Cele mai citite
 


Radioterapia asociată cu un tratament hormonal reduce mortalitatea în cazul bolnavilor de cancer de prostată (studiu)
marţi, 8 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Radioterapia asociată cu un tratament hormonal reduce cu 43% riscul de mortalitate la bărbaţii afectaţi de cancer localizat, avansat, de prostată, arată un studiu clinic ale cărui rezultate au fost anunţate duminică, relatează AFP.
'Acest studiu clinic va schimba în oarecare măsură părerea că hormonoterapia este suficientă pentru tratarea cancerelor localizate şi avansate ale prostatei', spune dr Padraig Warde, director adjunct al programului de medicină radiologică la Spitalul Universitar din Toronto (Canada), principalul autor al cercetării.

'Am observat că bărbaţii care fuseseră trataţi combinat trăiesc mai mult şi au probabilităţi reduse să moară din cauza cancerului de prostată', a adăugat el în prezentarea de la a 46-a Conferinţă anuală a American Society of Clinical Oncology, care a avut loc pe 5-6 iunie la Chicago.

Circa 20% din bărbaţii afectaţi de cancer la prostată sunt în aceeaşi situaţie ca participanţii la acest test clinic. 'Rezultatele arată că asocierea radioterapiei la tratamentul cancerului prostatei la aceşti pacienţi ar putea deveni o parte a terapiei standard', a adăugat medicul.

Unii doctori şi ghiduri medicale recomandă radiologia combinată cu o hormonoterapie ca opţiune pentru tratarea cancerelor localizate şi avansate ale prostatei. Însă nu s-a stabilit niciodată clar dacă numai tratamentul hormonal este suficient la acest tip de pacienţi şi dacă pot fi evitate efectele secundare ale radiaţiilor. Hormonoterapia reduce nivelul hormonilor masculini care alimentează cancerul. Este tratamentul clasic la bărbaţii al căror cancer persistă, în pofida tratamentelor localizate, cum ar fi radiologia, sau după o intervenţie chirurgicală.

În cadrul acestui studiu clinic au fost trataţi numai cu hormonoterapie 602 pacienţi luaţi la întâmplare, iar 603 au făcut, în plus, şi radioterapie. După şapte ani, 66% dintre bărbaţii din primul grup trăiau încă, faţă de 74% din al doilea grup. Dintre pacienţii trataţi numai cu hormonoterapie, 26% au decedat din cauza cancerului, în timp ce, dintre cei care au fost trataţi prin cele două metode, doar 10%.

Bărbaţii care au fost trataţi combinat au trăit în medie cu şase luni mai mult decât cei care au fost trataţi doar cu hormonoterapie, mai arată studiul, care n-a semnalat o creştere însemnată a efectelor nocive pe termen lung a tratamentelor în cadrul celor două grupuri.

Potrivit previziunilor cercetătorilor, circa 15% dintre pacienţii trataţi cu cele două terapii (radiologie şi hormonală) ar muri din cauza cancerului de prostată în următorii zece ani, în timp ce procentul ar fi de 23% în rândul celor trataţi numai cu hormonoterapie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasectomia nu creşte riscul de cancer de prostată (studiu) Vasectomia, o intervenţie chirurgicală la care apelează bărbaţii care nu doresc să aibă copii, nu creşte riscul de a face cancer de prostată, a anunţat, marţi, American Cancer Society, potrivit Mail Online.
Cancer de prostată: fumatul măreşte riscul de recidivă şi deces Bărbaţii bolnavi de cancer de prostată şi care fumează în momentul diagnosticării, întâmpină un risc mult mai mare de recidivă a tumorii după un tratament şi de deces, conform unui studiu publicat marţi în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), transmite AFP.
Homosexualii suferă mai multe disfuncţii sexuale din cauza unui medicament împotriva cancerului de prostată Bărbaţii homosexuali bolnavi de cancer de prostată pot suferi de mai multe disfuncţii sexuale ca reacţii secundare după luarea unor medicamente pe bază de bicalutamidă pentru această afecţiune, comparativ cu pacienţii heterosexuali, conform unui studiu realizat de cercetători români şi americani, informează...
Timiş: Septuagenar cu cancer la prostată, operat cu succes printr-o intervenţie chirurgicală robotică O echipă complexă de chirurgi şi urologi de la Spitalul Judeţean Timişoara a efectuat, luni, prima operaţie cu un robot ultraperformant efectuată în cazul unui pacient de peste 70 de ani, diagnosticat cu cancer de prostată.
Risc crescut de cancer de prostată pentru bărbaţii care consumă o băutură carbogazoasă pe zi (studiu) Bărbaţii care consumă echivalentul unei doze de băuturi răcoritoare carbogazoase pe zi se confruntă cu un risc crescut de îmbolnăvire de cancer de prostată, conform unui studiu medical suedez, transmite AFP.
Ioanel Sinescu recomandă screening pentru cancer de prostată în cazul bărbaţilor cu vârste de peste 50 de ani Screeningul pentru descoperirea cancerului de prostată ar trebui făcut de orice bărbat care are peste 50 de ani, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, Ioanel Sinescu.