Cele mai citite
 


Programe de prevenire HIV/SIDA adresate grupurilor vulnerabile
marţi, 8 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţa UNICEF în România şi Fundaţia Romanian Angel Appeal au lansat luni studiul 'Adolescenţii cu risc crescut de infectare HIV/SIDA' şi raportul 'Reintegrarea socio profesională a persoanelor infectate cu HIV/SIDA'.
Ambele documente analizează situaţia HIV/SIDA din perspectiva accesului la servicii de prevenire şi a accesului la servicii pentru persoanele infectate şi afectate de maladie.

Astfel, studiul UNICEF realizat de către Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Asistenţă Socială şi Sociologie pe un eşantion de 300 consumatori de droguri injectabile (6% aveau sub 18 ani) şi 300 persoane cu comportament sexual cu risc crescut de infectare (25% cu vârsta sub 18 ani) relevă că: vârsta medie de debut a consumului de droguri injectabile este de 15 - 16 ani.

Aproape 20% dintre respondente aveau sub 18 ani şi o treime erau de etnie romă.

Heroina este cel mai des utilizat drog, iar o proporţie şi mai mare din respondenţi au declarat că au utilizat heroină zilnic (76%).

În ceea ce priveşte integrarea socio profesională a tinerilor care trăiesc cu HIV/SIDA, raportul Fundaţiei Romanian Angel Appeal face referire la experienţa accesului la piaţa muncii a acestora, recomandând continuarea implementării programelor de reinserţie pe piaţa muncii. Stigma şi discriminarea întâmpinate de tinerii care trăiesc cu HIV/SIDA împiedică realizarea incluziunii sociale eficiente.

Rezultatele atât ale studiului UNICEF, cât şi ale raportului Fundaţiei Romanian Angel Appeal, în contextul încheierii finanţărilor internaţionale la finalul lunii iunie 2010, pun sub semnul întrebării obiectivul strategic de menţinere a prevalenţei HIV/SIDA în România sub 1% şi angajamentele faţă de situaţia persoanelor infectate şi afectate de HIV/SIDA.

'UNICEF consideră că oriunde sunt copiii şi tinerii cei mai vulnerabili, oriunde ar fi copiii uitaţi de toţi ceilalţi, acolo trebuie să ne facem simţită prezenţa. Copiii cei mai expuşi riscurilor trebuie să devină prioritatea numărul unu şi de aceea considerăm că este timpul să crească finanţarea pentru copiii şi adolescenţii aflaţi în situaţii de risc! Este timpul să se asigure finanţarea necesară şi viabilitatea programelor HV/SIDA!', a declarat Edmond McLoughney, Reprezentantul UNICEF în România.

Seminarul de lucru cu tema 'HIV/SIDA încotro?', care are loc la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş din Bucureşti, are ca obiectiv principal revizuirea contextului naţional, a eficienţei şi acoperirii programelor de prevenire şi tratament, precum şi determinarea reafirmării angajamentului politic de continuare şi dezvoltare a programelor HIV/SIDA la nivel multisectorial în România.

La acest eveniment participă reprezentanţi ai: Ministerului Sănătăţii, Fondului Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, UNICEF - Biroul Regional pentru Europa Centrala şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente, Fundaţiei Romanian Angel Appeal, Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, UNOPA, precum şi ai altor ONG-uri şi autorităţi publice active în acest domeniu din Bucureşti şi din ţară.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Adrian Streinu-Cercel: Majoritatea celor infectaţi cu HIV sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 ani Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele şase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecţii cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri...
MS pregăteşte un program special de prevenire a HIV în rândul persoanelor dependente de droguri Bucureşti, 11 sep /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii transmite sâmbătă că are cunoştinţă de situaţia actuală privind achiziţia şi distribuţia de seringi în rândul persoanelor dependente de droguri, susţinând că pregăteşte un program special, care va fi finanţat de la bugetul de stat şi care va prelua...
ANA: Aproximativ 20.000 de consumatori de droguri injectabile în Bucureşti În Capitală sunt aproximativ 20.000 de consumatori de droguri injectabile, heroină şi etnobotanice, iar 22,4% dintre studenţii care au fost intervievaţi în opt centre universitare din România au consumat cel puţin odată o categorie de droguri, a declarat joi directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA)...
ANA: România va avea un sistem integrat de instituţii şi servicii publice care va asigura reducerea consumului de droguri Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat, joi, o conferinţă de presă prilejuită de finalizarea proiectului ''Democraţie, Oraşe şi Droguri II'', implementat, în perioada mai 2008 - aprilie 2011, de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Forumul...
România şi alte ţări din Europa, tot mai ameninţate de SIDA Washington, 10 sep /Agerpres/ - România şi alte ţări europene riscă să se confrunte cu o epidemie de SIDA, ca urmare a proliferării prostituţiei ilegale, exercitate în locuri improvizate insalubre, la care se adaugă folosirea de către unii consumatori de droguri a seringilor nesterile şi sistarea unor...