Cele mai citite
 


Luxemburg, a treia ţară europeană care legalizează eutanasia
miercuri, 18 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Luxemburg, 18 mar /Agerpres/ - Luxemburg a devenit al treilea stat al Uniunii Europene care a legalizat eutanasia, după Olanda şi Belgia, informează AFP.

Conform legii publicate marţi în jurnalul oficial luxemburghez, "nu poate fi sancţionat penal şi nu poate da loc unei acţiuni civile faptul că un medic răspunde unei cereri de eutanasiere sau de asistare la suicid".

Adoptat de deputaţi la 18 decembrie 2008, textul a suscitat opoziţia şefului statului, Marele Duce Henri, un catolic convins.
Pentru a ocoli reticenţele acestuia şi a evita o criză instituţională majoră, parlamentul a modificat Constituţia, reducând puterile suveranului, care nu mai sancţionează legile, ci doar le promulgă.
În Uniunea Europeană, numai Olanda şi Belgia au legalizat eutanasia în 2002, în anumite condiţii. Ţări precum Franţa şi Italia o interzic, dar autorizează o formă de moarte asistată. În schimb, orice formă de eutanasie sau de moarte asistată este interzisă în state ca România, Grecia, Irlanda sau Polonia.
În Elveţia, un medic poate furniza unui bolnav în fază terminală care vrea să moară o doză letală dintr-un medicament pe care bolnavul şi-l va administra el însuşi.AGERPRES/(Irina Cristea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Franţa redeschide dezbaterea sensibilă privind eutanasia Franţa redeschide dezbaterea sensibilă privind eutanasia, parlamentul urmând să dezbată începând din ianuarie un nou proiect de lege care ar permite 'o sedare profundă şi continuă' până în momentul decesului a pacienţilor în fază terminală care solicită acest lucru, fără a se ajunge însă la sinucidere...
Cum diferă în Europa atitudinea faţă de eutanasie Londra, 8 aprilie /Agerpres/ - Două ţări europene, Marea Britanie şi Belgia, au fost nevoite în ultima perioadă să reflecteze la aceeaşi chestiune etică: ce se întâmplă atunci când doctorii decid că un pacient nu are nicio şansă de a mai duce o viaţă suportabilă?
Franţa: Parlamentul autorizează sedarea profundă a bolnavilor în stadii terminale Parlamentul francez a autorizat marţi seara sedarea profundă a bolnavilor în fază terminală, primul pas către luarea în considerare a dorinţelor pacienţilor aflaţi la finalul vieţii, evitând în acelaşi timp redeschiderea dezbaterii privind eutanasia, relatează joi AFP.
Scandalul prezenţei cărnii de cal în Europa, în produse etichetate ca având în compoziţie doar carne de vită (cronologie) 15 ianuarie 2013: Autoritatea naţională din domeniul alimentar din Irlanda anunţă, în urma analizelor ADN efectuate, prezenţa cărnii de cal în anumite produse comercializate în supermarketurile din Irlanda şi Marea Britanie, a căror etichetă indica doar carne de vită. Magazinele în care s-au descoperit...
Olanda: echipe de medici vor eutanasia la domiciliu persoane refuzate de doctorii lor Şase medici, însoţiţi de asistente medicale, vor merge de joi acasă la bolnavii incurabili ca să facă eutanasierea cerută de aceştia şi refuzată de doctorii lor, a anunţat miercuri asociaţia căreia îi aparţin medicii, citată de AFP.