Cele mai citite
 


Cseke Attila: Descentralizarea spitalelor nu se face politic
vineri, 4 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, joi, că managementul spitalelor transferate autorităţilor locale va reveni proprietarilor de imobil şi că nu vor exista excepţii de la această regulă, indiferent de culoarea politică a primarului sau preşedintelui de Consiliu Judeţean.
'Descentralizarea nu se face politic. Nu veţi găsi nicio excepţie de la regula pe care am aplicat-o, şi anume aceea că managementul acestor spitale să treacă la autorităţile locale, care deţin în proprietate imobilul respectiv. Nu am descentralizat pe culoarea politică - roşie, portocalie, galbenă sau verde - a primarului sau preşedintelui CJ, ci pe acest principiu foarte important, acela de a elimina acest sistem bicefal care există astăzi, în care avem un proprietar -autoritatea locală - şi avem un proprietar pe managementul spitalului, care este Ministerul Sănătăţii', a precizat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că va exista obligaţia comunicării execuţiei bugetare, lunar, de către spitale, pentru ca autoritatea locală să aibă o pârghie asupra a ceea ce se întâmplă din punct de vedere financiar la nivelul spitalului respectiv.
'După introducerea sistemului de asigurări de sănătate şi reforma în asistenţa medicală primară, consider că este cel mai important pas de reformă radicală în sistemul sanitar. Descentralizarea spitalelor nu e un scop în sine, ci e un mijloc prin care putem eficientiza funcţionarea acestor spitale', a afirmat ministrul Sănătăţii.
Cseke Attila a precizat că prin OUG se stabileşte existenţa unui număr de maximum patru directori la nivelul unui spital, în cazul unităţilor mici existând cel mult trei funcţii de conducere. El a atras atenţia asupra faptului că va exista posibilitatea ca firme specializate să preia, în baza unui contract, managementul spitalelor.
Totodată, ministrul a reamintit că autorităţilor locale le vor fi predate spitale cu structuri organizatorice mai eficiente, dar şi 'curate din punct de vedere financiar', fără datorii.
'Această reducere a numărului de paturi are loc în această perioadă, înainte de trecerea efectivă a acestor spitale către autorităţile locale. Arieratele spitalelor, adică datoriile peste termenul de scadenţă înregistrate la sfârşitul lunii martie, vor fi acoperite prin fonduri de la bugetul de stat către Fondul unic de asigurări sociale de sănătate către Casa Naţională, pentru a putea să le plătească spitalelor', a explicat Cseke Attila.
Ministrul a mai spus că modalitatea de finanţare a spitalelor nu se va schimba, dar că va putea să existe şi o cofinanţare de 3-5% de la nivel local, în cazul dotării cu echipamente.
El a adăugat că în prezent se face o analiză pentru reorganizarea direcţiilor de sănătate publică, vizând înjumătăţirea numărului directorilor adjuncţi. O analiză este în curs şi în privinţa structurii direcţiilor de sănătate publică, dar şi a instituţiilor subordonate Ministerului Sănătăţii, în vederea eficientizării acestora.
La rândul său, preşedintele UDMR, Marko Bela, a apreciat că trecerea a 373 de spitale în administrarea Consiliilor Judeţene şi Locale reprezintă o măsură temeinică şi profundă în vederea descentralizării
'Sper foarte mult că, la fel, şi în Educaţie, şi în învăţământ, prin adoptarea legii învăţământului, în Senat, să creăm cadrul juridic al aceluiaşi proces de descentralizare, transferul instituţiilor educaţionale şi al deciziilor către comunităţile locale, după care ar urma un proces de descentralizare şi în alte domenii', a mai spus preşedintele UDMR.
Executivul a aprobat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă privind descentralizarea spitalelor, prin care 373 de unităţi sanitare vor trece în subordinea administraţiilor locale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Măsuri şi principii care vor fi promovate de MS pentru aplicarea politicilor de sănătate publică Ministerul Sănătăţii (MS) a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a furnizărilor din privat, dar şi informaţii referitoare la noi măsuri şi principii pe care le va promova pentru aplicarea politicilor de sănătate publică...
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.