din cauza lipsei resurselor materiale pentru coplată, pe termen scurt şi mediu, cheltuielile CNAS vor creşte semnificativ.
În plus, va creşte rata spitalizărilor, deoarece pacienţii care nu-şi vor mai putea achiziţiona medicamentele vor fi spitalizaţi pentru a li se asigura tratamentul adecvat.
ARPIM îşi exprimă îngrijorarea că, din cauza lipsei de transparenţă în stabilirea medicamentului care dă preţul de referinţă şi a modului de reunire a grupelor terapeutice, CNAS lasă o uşă larg deschisă pentru corupţie şi trafic de influenţă.
ARPIM reliefează principalele deficienţe majore ale metodologiei, între acestea aflându-se cea care nu ţine cont de ghidurile terapeutice elaborate de Ministerul Sănătăţii, cea care nu ţine cont de indicaţiile terapeutice autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM).
Metodologia încalcă flagrant recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii referitoare la utilizarea clasificării ATC DDD pentru stabilirea preţului de referinţă al medicamentelor şi nu are la bază criterii transparente pentru gruparea segmentelor (clusterelor) care dau preţul de referinţă, acest lucru având la bază leit-motivul 'aşa au recomandat consultanţii olandezi'.
ARPIM recomandă implicarea urgentă a Ministerului Sănătăţii, Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Colegiului Medicilor, Colegiului Farmaciştilor, Asociaţiilor de Pacienţi şi societăţii civile pentru evaluarea consecinţelor dezastruoase care decurg din acest sistem de compensare a medicamentelor.
ARPIM solicită CNAS să dea dovadă de responsabilitate faţă de cetăţenii României şi să fundamenteze deciziile cu o analiză de impact care să răspundă următoarelor întrebări:
Din calculele ARPIM reiese că este vorba despre mai mult de 90% din pacienţi, acoperirea prin compensare este de numai 42%, iar fondurile utilizate reprezintă sub 1/3 din suma totală folosită de CNAS pentru medicamente. Acest lucru înseamnă că impactul social va fi foarte mare, iar cel financiar la nivelul fondului va fi nesemnificativ.
ARPIM susţine că prin această măsură nu se rezolva problema subfinanţării, nu se rezolvă pentru a menţine accesul pacienţilor la medicamente în 2010. Potenţialele economii sunt foarte mici în comparaţie cu deficitul şi, mai ales, în comparaţie cu cheltuielile suplimentare generate de complicaţiile pacienţilor care vor fi destabilizaţi.
Din calculele ARPIM reiese că, printr-o compensare la nivel de ATC4, pacienţii vor plăti în medie cu 38% mai mult şi în unele cazuri de până la nouă ori mai mult.
Compensarea la nivel de ATC3 va avea un impact şi mai mare.
Acest sistem este utilizat doar în cazurile unor ţări cu un foarte înalt nivel de trai (nicidecum 'toate ţările din Europa') care cheltuiesc sume semnificativ mai mari pe cap de locuitor în sistemul public de sănătate, care au un nivel de compensare de aproape 100%, care nu au implementat integral acest sistem şi care au avut nevoie de o perioadă de implementare de până la şapte ani.
Puţinele ţări care au un astfel de sistem de compensare au publicat şi respectă o astfel de listă. Majoritatea moleculelor din aceeaşi clasă terapeutică nu sunt interschimbabile deoarece au indicaţii diferite. România nu are o astfel de listă (aprobată de ANM).
Este cunoscut faptul că tratamentul în spital este mai scump decât cel în ambulator şi de aceea creşterea spitalizărilor va conduce la o creştere a cheltuielilor din FNUASS şi nu la o scădere a acestora.
Majoritatea medicamentelor la care se va face referenţierea nu sunt disponibile pe piaţă în proporţie mai mare de 1%-3% din numărul pacienţilor trataţi. Forţarea schimbării terapiilor pe unele molecule indisponibile comercializării ar putea lăsa pacienţii cronici fără niciun tratament, precizează ARPIM.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
ARPIM şi APMGR solicită audit pe datele CNAS pentru calculul taxei clawback Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită realizarea unui audit independent asupra datelor folosite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru calculul cuantumului taxei clawback, cele...
Prof. dr. Irinel Popescu: Prostatectomia realizată prin chirurgie robotică ar trebui finanţată de CNAS Prostatectomia realizată prin intermediul chirurgiei robotice ar trebui să fie finanţată printr-un program de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deoarece prin acest tip de intervenţie rezultatele sunt cele mai bune, a declarat, joi, prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
APMGR contestă datele referitoare la consumul de medicamente comunicate de CNAS; Casa face precizări Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) iau în considerare acţiuni administrative şi în justiţie împotriva CNAS pentru folosirea de date eronate referitoare la consumul de medicamente, ceea ce duce la creşterea artificială a taxei clawback, cu impact...