Cele mai citite
 


Medicii de familie, decişi să rezilieze convenţiile de eliberare a certificatelor medicale
marţi, 8 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei constată cu îngrijorare instaurarea unui regim de teroare promovat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi susţinut de unele case de asigurări judeţene, în relaţia acestora cu medicii de familie, se arată într-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Reprezentanţii celor două organizaţii consideră că recentele reglementări privind concediile medicale (OUG 36/14 aprilie 2010, publicată în Monitorul Oficial pe data de 12 mai 2010) instituie, pe lângă restrângerea numărului de zile de concediu medical ce poate fi acordat de către medicii de familie, o serie de măsuri poliţieneşti de verificare atât a medicului prescriptor, cât şi a pacientului bolnav.

Mai mult, aceste modificări trebuiau să fie cuprinse într-un act adiţional de modificare şi completare a convenţiei de eliberare de concedii medicale între cabinetele de medicină de familie şi casele de asigurări, lucru care nu s-a întâmplat din vina caselor judeţene, ce nu au conceput documentele necesare, susţin reprezentanţii FNPMF şi SNMF.

Ei spun că, deşi metodologia de control trebuia publicată în Monitorul Oficial în termenul precizat în ordinul iniţial, aceasta nu a fost elaborată încă.

Cu toate acestea, casele de asigurări au pornit controlul, medicii sunt verificaţi în ceea ce priveşte eliberarea acestor concedii medicale şi sunt amendaţi cu sume fabuloase, care depăşesc deseori valorile veniturilor totale lunare ale cabinetelor de medicină de familie pentru adeverinţe de salariat eliberate greşit sau incomplet de către angajatori, fără respectarea modelului tipărit în Monitorul Oficial.

Reprezentanţii medicilor de familie afirmă că, în anumite situaţii, controalele au vizat şi perioade anterioare, neacoperite de recenta ordonanţă, la care s-au aplicat sancţiunile prevăzute în aceasta, în dispreţul principiului neretroactivităţii actelor legislative.

FNPMF şi SNMF atrag atenţia că amenda reprezintă, în multe cazuri, mai mult decât ceea ce încasează cabinetul de medicină de familie într-o lună, ceea ce duce la imposibilitatea achitării salariilor, datoriilor către stat, utilităţilor, fără a mai vorbi despre supravieţuirea medicului şi reprezintă o cale sigură de falimentare a cabinetului de medicină de familie.

Orice control are o parte metodologică, de îndrumare, şi una punitivă, de sancţionare, în cazul necorectării deficienţelor constatate sau recidivelor. Dar reprezentanţii caselor de asigurări au aplicat, chiar în lipsa metodologiei de control, deci ilegal, amenzi la primul control, mai susţin reprezentanţii medicilor de familie.

Aceştia consideră că atitudinea caselor de asigurări este abuzivă, bazată pe intimidare, şi prin aceasta sunt consideraţi de autorităţi drept infractori de primă mână.

Medicii de familie sunt decişi să ia în considerare rezilierea convenţiilor de eliberare de concedii medicale încheiate cu casele de asigurări, dacă această politică paguboasă de a aduce bani cu orice preţ la buget nu va înceta.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Concedii medicale doar pentru cei bolnavi Ministerul Sănătăţii va modifica sistemul de acordare a concediilor medicale începând de luna viitoare, se arată într-un comunicat remis presei miercuri.
Dolj: Medicii de familie sunt hotarâţi sa nu semneze noile contracte cu CNAS Medicii de familie din judeţul Dolj sunt hotărâţi să nu semneze contractele de furnizare de servicii medicale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în condiţiile în care fondurile pentru anul viitor prevăzute pentru medicina de familie continuă să fie de doar 5,8% din fondurile alocate sănătăţii...
Vasile Cepoi: CNAS va trebui să îşi schimbe politica - să plătească pe rezultat, nu pe volum Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va trebui să îşi schimbe politica şi să plătească serviciile medicale în funcţie de rezultatul acestora, nu în funcţie de volum, astfel încât medicul de familie să se simtă motivat să descopere anumite afecţiuni în stadiu incipient, a declarat, sâmbătă, la Târgu...
Prahova: Medicii de familie din judeţ îşi menţin decizia de a nu semna contractul-cadru Cei 360 de medici de familie din judeţul Prahova îşi menţin decizia de a nu semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Simona Schnelbach.
CNAS precizează că a avut mai multe consultări cu medicii de familie privind noul Contract-cadru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, miercuri, că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie...
Măsuri pentru facilitarea achitării obligaţiilor către FNUASS Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în calitatea sa de administrator al sistemului de asigurări sociale de sănătate, precizează, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES, că persoanele fizice care au obligaţia să achite lunar contribuţiile către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de...