Cele mai citite
 


Dieta sănătoasă poate preveni îmbolnăvirile, susţin specialiştii
luni, 4 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Probleme cu greutatea, Tensiunea arteriala, Colesterolul, Ce mancam?, Afectiunile inimii, Diete, Mancam sanatos
 

Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză o morbidităţii şi mortalităţii în lume, fiind în strânsă legătură cu nivelul colesterolului seric, iar România ocupă unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea şi morbiditatea prin aceste boli, a subliniat prof.dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiologie, şef Secţia a II-a la Institutul ''C.C. Iliescu'' Bucureşti.

El a evidenţiat, cu prilejul lansării la Universitatea de Medicină şi Farmacie a unui produs de pâine care scade colesterolul, că decesele în Europa sunt de 50% la femeile sub 75 de ani prin boli vasculare, iar la bărbaţi procentul este de 45-47%.


Specialistul a arătat că hipertensiunea arterială, colesterolul crescut şi obezitatea sunt factorii responsabili de bolile cardiovasculare.
''Dacă se asociază unul sau doi factori de risc mortalitatea şi morbiditatea cresc'', a explicat prof .dr. Eduard Apetrei.


România ocupă primul locul fruntaş în ceea ce priveşte rata de deces. Medicul a explicat că un studiu efectuat la Urziceni privind tensiunea arterială a evidenţiat că 57% dintre persoanele incluse în studiu aveau hipertensiune, şase dintre acestea având vârsta sub 25 de ani.
Un factor de risc evidenţiat este fumatul, iar un procent de 31% avea colesterolul crescut.
'Trebuie pus accentul pe prevenţie, pe scăderea hipertensiunii arteriale, a colesterolului, printr-o alimentaţie sănătoasă şi renunţare la fumat. Primul pas în scăderea colesterolului îl constituie schimbarea modului de viaţă şi adaptarea unei diete corespunzătoare. Dacă o dietă convenţională nu dă rezultate în scăderea nivelului colesterolului se poate trece la următorul pas la folosirea alimentelor cu esteri de stanoli din plante. Pornind de la acest lucru, lansarea pâinii din tărâţe care scade colesterolul produs de compania Dobrogea este bine venită', a subliniat medicul.
La rândul său, prof.dr. Constantin Ionescu-Târgovişte a atras atenţia asupra patologiei metabolice, respectiv obezitate, diabet, dislipidemie, afecţiunile cardiovasculare care sunt din ce în ce mai frecvente.
Reputatul nutriţionist a arătat că specialiştii din întreaga lume au atras atenţia că dacă nu se găseşte o rezolvare pentru aceste afecţiuni se va asista la extincţia speciei umane.
Un fenomen îngrijorător constatat în ultimii zece ani îl reprezintă creşterea în greutate a copiilor de vârstă şcolară.
''Ei nu au cu mult peste greutatea indicată, doar trei kilograme în plus, dar aceste kilograme la 30 de ani vor fi 30 de kilograme în plus', a explicat medicul.
În ultima vreme se vorbeşte tot mai mult de cardiodiabetologie, aceasta specialitate este menită să analizeze afecţiunile precum diabetul, obezitatea şi afecţiunile cardiace.
''Un rol important pentru reducerea afecţiunilor moderne îl constituie dieta sănătoasă şi stilul de viaţă. În ultima perioadă asistăm la o viaţă plină de confort, dar care are efecte grave asupra sănătăţii', a subliniat prof.dr. Ionescu-Târgovişte.


În ceea ce priveşte noul produs lansat de compania Dobrogea, pâinea de secară cu esteri de stanoli din plante, prof.dr Ionescu Târgovişte a reliefat că aceasta poate avea un efect foarte bun pentru sănătate, pentru că poate reduce nivelul colesterolului.


Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetare Alimentară, a spus că, din păcate, ''oamenii se reped să cumpere pâine albă, dar care este rafinată şi nu este indicată pentru sănătate''.


''Apariţia acestui nou produs, pâine de secară, cu efect dovedit în scăderea colesterolului de studii clinice este binevenit pentru că dispune de stenoli naturali care duc la scăderea colesterolului putând înlocui tratamentele medicamentoase cu statine pentru situaţiile mai puţin grave, iar în situaţiile în care nu se poate renunţa la tratamentul medicamentos asocierea dintre stanoli naturali şi statine este benefică. În plus are un rol important în desfăşurarea metabolismului, ceea ce este foarte bine pentru sănătate. Un aport zilnic de aproximativ două grame stanoli din plante reduce colesterolul seric cu până la 15%'', susţine specialistul.


Pâinea este indicată şi pentru diabetici, având un efect bun în cazul diabetului de tip I şi II.


Preşedintele Dobrogea Grup, dr.ing.Fotini Teodorescu, a declarat că a lansat de-a lungul timpului produse noi pentru piaţa românească, noi branduri şi concepte.


''Am căutat mereu produse funcţionale cu rol de îmbunătăţire a stării de sănătate a organismului, astfel noul produs este prima pâine cu rol dovedit în reducerea colesterolului, urmând ca în viitor să dezvoltăm şi alte produse care se adresează persoanelor care adoptă modul de viaţă sănătos', a spus acesta.


Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'', Florian Popa, a precizat că sănătatea este un ''bun'', pentru păstrarea căruia trebuie adoptat un stil de viaţă sănătos, prevenţia jucând un rol important.
Rectorul UMF a elogiat şcoala românească de medicină, afirmând că celor care lucrează în acest domeniu trebuie să li se creeze condiţiile pentru a nu mai pleca din ţară.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stilul de viaţă sănătos reduce riscul de îmbolnăvire cardiovasculară Obezitatea şi diabetul sunt consecinţele unui stil de viaţă nesănătos, de aceea se impune o alimentaţie echilibrată cu multe fructe şi legume şi mişcare, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cardiovasculară, a declarat, vineri, prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, cu prilejul...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Studiu: Aproape jumătate dintre români suferă de hipertensiune;Medic: HTA - principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare 49,5% dintre românii cu vârste între 18 şi 80 de ani suferă de hipertensiune, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecţii incluşi în studiul SEPHAR III, derulat de Societatea Română de Hipertensiune.
Hipertensiunea arterială un pericol Hipertensiunea arterială de obicei nu are simptome. În realitate mulţi oameni au această boală de ani de zile fără să ştie acest lucru, a declarat pentru AGERPRES, prof.dr. Eduard Apetrei, de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu".
Dieta, activităţile fizice şi alăptarea copilului ajută mămicile să slăbească Multe femei continuă după ce nasc să păstreze câteva kilograme în plus, acumulate în perioada în care au fost însărcinate. Pierderea surplusului de kilograme de după sarcină este legată de trei puncte importante a căror relevanţă începe chiar dinainte de a da naştere: kilogramele câştigate în timpul...