Cele mai citite
 


Stresul la locul de muncă, recunoscut, dar puţin combătut în Europa
vineri, 4 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Stresul la locul de muncă este conştientizat de majoritatea managerilor europeni, însă mai puţin de o treime dintre întreprinderi acţionează împotriva acestui factor de risc, potrivit Agenţiei europene pentru securitate şi sănătate la locul de muncă (EU-OSHA), informează AFP.
Stresul la locul de muncă, violenţa sau hărţuirea, care se termină uneori prin sinucideri intens mediatizate, fac parte dintre riscurile 'psiho-sociale'. Acestea au fost analizate în prima anchetă realizată de Uniunea Europeană asupra 'riscurilor noi şi emergente', în primăvara şi vara lui 2009, în 31 de state (cele 27 state comunitare, plus Croaţia, Turcia, Norvegia şi Elveţia).

Potrivit anchetei, 79% dintre manageri se declară preocupaţi de problema stresului la locul de muncă, însă numai 26% dintre firmele lor au introdus proceduri pentru a lupta împotriva acestui risc.

Planurile de acţiune şi măsurile de prevenire sunt mai frecvent aplicate în Irlanda, Marea Britanie, Olanda şi în ţările nordice (Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia), şi mai puţin în ţările din sudul Europei, în noile state membre şi în cele candidate la UE.

În general, conştientizarea riscurilor psiho-sociale este în creştere, însă 42% dintre manageri consideră că ele sunt mai dificil de abordat, în comparaţie cu alte probleme de sănătate şi de securitate a muncii.

În jur de 30% dintre întreprinderi au introdus proceduri împotriva hărţuirilor şi persecuţiilor, şi aproape tot atâtea împotriva violenţei şi stresului. Aceste proceduri sunt mai frecvente în Marea Britanie, Irlanda, Suedia şi Finlanda.

Ancheta a fost realizată pe 28.649 de manageri şi 7.226 de reprezentanţi ai salariaţilor, în întreprinderi publice şi private cu cel puţin 10 angajaţi, din toate sectoarele.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stresul la locul de muncă, resimţit de peste 50% dintre salariaţii europeni Stresul la locul de muncă este perceput drept un fenomen curent de peste 50% dintre salariaţi, în 31 de ţări europene. Printre cauzele invocate cel mai frecvent se numără reorganizarea sau nesiguranţa locului de muncă, supranormarea muncii, hărţuirea, subliniază Agenţia Europeană pentru Securitate şi...
Crizele cardiace apar şi ca efect al stresului de la locul de muncă Stresul profesional apare ca un factor de risc al infarctului miocardic, dar se situează, din acest punct de vedere, în urma fumatului şi a obezităţii, relatează passionsante.be.
Stresul la locul de muncă sporeşte considerabil riscul de îmbolnăvire de diabet (studiu) Persoanele stresate la locul de muncă au un risc crescut de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2 (DT2), arată studiul unei echipe de cercetători germani de la Helmholrz Zentrum din Munchen, menţionat luni de passionsante.be.
Gestionarea riscurilor psihosociale este neglijată de firmele românesti (sondaj) România se situează peste media europeană în privinţa controalelor de sănătate şi securitate a muncii, dar gestionarea riscurilor psihosociale asociate muncii este aproape neglijată în practică, se arată în concluziile sondajului ESENER al Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă referitor...
Stresul la locul de muncă creşte riscul de boli de inimă Un loc de muncă extrem de solicitant, cu un control redus asupra sa, ar putea fi o combinaţie mortală, au afirmat cercetătorii britanici, relatează vineri BBC.
Stresul la locul de muncă, pe primul loc ca afectare psihologică Pe primul loc ca afectare din punctul de vedere psihologic se află stresul la locul de muncă, suprasolicitarea care se soldează în plan psihologic cu o serie întreagă de manifestări, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România...