Cele mai citite
 


Directiva privind asistenţa medicală transfrontalieră, în dezbatere
vineri, 20 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 20 mar /Agerpres/ - Comisarul european pentru sănătate, Androulla Vassiliou, a precizat, vineri, în cadrul conferinţei organizate cu prilejul lansării, în limba română, a portalului UE dedicat sănătăţii publice, că directiva privind asistenţa medicală transfrontalieră este încă în dezbatere, aceasta urmând probabil a fi finalizată abia în 2010.

Comisarul european a explicat că directiva nu dă drepturi în plus pacienţilor, fiecare stat membru stabilind drepturile acestora şi ce tratamente ar putea să facă.

Androulla Vassiliou a accentuat asupra faptului că niciun pacient nu poate cere alte drepturi şi a arătat că, de pildă, în cazul unei proteze pentru şold, dacă un pacient doreşte să-şi facă tratamentul în străinătate,acest lucru va fi posibil, dar i se vor deconta costurile aferente unui astfel de procedeu în România.
Comisarul european a mai menţionat că directiva a fost adoptată de Colegiul comisarilor, va fi transmisă Parlamentului European, iar o decizie finală va fi luată la sfârşitul lunii martie. Această directivă probabil va fi adoptată la sfârşitul lui 2010.
Androulla Vassiliou a făcut referire şi al reglementările în vigoare, conform cărora, dacă un pacient ar avea nevoie de un tratament urgent şi nu se poate face mai repede în ţara sa, el poate să ceară efectuarea acestuia în străinătate, plata făcându-se în totalitate de către statul de unde provine. Reglementarea rămâne valabilă şi în continuare, chiar dacă directiva ar fi adoptată.
Pe de altă parte, comisarul european a spus că, dacă acestă directivă nu se va adopta, lucrurile se vor complica, întrucât Curtea Europeană de Justiţie a precizat că un pacient are dreptul să se deplaseze în orice ţară membră UE, iar dacă acest drept va fi încălcat, vor fi foarte multe procese.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a spus la rândul său că documentul cuprinde drepturile de asistenţă medicală pentru pacienţii unui stat care lucrează în alt stat.

Comisarul european a accentuat asupra a două lucruri importante, şi anume suportul populaţiei în ceea ce priveşte asigurarea unui sistem de sănătate optim şi dialogul cu societatea civilă. În context, acesta a evidenţiat rolul important al implicării tineretului, cu care trebuie să existe un dialog constant pe teme de sănătate. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.