Cele mai citite
 


Tratamentul osteoporozei
luni, 7 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale, Osteoporoza, Diete
 

Are drept obiective refacerea masei osoase deficitare, îmbunătăţirea arhitecturii osului, prevenirea fracturilor prin creşterea rezistenţei osului şi evitarea traumatismelor (a căderilor) şi tratamentul lor ortopedic; ameliorarea durerii.

 

 

 

Igienodietetic:   
 • Evitarea sedentarismului, a fumatului, a consumului de alcool şi cafea ;
 • Exerciţii fizice şi de întărire a musculaturii scheletice;
 • Prevenirea căderilor: optimizarea medicaţiei, controlul afecţiunilor neurologice, utilizarea de încălţăminte comodă, instalarea de lumini de veghe în dormitoare, băi, pe scări şi coridoare, utilizarea la vârstnici de “protectoare” de şold etc.
 
Necesarul de calciu recomandat zilnic
 
Intervalul de vârstă
Necesarul de calciu (mg/zi)
Naştere – 6 luni
210
6 luni – 1 an
270
1 –3 ani
500
4 –8 ani
800
9 –18 ani
1300
19 – 50 ani
1000
> 50 ani
1200
Sarcină sau alăptare
 
<18 ani
1300
19 – 50 ani
1000
 
 
Dietă cu aport adecvat de calciu (suplimentare calciu până la 1.5 g./ zi sub formă de carbonat, citrat, clorură de calciu) şi vitamină D: 400-800 UI/zi.
 
 
 
Medicamentos
 
Inhibitori ai rezorbţiei osoase:
 • estrogeni;
 • SERM-modulatori selectivi ai receptorilor de estrogeni (raloxifen);
 • calcitonina;
 • bifosfonaţi (alendronat, risedronat, ibandronat, zoledronat);
 • derivaţi activi de vitamina D (calcitriol, alfa-calcidol )
Stimulatori ai formării osoase:
 • parathormon;
 • hormoni anabolizanţi;
 • factori de creştere (GH, IGF-1);
 • fluoruri.
Acţiune duală (inhibitori ai rezorbţiei osoase şi stimulatori ai formării osoase):
 • ranelat de stronţiu .
 
Indicarea tratamentului
 
1.           Pacienţii cu osteoporoză şi osteoporoză severă (cu fracturi de fragilitate şi scor T<-2,5 DS.)
2.           Pacienţii cu osteopenie (scor T<-1,5 DS) dar cu factori de risc pentru fracturi osteoporotice sau cu fracturi de fragilitate;
3.           Pacienţii la care măsurile nonfarmacologice de prevenţie sunt ineficace (DMO continuă să scadă sau apar fracturi de fragilitate)
 
      Terapia medicamentoasă
 
Estrogenii reprezintă un tratament etiopatogenic, dar efectele secundare care apar la tratamentul prelungit administrat femeilor vârstnice de peste 65 ani limitează utilizarea lor. 
 
Bifosfonaţii reprezintă o clasă de medicamente, analogi de pirofosfaţi cu acţiune antiosteoclastică. Reduc pierderea de masă osoasă şi cresc DMO cu 5-10%, reduc incidenţa fracturilor vertebrale şi non-vertebrale (şold, antebraţ) cu 40-50%.
Alendronatul şi Risedronatul au eficacitate asemănătoare. Sunt indicaţi pentru prevenţia şi tratamentul osteoporozei de postmenopauză, a osteoporozei glucocorticoide precum şi a osteoporozei la bărbat. Scad semnificativ incidenţa fracturilor vertebrale şi de şold, dar cu eficacitate dovedită mai bună pe reducerea riscului de fractură de şold, pentru alendronat faţă de risedronat. Au fost evaluaţi pe o perioadă de până la 10 ani de terapie (alendronat).
Se administrează dimineata, pe nemâncate, cu o cantitate de minimum 200-300 ml apă, evitându-se apoi pentru 30’ consumul de alimente şi clinostatismul..
Alţi bifosfonaţi:
-    Ibandronatul, utilizat pentru terapia osteoporozei de postmenopauză, cu eficacitate dovedită în reducerea riscului de fracturi vertebrale, cu administrare odată pe lună.
-          Pamidronatul, util şi în hipercalcemiile acute, metastazele osoase, cu administrare i.v. : 90mg, urmată de administrarea de 30mg la 3 luni,
-          Zoledronatul cu administrare i.v. la 3 luni, acum în studiu cu administrare odată pe an i.v. cu rezultate preliminare încurajatoare.
 
Calcitonina indicată în tratamentul osteoporozei de postmenopauză (minim 5 ani postmenopauză) cu eficacitate inferioară estrogenilor sau bifosfonaţilor, îndeosebi datorită tahifilaxiei. Se remarcă efectul analgezic util in managementul durerii din osteoporoză, în special la fracturi recente. Calcitonina reduce riscul de apariţie al fracturilor vertebrale cu aproximativ 30%, în studii derulate pe o perioadă de 5 ani.
 
Parathormonul este recent aprobat pentru tratamentul osteoporozei severe. In administrarea intermitentă PTH acţionează ca un agent anabolic pe os, stimulând formarea osoasă. Studiile clinice arată creşteri impresionante ale DMO cu 10-14%, în funcţie de doză, cu o reducere de aproximativ 65% a incidenţei fracturilor vertebrale.
 
Vitamina D simplă (400-800 UI/zi) este indicatã pentru asocierea frecventă a osteomalaciei, mai ales în osteoporoza senilă şi profilaxia osteoporozei de menopauză. Trebuie monitorizat nivelul seric şi urinar al calciului şi se va administra cu prudenţă la pacienţii cu nefrolitiază.
 
Eficacitatea şi siguranţa strategiilor de prevenţie şi tratament în osteoporoză necesită evaluare periodică, monitorizare, revizuire şi regândire permanentă. Anual se recomandă reevaluare prin:
-          Anamneză;
-          Examinare medicală completă, inclusiv examen radiologic, mamografie, examen Papanicolau şi investigare pelvică atunci când este cazul;
-          Măsurarea periodică a DMO (anual);
-          Evaluarea aderenţei pacientului la programul recomandat (dietă, necesar de calciu si vitamină D, exerciţiu fizic, terapie medicamentoasă);
-     Reasigurarea complianţei pacientului la terapie.
 
 
 
1.      Exerciţii: Atenţie: este important să evitaţi exerciţiile care pot răni oasele deja slăbite. La pacienţii peste 40 de ani şi la cei cu afecţiuni ale inimii, obezitate, diabet şi hipertensiune, exerciţiile ar trebui să fie prescrise şi monitorizate de medic.
2.      Consumaţi o dietă echilibrată cu cel puţin 1500 mg de calciu pe zi.
3.      Renunţaţi la fumat. Fumatul agravează osteoporoza. Fumarea unui pachet de ţigări pe zi poate duce la pierderea de la 5 până la 10% din masa osoasă. Fumatul scade nivelul de estrogen şi poate duce la pierdere osoasă la femei înainte de menopauză. Fumatul poate duce şi la menopauza timpurie. La femeile în postmenopauză fumatul este asociat cu un risc crescut de osteoporoză.
4.      Adăugaţi soia în alimentaţie: estrogenul natural desoperit în soia ajută la păstrarea densităţii osoase şi poate reduce riscul de fracturi, în mod particular în primii 10 ani după menopauză.
5.      Luaţi în calcul o terapie hormonală. Terapia hormonală poate reduce riscul de osteoporoză la femei în timpul şi după menopauză. Dar, datorită riscului efectelor secundare, discutaţi opţiunile cu un doctor şi decideţi ce e mai bine. Terapia de substituţie cu testosteron este valabilă doar la bărbaţi cu osteoporoză cauzată de scăderea nivelului de testosteron. Administrarea lui în momentul în care nivelul testosteronului este normal nu va duce la creşterea masei osoase.
6.      Evitaţi excesul de alcool; consumarea a mai mult de două băuturi alcoolice pe zi poate scădea formarea osoasă şi poate reduce capacitatea organismului de a absorbi calciu. Nu există nici o legătura clară între consumul moderat de alcool şi osteoporoza.
7.      Limitaţi consumul de cafea; consumul moderat de cafea (aprox. 2-3 cesti pe zi ) nu vă va afecta atata timp cât exista un aport de calciu zilnic adecvat.
 
 
Atenţie:
A. Dacă eşti femeie ar trebui să faci un test al densităţii osoase una din situaţiile următoare ţi se potrivesc:
 • folosesti medicamente care cauzează osteoporoza cum ar fi prednisonul
 • ai diabet tip 1, boli de ficat, boli de rinichi sau dacă ai în familie cazuri de osteoporoză
 • ai o menopauză timpurie
 • esti postmenopauză, mai în varsta de 50 de ani şi prezinţi cel puţin un factor risc de osteoporoză
 • esti postmenopauză, mai în varsta de 65 de ani şi nu ai facut nici un test de densitate osoasa
B. Trei factori sunt esenţiali în păstrarea sănătăţii osului de-a lungul vieţii:
 • exercitii regulate
 • aport adecvat de calciu
 • aport adecvat de vitamina D care e esentiala în absorbţia calciului

Dr. Alice Burcea

Medic Specialist Endocrinoligie

MEDCENTER Bucureşti

021/331.05.99; 031/405.64.88

www.medcenter.ro

 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Osteoporoza Osteoporoza este o boală metabolică osoasă caracterizată prin scăderea masei osoase cu păstrarea raportului dintre faza minerală şi cea organică, deteriorarea microarhitectonicii ţesutului osos şi scăderea consecutivă a rezistenţei osului, cu creşterea riscului pentru fracturi.
Prevenirea osteoporozei Prevenirea permite reducerea cu 50% a riscurilor de fracturi asociate cu osteoporoza. Obiectivul principal consta in prevenirea fracturilor, dar si a durerilor de spate, cauzate de tasarea vertebrelor.
Vitamina D – vitamina soarelui Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găseşte în foarte puţine alimente şi poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Vitamina D intervine în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului.
Dr. Cristina Spiroiu: Aproximativ 20% dintre femeile peste 50 ani au osteoporoză; este o boală 'tăcută' Osteoporoza, care este cea mai frecventă boală a metabolismului osos, afectează mai frecvent femeile decât bărbaţii, iar, la un moment dat în viaţă, una din două femei şi unul din opt bărbaţi vor avea o fractură osteoporotică, a declarat pentru AGERPRES Cristina Spiroiu, medic la Spitalul Universitar...
Testări gratuite și conferințe pe teme medicale la Ziua Mondială a Osteoporozei 2012 Ziua Mondială a Osteoporozei a fost sărbătorită pentru prima dată la București în weekendul 19-21 octombrie 2012. Evenimentul a fost organizat de compania de comunicare medico-socială Houston NPA pentru ASPOR (Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei în România), în parteneriat cu Societatea...
Carenţa şi excesul de vitamine Lipsa vitaminelor din alimentatie provoaca tulburari grave ale organismului, numite boli de carenta. Lipsa totala a unei vitamine se numeste avitaminoza si poate duce chiar la deces. De cele mai multe ori, apare o lipsa partiala a vitaminelor, cunoscuta sub numele de hipovitaminoza, iar tulburarile metabolice...