Cele mai citite
 


MS recomandă concedierea medicilor în cazul copilului decedat la spitalul din Slatina
marţi, 8 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat propunerea de sesizare a Comisiei de disciplină a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina cu privire la încălcarea atribuţiilor din fişa postului de către medicul ortoped de gardă şi şeful secţiei de chirurgie şi ortopedie infantilă, cu recomandarea desfacerii contractului de muncă.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii remis luni AGERPRES, Colegiul Medicilor din România s-a sesizat cu privire la posibilele încălcări ale deontologiei profesionale de către cei doi medici în cazul băiatului care a decedat în urma unei fracturi de antebraţ.

'Am discutat cu echipa de control din care au făcut parte experimentaţi medici primari de chirurgie şi ortopedie pediatrică şi medici de terapie intensivă şi toţi au confirmat că, în acest caz, indolenţa şi lipsa de responsabilitate au dus la acest final tragic. Am aprobat cele mai dure decizii pe care mi le permite legea. După studierea raportului comisie de control a MS, comisia de disciplină a spitalului va trebui să ia decizia cea mai corectă raportată la gravitatea efectelor produse', declară în comunicat ministrul Sănătăţii.

În acest caz, Comisia de control a ministerului a făcut o verificare atât din punct de vedere organizatoric şi administrativ, cât şi din cel al exercitării actului medical.

Concluziile controlului arată că în faza prespitalicească şi la Unitatea de Primiri Urgenţe, pacientul a primit îngrijiri corespunzătoare şi nu au existat elemente care să incrimineze în vreun fel personalul ambulanţei sau al UPU.

Totuşi, raportul arată că pacientul nu a beneficiat de consult medical de specialitate corect la internarea în Secţia Ortopedie şi Chirurgie Pediatrică şi nici pe perioada spitalizării, între 23 şi 26 mai.

De asemenea,copilul nu a primit tratament adecvat situaţiei patologice în care se afla, nu a fost supravegheat corespunzător pe toată perioada spitalizării, a fost externat în condiţii improprii, în baza unei interpretări eronate a unei simple radiografii, fără a fi examinat la externare.

'În momentul agravării stării generale (la a doua internare - 26 mai 2010, orele 23,45) pacientul a fost operat, dar opţiunea terapeutică chirurgicală (fasciotomie loja anterioara antebraţ) a fost insuficientă pentru evoluţia gravă a pacientului. Protocolul operator descris arată faptul că medicul curant a avut la dispoziţie în acel moment toate datele necesare pentru alegerea unei alte indicaţii terapeutice (amputaţie)', se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, momentul amputaţiei din data de 27 mai a fost tardiv, ca şi decizia de transfer a pacientului către un spital superior.

În raportul de control se mai subliniază faptul că în momentul internării, medicul de gardă a ignorat situaţia medicală a pacientului şi nu a respectat deontologia medicală şi fişa postului, precum şi că nu a predat cazul gărzii următoare şi nici medicilor secţiei în care a decis efectuarea internării.

Tot în raport, se specifică faptul că, la momentul internării copilului, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina deţinea întreaga logistică necesară rezolvării în condiţii de siguranţă a cazului şi că avea în dotare atât medicaţia, cât şi materialele sanitare necesare.

Comisia de control a MS a stabilit faptul că ambii medici, atât medicul ortoped care era de gardă, cât şi şeful secţiei de chirurgie şi ortopedie infantilă, au încălcat prevederile din fişele posturilor pe care le deţin în spital.

Potrivit raportului, medicul ortoped de gardă nu a examinat bolnavul la internare, nu a completat foaia de observaţie în primele 24 ore, nu a examinat dimineaţa următoare bolnavul şi nu a consemnat evoluţia din foaia de observaţie.

De asemenea, acesta nu i-a prezentat medicului-şef situaţia bolnavului, nici nu a comunicat medicului de gardă din data de 24 mai 2010 prezenţa în secţie a unui bolnav cu fractură deschisă, nu a supravegheat tratamentul medical executat de cadrul mediu sanitar, nu a consultat bolnavul pe perioada gărzii şi nu a consemnat în foaia de observaţie evoluţia bolnavului, administrându-i medicaţie de urgenţă.
În ceea ce îl priveşte pe medicul-şef de secţie, raportul arată că acesta nu a examinat bolnavul internat în secţie, nerespectând prevederile codului de deontologie medicală, nu a asigurat stabilirea diagnosticului şi aplicarea corectă a indicaţiilor terapeutice, nu a colaborat cu medicii şefi ai altor secţii şi cu medicul de gardă în vederea stabilirii diagnosticului şi aplicării tratamentului corect şi nu a controlat completarea foii de observaţie clinică a bolnavului şi nu a aplicat un tratament corect care să fie menţionat în foaie.
El se mai face vinovat că nu a supravegheat tratamentul medical executat de cadrul mediu, nu a supravegheat cazurile grave prezente în secţie şi nu a asigurat calitatea actului chirurgical efectuat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Comisa de Control a MS propune desfacerea contractului de muncă a medicilor în cazul copilului decedat la Spitalul din Slatina Comisa de Control a Ministerului Sănătăţii propune desfacerea contractului de muncă a celor doi medici şi sesizarea Colegiului Medicilor în cazul copilului decedat în urma unei fracturi la Spitalului de Urgenţă Slatina, a anunţat luni ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Ministrul Sănătăţii a cerut un control în cazul pacientului decedat la Spitalul Judeţean Slatina Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a cerut demararea unui control în cazul pacientului decedat la Spitalul Judeţean Slatina - secţia de Psihiatrie, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de MS.
Braşov: Facultatea de Medicină solicită Ministerului Sănătăţii suplimentarea locurilor pentru rezidenţiat Facultatea de Medicină din Braşov va înainta, în perioada următoare, Ministerului Sănătăţii un memoriu prin care solicită suplimentarea locurilor pentru pregătirea în rezidenţiat după ce Centrului din municipiu i-au fost alocate, în acest an, 48 de locuri din cele 124 solicitate, lucru care va afecta...
Olt: Spitalul Slatina le-a desfăcut contractele de muncă medicilor Iancu şi Tusciuc Comisia de disciplină a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina şi Colegiul Director al instituţiei au decis marţi desfacerea contractelor de muncă medicului ortoped Paul Iancu şi medicului specialist în chirurgie infantilă Mircea Tusciuc, pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile de serviciu în cazul...
Noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca, inaugurată Ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat luni că noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca este a doua de acest fel inaugurată în Bucureşti, în aproape un an, şi şi-a exprimat speranţa că vor fi deschise şi altele atât în ţară, cât şi în Capitală.
Dâmboviţa: Lipsă de medici la Spitalul Judeţean Târgovişte; aproape 100 de posturi sunt vacante Spitalul Judeţean Târgovişte se confruntă cu o mare deficienţă de medici, fiind vacante 97 de posturi, iar cea mai gravă situaţie este la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, managerul unităţii medicale, Claudiu Dumitrescu.