Cele mai citite
 


Celulele stem sunt privite cu scepticism
luni, 23 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Corp sanatos
 

Transplantul cu celule stem este privit cu scepticism de unii medici timişoreni, astfel că aura de panaceu universal al acestor miraculoase celule pare să pălească în faţa evidenţelor.

Prof. univ. Viorel Şerban, şeful Clinicii Medicină Internă III - Diabet a Spitalului Judeţean Timişoara, a declarat în exclusivitate pentru AGERPRES că celulele stem nu pot trata diabetul, iar acestea nu pot constitui o certitudine nici în viitorii ani.

”Celulele stem nu au un viitor nici în următorii zeci de ani, niciunde în lume. Există câteva centre în lume, unde s-au făcut câteva transplanturi, dar nu durează. Rezultatele sunt puţine, iar riscurile sunt foarte mari”, a declarat diabetologul timişorean.
El a explicat că procesul ”tehnologic” în sine este extrem de complicat pentru organism, şi anume, să transforme celula nediferenţiată într-una specializată, proprie unui anumit sistem: osos, cardiac, pancreatic, nervos.
În opinia specialistului, eventualitatea ca celulele stem să poată da rezultate sigure ar putea fi estimată peste circa o jumătate de veac.
Cardiologul prof. univ. Iosif Ştefan Drăgulescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara, şi-a exprimat, la rândul său, scepticismul cu privire la capacitatea celulelor stem de a deveni salvatoarele nemuririi.
”Este foarte dificil să transformi aceste celule nediferenţiate în celule specializate şi să poţi apela la ele cu certitudinea că vei rezolva traumele produse de un infarct de miocard, spre exemplu”, a spus profesorul Drăgulescu.
Unii bolnavi din Timişoara, depistaţi cu diabet zaharat, de teama de a nu deveni insulino-dependenţi, au apelat la remedii naturiste care ar stimula producerea de celule stem la adult şi care le-ar reface pancreasul endocrin, responsabil de secreţia de insulină în organism.
Felicia Vlădeanu, diagnosticată cu un diabet incipient, a relatat pentru AGERPRES că a urmat o astfel de cură naturistă şi timp ce şase luni şi-a luat cu conştinciozitate pastilele pentru care plătea lunar câte 450 de lei.
”Am văzut o reclamă la televizor şi am apelat la acea firmă”, a spus femeia, care, deşi încearcă să se şi autosugestioneze că s-ar fi vindecat de diabet, recunoaşte că, dacă nu respectă cu stricteţe regimul alimentar sau dacă este stresată, glicemia îi saltă peste limita admisă şi, atunci, apelează la tratamentul alopat prescris de medicul de familie.
În urmă cu doi ani, la Spitalul Judeţean Timişoara a avut loc un transplant de celule stem, care nu a fost autorizat, din cauza lipsei acreditării de la Agenţia Naţională de Transplant. În lipsa transplantului, beneficiarul, care suferise o intervenţie chirurgicală la membrul inferior, risca să-şi piardă piciorul.
Celulele stem au proprietatea de a se putea diferenţia în orice tip de celulă a organismului, putând fi folosite, teoretic, pentru vindecarea oricărei boli somatice. Practica, însă, nu pare să susţină la fel de optimist teoria, deoarece apare dificultatea de a determina celulele stem să se diferenţieze, adică, să se transforme într-un anumit tip de celulă.
În cazul diabetului zaharat de tip 1, care este o boală cauzată de producţia scăzută de insulină de către celulele pancreatice, celulele stem ar trebui diferenţiate în celule pancreatice de tip beta.
Potrivit unor studii recente, cercetătorii au reuşit să descopere metoda ce face ca celulele stem să secrete proteina care stimulează diferenţierea celulelor stem în celule pancreatice beta în proporţie de 20%.
De asemenea, s-a reuşit separarea celulelor beta de restul celulelor şi se speră că acestea vor secreta insulină după injectarea lor în organism.
Pe de altă parte, la Moscova a fost prezentat, recent, primul caz de tumoră apărută în urma transplantului de celule stem. Potrivit oamenilor de ştiinţă ruşi, formaţiunile tumorale s-au dezvoltat, afectând creierul şi măduva băiatului, la 4 ani după ce acesta a început să facă tratament cu celule stem pentru o boala neurodegenerativă rară (ataxie teleangiectazică). După analiza tumorii, s-a concluzionat că materialul genetic este diferit de cel al celorlalte ţesuturi proprii pacientului.

De asemenea, rozătoarele injectate cu celule stem au dezvoltat tumori. AGERPRES/(Otilia Halunga)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centru de transplant de celule stem, inaugurat la Spitalul Universitar Un nou centru de transplant de celule stem, cel de-al cincilea din România, a fost inaugurat luni la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).
Curs internaţional de transplant de celule stem, la Târgu Mureş Târgu Mureş, 24 mai /Agerpres/ - Cei mai buni 20 de profesori şi specialişti din Europa din domeniul transplantului cu celule stem oferă, începând luni, la Târgu Mureş, timp de trei zile, un curs intensif de hematologie, la care şi-a anunţat prezenţa 100 de cursanţi din întreaga lume.
Întâlnire între medicii români şi greci pe tema fertilizării in vitro Atena, 18 mai - Trimisul special al Agerpres, Alexandru Tudor, transmite: Clinica Genesis din Atena a găzduit, vineri, o întâlnire ştiinţifică între medicii români şi greci, pe tema fertilizării in vitro, sub genericul 'Un nou-născut poate salva viaţa unei rude care este afectată de o boală ereditară'...
Peste 100 de medici şi studenţi, la cursul internaţional de transplant de celule stem de la Târgu Mureş Peste 100 de medici şi studenţi din întreaga lume participă la cea de-a 14-a ediţie a cursului intensiv de transplant de celule stem de la Târgu Mureş, a anunţat, miercuri, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant de Măduvă din Târgu Mureş, dr. Istvan Benedek.
Transplantul de celule stem dă o nouă speranţă bolnavilor de sida Pentru prima oară în lume, un om s-ar fi vindecat de sida, la trei ani după ce a beneficiat de un transplant de celule stem, anunţă o echipă de cercetători germani, citaţi de site-ul maxisciences.com.
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - funcţional Patru vieţi au fost salvate până în prezent în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.