Cele mai citite
 


Mureş: Specialiştii anatomopatologi insistă pentru vaccinarea fetiţelor împotriva infecţiei cu HPV
marţi, 8 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Specialiştii în anatomopatologie din ţară, prezenţi la cea de-a V-a Conferinţă Naţională de Patologie Ginecologică de la Târgu Mureş, au subliniat, luni, importanţa convingerii părinţilor să îşi vaccineze fetiţele împotriva infecţiei cu HPV (Human Papilom Virus), care generează cancerul de col uterin.
'Este a V-a conferinţă naţională de patologie ginecologică, organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, care se adresează anatomopatologilor, medicilor de familie, ginecologilor şi medicilor care se ocupă de planingul familial. Anul acesta este axată în plus pe patologia colului uterin pentru că există o campanie naţională de vaccinare contra infecţiei cu HPV - virusul papiloma uman implicat direct în dezvoltarea carcinomului de col. Cu această ocazie ne-am gândit să organizăm şi un work-shop şi concentrarea noastră este pentru a convinge fetiţele şi părinţii lor şi femeile tinere din România să se vaccineze. Este o oportunitate extraordinară pentru ele pentru că deocamdată programul naţional asigură vaccinarea gratuită', a declarat prof. dr. S imona Stolnicu, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Dr. Stolnicu a arătat că, potrivit statisticilor celor două firme care produc vaccinul şi care îl comercializează în România, se pare că două treimi din populaţia targhetată s-a vaccinat şi că din aceste motiv este important să afle că o treime care a rămas ar trebui să se vaccineze până la 1 iulie.
'Pentru că la 1 iulie pot să aplice ultima dată, este ultimul moment în care pot să înceapă vaccinarea. Trebuie să ştiţi că vaccinarea are trei doze şi vaccinarea durează timp de şase luni, deci practic la sfârşitul anului, în decembrie, expiră acest vaccin', a susţinut Simona Stolnicu.
Potrivit medicului, de la sfârşitul acestui an vaccinul va fi pe piaţă, însă contra cost şi a recomandat părinţilor ca inclusiv din acest considerent să accepte vaccinarea fetiţelor.
Aceasta a precizat că vaccinarea este extrem de uşoară, este extrem de uşor de suportat şi că s-a dovedit în toate ţările că este o metodă foarte eficientă de profilaxie primară.
'Trebuie să adăugăm şi profilaxia secundară adică toate femeile active sexual trebuie să fie conştiente că odată pe an trebuie să-şi facă determinarea Babeş - Papanicolau, o metodă extrem de uşor de suportat şi ieftină, uşor de efectuat din punct de vedere tehnic pentru a-şi determina leziuni precursoare unui carcinom de col uterin. La incidenţa cancerului de col uterin aici suntem codaşi în Europa pentru că nu am reuşit să implementăm un Program Naţional de Screening şi atunci este cea mai mare incidenţă în Europa cu privire la cancerul de col uterin în România şi cea mai mare mortalitate', a susţinut dr. Simona Stolnicu.
Aceasta consideră că de aceea este obligatoriu ca această vaccinare să dea roade, iar când femeile devin active sexual să efectueze testul Babeş-Papanicolau, întrucât 'este singura metodă dovedită în lume prin care se reduc incidenţa şi mortalitatea'.
Medicul a precizat că, la nivelul judeţului Mureş, părinţii sunt foarte reticenţi în privinţa vaccinului şi că există judeţe în ţară unde populaţia a reacţionat mai bine, spre exemplu în Harghita, Covasna sau Timiş.
'Gândiţi-vă că pentru fetiţele de 12 ani practic părinţii trebuie să-şi dea acordul ca ele să se vaccineze. Însă acest program care a început iniţial cu fetiţele de 12 ani s-a extins acum şi merge până la 45 de ani. Este practic decizia noastră de a ne vaccina sau nu. Vaccinul nu are efecte secundare - minore, în niciun caz de luat în considerare. Există poate una-două cazuri raportate în lume şi ele au fost minore', a mai spus medicul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Cristian Irimie: Cancerul de col poate fi prevenit Bucureşti, 20 mai /Agerpres/ - România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea în cazul carcinomului de col uterin.
Mureş: Mortalitatea generată de cancerul de col uterin, necunoscută în lipsa unui Registru Naţional de Cancer În România nu există deocamdată studii publicate despre incidenţa cancerului de col uterin şi nici nu se cunoaşte exact care este nivelul mortalităţii din aceste motiv, ca urmare a inexistenţei unui Registru Naţional de Cancer.
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Gheorghiu (INSP): Nu e suficient doar vaccin HPV, trebuie şi o campanie de informare bine condusă Medicul Viorica Gheorghiu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică a afirmat, vineri, că nu este suficient să există vaccin HPV, ci trebuie să fie o campanie de informare şi să se ceară acordul părinţilor pentru vaccinarea fetelor.
Prima Conferinţă Naţională de Patologie Pleurală, la Târgu Mureş Societatea Română de Pneumologie (SRP), în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, sub egida Colegiului Medicilor din România, organizează la Târgu Mureş, în perioada 24-26 martie, prima Conferinţă Naţională de Patologie Pleurală.
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...