Cele mai citite
 


Mureş: Mortalitatea generată de cancerul de col uterin, necunoscută în lipsa unui Registru Naţional de Cancer
marţi, 8 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În România nu există deocamdată studii publicate despre incidenţa cancerului de col uterin şi nici nu se cunoaşte exact care este nivelul mortalităţii din aceste motiv, ca urmare a inexistenţei unui Registru Naţional de Cancer.
'Nu există date în prezent cu privire la mortalitatea pe judeţe şi nici la incidenţa pe judeţe pentru că nu există un Registru Naţional de Cancer în România. În schimb există o incidenţă şi o mortalitate raportate în 2002 la nivel mondial cu privire la România, care spune că incidenţa este undeva de 30 la 100.000 de locuitori şi mortalitatea la 11 la suta de mii de locuitori', a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Simona Stolnicu de la Universitatea de Medicină Târgu Mureş.
Potrivit medicului, nu există deocamdată studii publicate despre leziunile precursoare care indică riscul de a face cancer de col uterin şi incidenţa cancerului de col uterin în România şi că, în premieră pe ţară, la Târgu Mureş va fi publicat un astfel de document în luna iulie.
Studiul urmează să fie publicat în revista Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş cu ocazia unui congres care va avea loc la începutul lunii iulie, care se adresează doctoranzilor.
'Există un singur studiu pe care îl publicăm acum - din câte ştim noi sau din câte se poate găsi pe Medline - cu privire la incidenţa leziunilor precursoare, pentru că din fericire cancerul de col uterin are o serie de leziuni precursoare pe care dacă le depistăm la timp acel cancer nu mai poate să se dezvolte. Din studiile pe care le-am făcut şi le publicăm acum în judeţul Mureş, incidenţa este cam de 8,50% din cazuri, din cele 10.000 de cazuri pe care le-am avut în lot au o leziune precursoare sau cel puţin un frotiu anormal care trebuie ulterior evaluat', a arătat dr. Stolnicu.
Doctorul susţine că incidenţa leziunilor precursoare în 8,50% din cazuri înregistrate în judeţul Mureş este destul de mare comparativ cu Turcia, unde acestea se regăsesc în peste 1% din cazuri şi se apropie de limita maximă, care este de 11% în Irlanda.
'Deci suntem undeva spre limita maximă. Asta ţine de foarte multe, de lipsa programului naţional de screening, de educaţia femeilor, de modul în care reuşim să ne convingem religios, de statusul economic (...) A crescut în ultima perioadă numărul îmbolnăvirilor pentru că, deşi pe hârtie a început un Program Naţional de Screening, faptic nu a început şi probabil nici n-o să înceapă în curând din cauza lipsei de bani', a subliniat dr. Simona Stolnicu.
În privinţa constituirii unui Registru Naţional al Cancerului, dr. Stolnicu susţine că este nevoie de studii efectuate în fiecare judeţ care mai apoi să fie centralizate, de o bază informatică foarte amănunţită şi de o echipă de specialişti, care să centralizeze toate datele.
'Aşa cum şi pentru programul de screening trebuie să fie o echipă care să centralizeze toate datele, pentru că degeaba ştim câte cazuri sunt la Târgu Mureş, dacă nu ştim câte sunt în ţară şi după aceea trebuie să şi tratăm. Trebuie să existe nişte norme. Normele sunt publicate, dar din păcate din lipsa banilor nu a început', a conchis medicul.
Dr. Simona Stolnicu este unul dintre organizatorii celei de-a V-a Conferinţe Naţionale de Patologie Ginecologică, care se desfăşoară la Târgu Mureş în perioada 7-9 iunie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Medici de familie: 6 femei mor zilnic în România de cancer de col uterin cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin, însă România este în continuare fruntaşă atât în ceea ce priveşte incidenţa, cât şi mortalitatea, iar zilnic 6 femei pierd lupta cu această boală, a declarat marţi într-o conferinţă de presă medicul primar Cr...
Dr. Cristian Irimie: Cancerul de col poate fi prevenit Bucureşti, 20 mai /Agerpres/ - România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea în cazul carcinomului de col uterin.
SCJU Târgu Mureş continuă programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Mureş a anunţat miercuri că va continua şi în acest an programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin, având disponibile peste 5.000 de teste pentru depistarea precoce a acestei afecţiuni.
Mureş: Specialiştii anatomopatologi insistă pentru vaccinarea fetiţelor împotriva infecţiei cu HPV Specialiştii în anatomopatologie din ţară, prezenţi la cea de-a V-a Conferinţă Naţională de Patologie Ginecologică de la Târgu Mureş, au subliniat, luni, importanţa convingerii părinţilor să îşi vaccineze fetiţele împotriva infecţiei cu HPV (Human Papilom Virus), care generează cancerul de col uterin...
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...